Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

Γεροβασίλη: Δεν έγινε εισβολή στον Εβρο, ήταν ‘ελεγχόμενη κρίση’ από τον Ερντογάν


Γεροβασίλη βουλή
 Υπό  τον όρο να υπάρξουν ελεύθεροι δίοδοι ώστε να περνούν "όσοι το δικαιούνται σε ευρωπαϊκό έδαφος" θα δώσει την συγκατάθεσή της η αξιωματική αντιπολίτευση στην ανακατασκευή και επέκταση του φράχτη στον Έβρο, όπως είπε η Ολγα Γεροβασίλη στη Βουλή. Η ίδια υποστήριξε ότι δεν έγινε εισβολή, αλλά ελεγχόμενη κρίση από πλευράς Ερντογάν τον περασμένο Μάρτιο στον Έβρο, ενώ τόνισε πώς δεν συμφωνεί με την έννοια η Ελλάδα φρούριο για τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέγοντας πως αυτό δημιουργεί μισαλλόδοξα αντανακλαστικά.
"Διαφωνώ με την λέξη εισβολή, άμαχοι και αδύναμοι δεν είναι εισβολή", είπε απευθυνόμενη στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη που νωρίτερα έδωσε αναλυτικές λεπτομέρειες στην Επιτροπή Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής για την ενίσχυση και επέκταση του φράχτη στον Εβρο.
Όπως είπε η πρώην  υπουργός για τα πρωτοφανή γεγονότα του περασμένου Μαρτίου στον Έβρο, δεν έγινε εισβολή, αλλά υπήρξε εργαλειοποίηση και ελεγχόμενη κρίση από πλευράς Ερντογάν για να εκβιάσει την Ευρώπη και την Ελλάδα με το μεταναστευτικό. "Αν ήθελε να κάνει εισβολή προφανώς θα πήγαινε από άλλο σημείο, προφανώς έκανε ελεγχόμενη κρίση. Μπορεί να ήθελε να γκρεμίσει τον φράχτη για να επιφέρει ψυχολογικό πλήγμα". Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αντίρρηση στην ανακατασκευή και επέκταση του φράχτη, όμως υπό τον όρο "να υπάρξουν δίοδοι για να περνούν όσοι δικαιούνται να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Τα περί μη εισβολής προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κ. Χρυσοχόϊδη αλλά και άλλων βουλευτών. Μάλιστα ο υπουργός το πήρε πάνω του, καθώς ήταν στην περιοχή από την πρώτη στιγμή και σε όλη τη διάρκεια των γεγονότων, ενώ όπως είπε απετράπη η παράνομη είσοδος περίπου 59.000 ανθρώπων.
"Πρόκειται για εισβολή. Το είδα με τα μάτια μου. Χιλιάδες άνθρωποι που δεν είχαν την εικόνα πρόσφυγα, ήταν μόνοι τους χωρίς οικογένειες, που πήγαν εκεί με την βοήθεια και παρότρυνση των τουρκικών δυνάμεων για να ρίξουν τον φράχτη. Η απόπειρα εισβολής δεν έγινε μόνο στις Καστανιές που υπάρχει φράχτης, αλλά και σε άλλα σημεία με χιλιάδες ανθρώπους που επιχείρησαν να περάσουν το ποτάμι. Επρόκειτο περί εισβολής. Είπαμε ότι δεν θα περάσουν ούτε θα της περάσει της Τουρκίας, όπως και έγινε. Όσοι έχουν ανάγκη προστασίας, υπάρχουν οι επίσημοι σταθμοί όπου μπορούν να ζητήσουν άσυλο. Η Ελλάδα σέβεται την συνθήκη Γενεύης, το Ευρωπαϊκό Άσυλο και κάθε κατατρεγμένο", τόνισε ο υπουργός. Και κάλεσε τα κόμματα να μην αναπαράγουν την τουρκική προπαγάνδα, ενώ εάν υπάρχουν στοιχεία για κάτι διαφορετικό να τα δώσουν στην δημοσιότητα.
Για τα γεγονότα στον Έβρο ο  βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Κελέτσης, είπε ότι "ήταν ξεκάθαρα  εισβολή που συντονίστηκε από τις τουρκικές αρχές. Δεν ήταν γυναικόπαιδα αλλά άτομα σε μάχιμη ηλικία που προμηθεύονταν καπνογόνα και άλλο υλικό από τις τουρκικές αρχές".
Ενώ για "καθαρή περίπτωση εισβολής με συντονισμό των κινήσεων των μεταναστών από τουρκικές αρχές και σε ορισμένες περιπτώσεις επέμβαση μονάδων τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και αστυνομίας" έκανε λόγο και ο Γιάννης Μπούγας δηλώντας έκπληξη  για την ερμηνεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς θα είναι ο φράχτης

Ο νέος φράχτης θα είναι έτοιμος σε 8 μήνες και θα κοστίσει μαζί με ΦΠΑ 62.980.941 ευρώ. "Στη διαπραγματευτική ανοιχτή διαδικασία προσήλθαν οι 4 από τις 5 κατασκευαστικές εταιρείες που είχαν δικαίωμα να μετέχουν και οι οποίες κατέθεσαν μια κοινή προσφορά ως κοινοπραξία, αποτελώντας ταυτόχρονα και τις κατασκευαστικές εταιρείες με τη μεγαλύτερη χρηματοοικονομική επάρκεια, την τεχνική εμπειρία, που μπορούν να εγγυηθούν την κατασκευή του έργου, σ’ αυτό το πολύ μικρό χρονικό διάστημα των 5 έως 8 μηνών. Η διαπραγμάτευση οδήγησε στην έκπτωση της τάξεως του 10,03%", όπως είπε ο υπουργός.
Ο φράχτης θα αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα από γαλβανισμένο χάλυβα, ύψους 5 μέτρων, απαρτιζόμενος από κατακόρυφες κοιλοδοκούς διαστάσεων 120x120 χιλιοστών ή 100x100 χιλιοστών, με διάκενο ανοίγματος 12 εκατοστά. Το πάνω μέρος του φράχτη, περίπου το 1,25 θα απαρτίζεται από επίπεδη λεία λαμαρίνα πάχους 5 χιλιοστών με αντιαναρριχητική  λειτουργία. Στην κορυφή του φράχτη θα προσαρμοστούν προεξοχές για στερέωση αγκαθωτής κονσερτίνας. Το σύνολο των μεταλλικών στοιχείων,  θα είναι γαλβανισμένα, το κιγκλίδωμα θα εδράζεται σε πασσάλους, οι οποίοι είναι θεμελιώνονται σε βάθος 6 μέτρων μέσα στο έδαφος, επειδή η περιοχή αυτή έχει πάρα πολλές πλημμύρες. Ο νέος φράκτης, θα είναι απόλυτα προσαρμοσμένος στην ιδιαίτερη γεωμορφολογία της περιοχής και θα λειτουργήσει και ως αντιπλημμυρικό έργο καθώς η μεταλλική κατασκευή επελέγη και γι’ αυτό τον λόγο: να επιτρέπει, δηλαδή, την ακώλυτη ροή των υδάτων ειδικά τις περιόδους που σημειώνονται πολύ μεγάλες πλημμύρες στην περιοχή. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται οι τοπικές καλλιέργειες αλλά και οι γειτονικοί οικισμοί από πλημμυρικά φαινόμενα που συχνά εκδηλώνονται στην περιοχή. 

Ενίσχυση του υφιστάμενου φράχτη

Ο υφιστάμενος, φράχτης θα ενισχυθεί με την προσθήκη από την πλευρά της Ελλάδος, συνεχούς ισχυρού μεταλλικού κιγκλιδώματος, επίσης από χάλυβα, συνολικού ύψους 4,3 μέτρων. Θα απαρτίζεται και αυτός από κατακόρυφες κοιλοδοκούς 80 x 80 χιλιοστά με διάκενο 12 εκατοστών και όλα αυτά θα στηρίζονται σε πασσάλους και αντηρίδες.
Επίσης για την αποτελεσματικότερη προστασία των συνόρων, κατασκευάζονται 8 νέα υπερυψωμένα αντιβαλλιστικά παρατηρητήρια κατά μήκος των τεχνικών εμποδίων, του φράχτη δηλαδή, για χρήση από τον ελληνικό στρατό. "Σε ένα βάθος πίσω προς το δικό μας έδαφος 10, 15, 20 μέτρα, ανεγείρονται 8 παρατηρητήρια αντιβαλλιστικά, έτσι ώστε να είναι δυνατή η επιτήρηση των συνόρων από την άλλη πλευρά" είπε ο ο κ. Χρυσοχοΐδης. "Επίσης, εκτελούνται εργασίες βελτίωσης σε 57 υφιστάμενες υποδομές, φυλάκια - παρατηρητήρια του ελληνικού στρατού, οι οποίες περιλαμβάνουν οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες επισκευών και αναβαθμίσεων".
Μ. Νταλιάνη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου