Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Δεν πρέπει, σαν χώρα, να δείχνουμε ότι είμαστε σάκος του μποξ

Γράφει ο
Αθανάσιος Μπουρούνης
       Τα όσα συμβαίνουν σήμερα στο Αιγαίο, είναι πολύ σοβαρά και προκαλούν δικαιολογημένη ανησυχία.
       Η κλιμάκωση των γεγονότων είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η Τουρκία κινείται με επιθετικό τρόπο και επιπλέον δείχνει ότι εφαρμόζει συγκεκριμένο σχέδιο.
       Ο εμβολισμός της ναυαρχίδας του Λιμενικού Σώματος, του περιπολικού «Γαύδος», μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή των Ιμίων, δεν είναι μια συνηθισμένη υπόθεση.
       Φαίνεται ότι η ενέργεια αυτή ήταν καλά προμελετημένη και σκόπιμη.
       Στόχευε στη βύθιση του σκάφους, με αποδοχή της πιθανότητας να υπάρξουν και ανθρώπινα θύματα, όπως επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις Ερντογκάν που ακολούθησαν το επεισόδιο.
       Τα τελευταία γεγονότα αποδεικνύουν ότι ο στόχος της
Τουρκίας είναι να δημιουργήσουν τετελεσμένα με τις λεγόμενες γκρίζες ζώνες.
       Προφανώς κρίνουν ότι βρισκόμαστε σε αδυναμία και επιχειρούν να κερδίσουν από το γεγονός αυτό.
       Σήμερα έχουμε μια Τουρκία να είναι επιθετική και απρόβλεπτη και από την άλλη μια Ελλάδα με κυβέρνηση που διχάζει το λαό και τις πολιτικές δυνάμεις, γκρεμίζει γέφυρες και  προβαίνει σε επιπόλαιες ενέργειες,  που φανερώνουν ανθρώπους οι οποίοι δεν γνωρίζουν το βάρος της ευθύνης που έχουν στην πλάτη τους.
       Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Π. Καμμένος, εγκλωβισμένοι αμφότεροι στις ιδεοληπτικές τους θέσεις ενός ξεχειλωμένου πασιφισμού και διεθνισμού και ενός ανέξοδου «τσαμπουκά», αδυνατούν να αναλύσουν με καθαρή ματιά την κατάσταση στην περιοχή μας.
       Όμως η διεθνής σκηνή απαιτεί παίκτες υψηλών δεξιοτήτων, που δυστυχώς η χώρα μας δεν διαθέτει σήμερα.
       Ωστόσο στα κρίσιμα εθνικά θέματα,  πρέπει να παίρνονται κοινές αποφάσεις.
       Χρειάζεται επειγόντως αναθεώρηση όλης της πολιτικής μας και η ευρύτερη δυνατή συναίνεση σε επίπεδο Κοινοβουλίου, για μια νέα στρατηγική αντιμετώπισης, με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων εθνικής ισχύος.
       Με την Κυβέρνηση αδύναμη να χειριστεί επαρκώς τα εθνικά θέματα, πρέπει να συγκληθεί η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και να ενημερωθούν οι διεθνείς οργανισμοί για την Τουρκική επιθετικότητα, με κείμενα όμως που θα έχουν εγκρίνει όλα τα κόμματα.
       Το ότι είμαστε μικροί, δεν θα πρέπει να είναι ανασταλτικός παράγον για να υποκινήσουμε με αποφασιστικότητα και καλά υπολογισμένες και σχεδιασμένες ενέργειες το διεθνές περιβάλλον έναντι του «κράτους ταραξία», που καθίσταται συνεχώς και πιο επικίνδυνο για την παγκόσμια ασφάλεια.
       Επειδή οι ΗΠΑ σε αυτές τις περιπτώσεις «νίπτουν τας χείρας τους» και επεμβαίνουν με βάση τη «θεωρία των ισοδυνάμων», το μόνο στήριγμα που έχει η Ελλάδα διεθνώς, είναι οι εταίροι και σύμμαχοι  της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δήλωση Γιούνκερ, ήταν σαφής αποδοκιμασία προς την Τουρκία.
       Ωστόσο, είναι άσχημη  η εξέλιξη κατά την οποίαν η Ε.Ε. συμφώνησε η άμυνά της να είναι υπόθεση του ΝΑΤΟ και μόνο του ΝΑΤΟ.
       Κατά συνέπεια, κάθε σκέψη για Ευρωπαϊκή Άμυνα που θα μπορούσε να περιλαμβάνει την Ελλάδα και την υπεράσπιση των ελληνικών συνόρων, εγκαταλείπεται.
       Επιπλέον,  ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκφράζοντας προκλητικά τουρκόφιλη θέση, εμπόδισε την κατάθεση ερώτησης του ευρωβουλευτή κ. Χουντή, ο οποίος ζητούσε να εγκαταλείψει η Ε.Ε. την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, μετά τις προκλήσεις στα Ίμια.
       Τέλος, η άποψη ότι θα πρέπει να κλείσουμε άρον – άρον τα ανοιχτά εθνικά θέματα στα βόρεια σύνορά μας, όπως το «Μακεδονικό» και οι διαφορές μας με την Αλβανία, ώστε να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της ασφάλειας που προέρχεται από την επιθετικότητα της Τουρκίας, είναι λανθασμένη.
       Και τούτο διότι, το να κλείσουν τα εθνικά αυτά θέματα με τον τρόπο που μας ζητούν «κάποιοι», θα έχει σαν συνέπεια να ανοίξει η όρεξη των γειτόνων μας, με την ενθάρρυνση  βεβαίως  της Τουρκίας,  για νέες απαιτήσεις.
       Είναι γεγονός ότι ζούμε σε μια πολύ κακή και τελευταία απρόβλεπτη γειτονιά. Θα είναι τραγικό όμως να επαληθευτεί η πρόβλεψη των διαφόρων «Κασσανδρών», που θεωρούν ότι κάθε περίοδος κρίσης και παρακμής, καταλήγει νομοτελειακά  σε εθνική περιπέτεια.  

-Ο κ. Αθανάσιος Μπουρούνης είναι Επίτιμος Δ/ντής Σχολικής Μονάδας Δ. Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου