Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Ι. Καποδίστριας προς Τσάρο Νικόλαο: Επάνω από όλες τις δελεαστικές προτάσεις και λαμπρές θέσεις, είμαι Έλλην. Ανήκω στην Πατρίδα μου!

  13/5/2022

Ο Τσάρος προσπάθησε να δελεάσει τον Καποδίστρια με περισσότερη εξουσία και χλιδή, αλλά ο Ιωάννης ήταν ανένδοτος. Δεν θα γίνω το χέρι σου, αυτό που θα καταστρέψει την Ελλάδα, του απάντησε...

Μάιος του 1827. Μετά από μία εργώδη υπέρ των Ελληνικών συμφερόντων πενταετία στην Ευρώπη, ο Έλλην υπουργός του Τσάρου, ο ευφυής διπλωμάτης και πολιτικός, επιστρέφει στην Πετρούπολη. 

Σχεδόν ταυτόχρονα, φθάνουν στην ρωσική πρωτεύουσα και οι πρώτες πληροφορίες για την εκλογή του ως Κυβερνήτη της Ελλάδος.

Υπακούοντας στην κλήση του Έθνους, με αυταπάρνηση και αποφασιστικότητα, ο Ιωάννης Καποδίστριας είχε επιλέξει να αφιερωθεί στην ψυχορραγούσα Πατρίδα. Να ανασυντάξει τις Δυνάμεις του Έθνους. Να αλλάξει την Ζωή της Χώρας, και μαζί Της, τον ρουν της Ιστορίας.

Παρά την καταστροφή στο Φάληρο, παρά τον θάνατο του Γεωργίου Καραϊσκάκη, προτού καν υπογραφεί η Συνθήκη του Λονδίνου και αντηχήσουν τα κανόνια στο Ναυαρίνο, με υψηλό αίσθημα πατριωτισμού, με Τόλμη και Πίστη στον Αγώνα, εν πλήρει γνώσει της κρισιμότητας της καταστάσεως, αποδέχεται την εκλογή του. 

Η εκτίμηση που έθρεφε στο πρόσωπό του ο Νικόλαος ήταν μεγάλη, γι΄ αυτό και προσπαθούσε με κάθε τρόπο να τον αποτρέψει από την παραίτησή του. Μάταια όμως.

Ο Ιωάννης ήταν άτεγκτος. 

-Η απόφασή μου είναι οριστική και αμετάκλητος. Επάνω από όλες τις δελεαστικές προτάσεις και λαμπρές θέσεις, είμαι Έλλην. Ανήκω στην Πατρίδα μου.

 Ακόμη και όταν ο Νικόλαος του προσέφερε ετήσια και διά βίου σύνταξη εξήντα χιλιάδων φράγκων, εκείνος την αρνήθηκε. 

-Πιστεύετε Μεγαλειώτατε ότι θα εγκατέλειπα μία τόσο λαμπρή θέση, μία τόσο ένδοξη διπλωματική υπηρεσία και μία τέλεια εξασφάλιση στην Ρωσσία, εάν δεν ένοιωθα ότι με προστάζει το καθήκον και η τραγική ανάγκη της καταστάσεως της Πατρίδος μου;

 Συγκινημένος ο Τσάρος δακρύζει, και του λέει:

-Με την δική σας ηρωική θέληση, ακολουθείτε την μοίρα σας. Οφείλετε να εκπληρώσετε το Χρέος σας. 

Και ο Καποδίστριας απαντά:

-Μεγαλειώτατε! Μην πιστέψετε ποτέ και μην ελπίζετε ότι πηγαίνω στην Ελλάδα προκειμένου να την βοηθήσω στην ανασυγκρότησή Της, με την ρωσσική λιβρέα στους ώμους μου. Δεν είμαι εγώ εκείνος που θα σας βοηθούσε να στήσετε εκεί, στο ματωμένο έδαφος Της, τις δικές σας σημαίες. Και δεν είμαι εγώ εκείνος που θα σας δάνειζε το χέρι του για να εκτελεσθεί από εσάς ένα δεύτερο πολιτικό έγκλημα, σαν εκείνο που έγινε με τον διαμελισμό της πολυπαθούς Πολωνίας. (Απόσπασμα άρθρου από:proskynitis.blogspot.com)

Αγέρωχος, ασυμβίβαστος, μοναδικός, περιφρόνησε εξουσία, δόξα και πλούτη για να χαρίσει στην Ελλάδα ό,τι πιο πολύτιμο είχε: Τον εαυτό του. 

Από την ημέρα της δολοφονίας του και μέχρι σήμερα, δεν έχει βρεθεί ούτε ένας πολιτικός που να έχει τοποθετήσει πάνω από τον εαυτό του τις ανάγκες του Ελληνικού Έθνους. Στις ημέρες μας, δε, η πολιτική αναλγησία και εγωπάθεια έχει καταντήσει σοβαρότατη ασθένεια, εξαιτίας της οποίας η Πατρίδα, για άλλη μια φορά, κινδυνεύει να αιματοκυλιστεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου