Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Εδώ Κέντρο, εκεί Αριστερά, πού είναι η Κεντροαριστερά;



Η απουσία του προέδρου του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη και της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου, αλλά και η επίθεση που εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά, Βαγγέλης Βενιζέλος,στη Φώφη προκαλεί πονοκεφάλους στη Χαριλάου Τρικούπη

«Η Κεντροαριστερά είναι εδώ» έγραφε το σύνθημα στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του ΣΕΦ το προηγούμενο Σάββατο, όπου η Δημοκρατική Συμπαράταξη (δηλαδή το ΠΑΣΟΚ συν η ΔΗΜ.ΑΡ. και κάποιες πολιτικές προσωπικότητες, όπως ο Ι. Τούντας κ.ά.) είχε συνδιάσκεψη.

«Εδώ είναι, αλλά πού ακριβώς;» αναρωτήθηκαν αρκετοί από τους συμμετέχοντες όταν στα πηγαδάκια μάθαιναν ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Αννα Διαμαντοπούλου που συμμετέχουν στο εγχείρημα για τη συγκρότηση του λεγόμενου «τρίτου πόλου», προτίμησαν να καθίσουν δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Στέφανο Μάνο στο συνέδριο της Δράσης, του μικρού (νεο;)φιλελεύθερου κόμματος, το οποίο στις επόμενες εκλογές πιθανολογείται βάσιμα ότι θα βρίσκεται στο ευρωφιλελεύθερο μέτωπο που θα συγκροτήσει η Ν.Δ. για να διεκδικήσει την εξουσία από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν ήταν μόνο η απουσία του Σταύρου ή και της Αννας, αλλά και του Γιώργου Παπανδρέου ή εκπροσώπων του Κινήματός του (οίτινες δεν προσεκλήθησαν), γεγονός που έκανε αρκετούς να ομολογούν ότι τελικά το στίγμα της Συνδιάσκεψης δεν το έδωσαν όσοι πήγαν ή όσα ειπώθηκαν, αλλά αυτοί που δεν πήγαν και οι λόγοι για τους οποίους δεν πήγαν. Ενδεικτικοί είναι οι τίτλοι των ρεπορτάζ: «Ράγισε το γυαλί με το Ποτάμι», «Δοκιμάζονται οι σχέσεις», «Κλίμα καχυποψίας μεταξύ Φώφης - Σταύρου», «Διαταραχή...» και άλλα παρόμοια.

Η αλήθεια είναι ότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για το μικρό φιάσκο της προγραμματικής συνδιάσκεψης δεν το φέρει η Φώφη, αλλά ο Σταύρος και η Αννα που δεν ξεκαθαρίζουν στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι η πολιτική και οι μεταρρυθμίσεις που οι ίδιοι προτιμούν έχουν περισσότερα κοινά σημεία με τον λόγο του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Θόδωρου Σκυλακάκη και της Μιράντας Ξαφά παρά με αυτόν του Βαγγέλη Βενιζέλου, του Κώστα Λαλιώτη, του Κώστα Γείτονα, του Χρήστου Πρωτόπαπα, του Απόστολου Κακλαμάνη, του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και όσων άλλων συνδράμουν στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της Κεντροαριστεράς. Μπορεί το μερίδιο ευθύνης της Φώφης για τον Σταύρο και την Αννα να είναι μικρό, όμως, όπως αποδεικνύεται, ήταν μεγάλο λάθος της να ακούσει τις εισηγήσεις της δημογεροντίας του ΠΑΣΟΚ για το πώς να χειριστεί τη συνεργασία με τον Γ. Παπανδρέου και το Κίνημά του. Η λογική «να πάρουμε τους παπανδρεϊκούς χωρίς τον Παπανδρέου» δυστυχώς για τη Φώφη δεν ευδοκίμησε. Μάλιστα, είχε και τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, καθώς ο Γ. Παπανδρέου, εκλαμβάνοντας τη συμπεριφορά της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη απέναντί του ως «μειωτική, μίζερη και απαράδεκτη», αποφάσισε να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του (την Τετάρτη θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Πάτρα και επόμενος σταθμός, ενδεχομένως και σύντομα, θα είναι, λένε συνεργάτες του, πιθανότατα η Θεσσαλονίκη), ενώ πλέον είναι περισσότερο πιθανό να υπάρξει στο μέλλον συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά εάν αυτός πριν από τις βουλευτικές εκλογές ενταχθεί, όπως βασίμως πιθανολογείται, στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Συνάντηση με Γιώργο


Εδώ να σημειώσουμε ότι κυβερνητικές πηγές διατείνονται πως σύντομα ο Αλέξης Τσίπρας θα καλέσει στο Μαξίμου τον Γ. Παπανδρέου, με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, για να συζητήσουν ευρύτερα για τις εξελίξεις που σημειώνονται στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στα καθ’ ημάς. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η σχέση των δύο ανδρών είναι καλή και κατά καιρούς επικοινωνούν τηλεφωνικά, κάτι που επιβεβαιώνει και η πλευρά Παπανδρέου, με τη διευκρίνιση ότι ένας πρώην πρωθυπουργός που έχει διεθνή δραστηριότητα και μάλιστα σε fora όπου συζητείται και το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας είναι λογικό να θέλει να γνωρίζει από τα πλέον επίσημα χείλη τις θέσεις της κυβέρνησης σε σοβαρά ζητήματα προκειμένου και ο ίδιος να τα προωθήσει στις συναντήσεις που έχει με σημαντικούς πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες.

Το ερώτημα λοιπόν είναι: μπορεί να ανασυγκροτηθεί ο ενδιάμεσος, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., χώρος δίχως το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου και όποιες άλλες προσωπικότητες (Διαμαντοπούλου, Φλωρίδης, Παπαδόπουλος κ.ά.) εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ σε προοδευτικό κόμμα του Κέντρου; Δύσκολο. Οχι επειδή υπάρχουν έντονες προσωπικές φιλοδοξίες ή πάθη που έρχονται από το παρελθόν, αλλά επειδή απουσιάζει μια νέα, μεγάλη και συνεγερτική για τη χώρα αλλά και την προοδευτική παράταξη ιδέα. «Οσο στη Χαριλάου Τρικούπη αρνούνται να δεχτούν ότι το ΠΑΣΟΚ πέθανε και πρέπει να ενταφιαστεί με τιμές, δεν πρόκειται να γίνει καμία ανασυγκρότηση. Ο χώρος θα φθίνει μέχρι να του βάλουν οι ίδιοι οι ψηφοφόροι λουκέτο», μας λέει μέλος της Επιτροπής Διαλόγου και Θέσεων για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις. Η οποία επιτροπή παρά τις αναταράξεις συνεχίζει το έργο της και στις 6 Ιουνίου θα κάνει και την πρώτη δημόσια εκδήλωσή της στην Αθήνα, στην οποία επιστήμονες όπως ο Νικηφόρος Διαμαντούρος και ο Ξενοφών Κοντιάδης θα παρουσιάσουν τις επεξεργασίες που έχουν γίνει για τον εκλογικό νόμο και τους θεσμούς. Οι εκδηλώσεις της επιτροπής θα συνεχιστούν με άλλη θεματολογία και πιθανότατα η επόμενη να γίνει στη Θεσσαλονίκη.

Πάντως, μέχρι το τέλος του Ιουνίου τα 27 μέλη της επιτροπής θα καταθέσουν το τελικό κείμενο των θέσεων το οποίο θα πρέπει να συνυπογραφεί απ’ όσους θέλουν να μετάσχουν στον τρίτο πόλο. Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι πιθανότατα ο Στ. Θεοδωράκης θα αρνηθεί να το υπογράψει και το όλο εγχείρημα θα τιναχτεί στον αέρα. Δύσκολα επίσης θα βάλουν την υπογραφή τους ο Θ. Σκυλακάκης εκ μέρους της Δράσης, η οποία μετέχει και αυτή στην επιτροπή με τον αντιπρόεδρό της Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη, αλλά και η Αν. Διαμαντοπούλου -την εκπροσώπηση του Δικτύου της στην επιτροπή έχει ο διευθυντής του γραφείου της Γιάννης Μαστρογεωργίου. Ο Στ. Θεοδωράκης δεν πρόκειται να βάλει την υπογραφή του όχι επειδή αυτή τη στιγμή και μετά το επεισόδιο της συνδιάσκεψης η σχέση του με τη Φώφη είναι κάκιστη, αλλά επειδή θεωρεί ότι η Χαριλάου Τρικούπη αυτό που θέλει είναι να φτιάξει ένα μεγαλύτερο ΠΑΣΟΚ και όχι ένα μεταρρυθμιστικό προοδευτικό κόμμα του Κέντρου, όπως ο ίδιος επιθυμεί. Επίσης, δεν πιστεύει -και ορθώς- ότι στις πολιτικές συγχωνεύσεις ισχύει η αριθμητική, δηλαδή το 4% του Ποταμιού και το 6% του ΠΑΣΟΚ κάνουν 10%, αλλά, όπως λέει, «είναι η δυναμική των εγχειρημάτων αυτή που καθορίζει την αποδοχή εκλογικού σώματος». «Και η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν μπορεί να αναπτύξει δυναμική», μας λέει συνεργάτης του Στ. Θεοδωράκη και προσθέτει: «Σκέφτεσαι να είχε πάει ο Σταύρος στη Συνδιάσκεψη και να ήταν ανάμεσα στον Γείτονα, στον Κακλαμάνη, στον Βενιζέλο, στον Λαλιώτη, στη Φώφη, στον Σημίτη, στον Πρωτόπαπα, στον Παπαϊωάννου; Και μόνο η εικόνα με τα πρόσωπα της πρώτης θέσης που έδειχνε η τηλεόραση ήταν αρκετή για να μας γυρίσουν την πλάτη οι δικοί μας ψηφοφόροι, αλλά και οι νέοι άνθρωποι».

Παρά την ψύχρα στις σχέσεις Φώφης - Σταύρου (ούτε στο τηλέφωνο δεν έχουν μιλήσει το τελευταίο δεκαήμερο παρά τα όσα συνέβησαν), ορισμένοι συνεργάτες τους προσπαθούν να τους φέρουν και πάλι κοντά. Τη δουλειά αυτή την έχουν αναλάβει οι Γιάννης Δατσέρης, Δημήτρης Τσιόδρας, Γιάννης Μεϊμάρογλου, Χρ. Πρωτόπαπας και Ανδρέας Παπαδόπουλος, οι οποίοι μετέχουν και στην επιτροπή και ουσιαστικά, σύμφωνα με τα λεγόμενα ενός εξ αυτών, είναι και η καθοδηγητική ομάδα. Ρόλο γεφυροποιού για να αποκατασταθεί η επικοινωνία Φώφης - Σταύρου έχει αναλάβει ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αλλά η προσπάθειά του δύσκολα θα ευδοκιμήσει, καθώς δεν διαθέτει, λένε συνεργάτες των δύο αρχηγών, εκείνο το ειδικό πολιτικό βάρος που θα τους αναγκάσει να ξανακαθίσουν στο ίδιο τραπέζι. Πάντως ορισμένοι συνεργάτες της Φώφης υποστηρίζουν ότι η συνδιάσκεψη ήταν απλώς το πρόσχημα για να διαχωρίσει ο Σταύρος τη θέση του Ποταμιού από το ΠΑΣΟΚ. «Οταν είδε ότι απομακρύνονται οι εκλογές, άρχισε να απομακρύνεται και ο Σταύρος. Μας προσέγγισε επειδή φοβήθηκε ότι θα γίνουν εκλογές. Για τον ίδιο λόγο το κάναμε και μεις, είναι η αλήθεια. Η προοπτική συνεργασίας του Ποταμιού με τη Ν.Δ. δεν υπήρχε τότε, τώρα υπάρχει και αντί για το κεντροαριστερό-προοδευτικό χαρτί ο Σταύρος θα παίξει το μεταρρυθμιστικό-φιλελεύθερο χαρτί μαζί με τη Διαμαντοπούλου, τον Φλωρίδη, και μην εκπλαγείς αν δεις στην πορεία κι άλλους από τους λεγόμενους πρωτοκλασάτους δικούς μας», μας λέει ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργός.

Η μετακίνηση προς το Κέντρο

Ενας άλλος, επίσης μέλος της επιτροπής, υποστηρίζει ότι «ίσως δεν πρέπει να είμαστε τόσο αυστηροί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας μετακινείται συνεχώς από τη ριζοσπαστική αριστερά στη σοσιαλδημοκρατία. Κάποια στιγμή θα συναντηθούμε. Μπορεί να παραστεί ανάγκη ακόμη και να συνεργαστούμε σε κυβερνητικό επίπεδο. Εξάλλου, έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει Κεντροαριστερά χωρίς την Αριστερά. Τελικά ίσως να μην ήταν και τόσο λάθος η θέση του Παπανδρέου να συζητήσουμε και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οχι για τώρα, αλλά για αύριο».

Η μετακίνηση του Τσίπρα προς το Κέντρο και η αποδοχή του ΣΥΡΙΖΑ από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία η αλήθεια είναι ότι έχει προκαλέσει ισχυρούς πονοκεφάλους στη Φώφη και τους συνεργάτες της, αλλά και στον Σταύρο Θεοδωράκη. Ειδικά στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να χωνέψουν το γεγονός ότι ο Τσίπρας καλείται στις συναντήσεις των σοσιαλδημοκρατών ηγετών, ενώ θα πρέπει να θεωρείται μάλλον βέβαιο πως σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα ο Στ. Θεοδωράκης θα πρεσάρει τους ευρωβουλευτές του να μετακομίσουν στους Φιλελεύθερους του Γκι Φέρχοφστατ. Προσώρας, ήταν το δυστύχημα της EgyptAir που απέτρεψε το εγκεφαλικό στους ενοίκους της Χαριλάου Τρικούπη.

Ο Ματέο Ρέντσι, λόγω της συντριβής του αεροπλάνου και του θανάτου των 66 ανθρώπων, ανέβαλε τη συνάντηση των ευρωσοσιαλιστών στην Ιταλία στα Μουσεία Καπιτωλίου, όπου και αυτός, μετά τον Φρανσουά Ολάντ, είχε καλέσει τον Αλ. Τσίπρα να συμμετάσχει. Στην Αθήνα οι Ελληνες σοσιαλιστές δεν θέλουν να βλέπουν τον Αλ. Τσίπρα και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες οι ομοϊδεάτες τους τον έχουν πρώτο τραπέζι πίστα. Αν μη τι άλλο, δεν είναι και η καλύτερη δυνατή βοήθεια που προσφέρουν οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές στη συντρόφισσα Φώφη και τον προκάτοχό της σύντροφο Β. Βενιζέλο.

Και επειδή αναφερθήκαμε στον τέως επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε ότι ένας άλλος ισχυρός πονοκέφαλος για τη Φώφη είναι και ο Β. Βενιζέλος.
Στο επιτελείο της προσπαθούν να ερμηνεύσουν τι σημαίνει για τα μελλοντικά σχέδια του Β. Βενιζέλου η επίθεση που εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά στη Φώφη και όσους τον αποδοκίμαζαν για τους «58», την «Ελιά» και τις άλλες πολιτικές κινήσεις του προκειμένου να συγκρατήσει τη φθορά του ΠΑΣΟΚ. «Ο,τι έκανα, κάνετε», τους είπε. «Δεν θέλατε την ‘‘Ελιά’’ και τώρα φτιάχνετε μια νέα Ελιά, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη», προσέθεσε, για να καταλήξει: «Ηρθατε στις θέσεις μου, κάλλιο αργά παρά ποτέ». Και φυσικά έδωσε τη γραμμή να υποστηριχθεί ο ίδιος και η κυβέρνηση Σαμαρά στην αντιπαράθεση με τη σημερινή κυβέρνηση.

Ενδιαφέρον πάντως έχει να δούμε και πώς θα καταλήξει η διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ ΠΑΣΟΚ και κυβέρνησης για τον... Ανδρέα Παπανδρέου. Η απόφαση του προέδρου της Βουλής να γίνει πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη του ιδρυτή  του ΠΑΣΟΚ και «πρωθυπουργού της Αλλαγής» θεωρήθηκε ότι έγινε κατόπιν προτροπής του Μαξίμου προκειμένου ο Αλ. Τσίπρας, που προσπαθεί να μιμηθεί τον Ανδρέα, να αποκτήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποδοχή στους παπανδρεϊκούς ψηφοφόρους, ειδικά μετά τη στροφή που επιχειρεί προς τον χώρο της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας. Στο ΠΑΣΟΚ δεν λένε ευθέως ότι το πολιτικό μνημόσυνο του Ανδρέα το ζήτησε ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, αλλά σημειώνουν με νόημα ότι «το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Ανδρουλιδάκης, που τώρα βρίσκεται στο πολιτικό γραφείο όπου συστεγάζονται οι υπουργοί Χρήστος Σπίρτζης και Νίκος Παππάς, μαζεύουν υπογραφές για τον Ανδρέα Παπανδρέου»..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου