Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Βασιλιάς Γεώργιος Β’, ο πρώτος Έλληνας ηγέτης που μίλησε στο Κογκρέσο.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο Βασιλιάς Γεώργιος Β’, ο πρώτος Έλληνας ηγέτης που μίλησε στο Κογκρέσο.

Μετά την Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα και την τριπλή κατοχή από τις δυνάμεις του Άξονα, περίπου 100.000 Έλληνες πέθαναν από την πείνα τον πρώτο χρόνο.
Ο Ελληνικός πληθυσμός βρισκόταν στο χείλος της εξαφάνισης καθώς 1000 άνθρωποι πέθαιναν τη ημέρα και ένα στα επτά παιδιά κατάφερνε μόνο να επιζήσει.
Τότε ο Βασιλιάς Γεώργιος Β΄, συναντήθηκε με τους Αμερικάνους ηγέτες και απευθύνθηκε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, στις 15 Ιουνίου 1942, ζητώντας βοήθεια προς την Ελλάδα.
Ο Πρωθυπουργός Εμμανουήλ Τσουδερός ο οποίος συνόδευσε τον Γεώργιο Β΄ κατά την τότε επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ διέσωσε, μέσα από τα αρχεία του, την ομιλία του Έλληνα Βασιλιά μεταφρασμένη στα Ελληνικά.
Η ομιλία ήταν η εξής :
«Κύριε Αντιπρόεδρε και Μέλη της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών,
Κύριε Πρόεδρε και Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών,
Είμαι υπερήφανος να ευρίσκωμαι μεταξύ υμών και να σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς της μαχομένης Ελλάδος.
Παρά το πλευρόν σας, παρά το πλευρόν της Μεγάλης Βρετανίας και των άλλων Ηνωμένων Εθνών των ελευθέρων ανθρώπων, συνεχίζω και θα συνεχίσω – ανεξαρτήτως των δυσκολιών, ανεξαρτήτως του κόστους – την πάλην διά την απελευθέρωσιν της Ελλάδος, Έθνους το οποίον διά μίαν περίοδον 5.000 ετών επέζησε περιπετειών και βίας και το οποίον σήμερον είναι ολιγότερον παρά ποτέ διατεθειμένον να παραδώση την μεγάλην του πολιτιστικήν κληρονομίαν και να μαρανθή αιχμάλωτον των δυνάμεων του σκότους και του κακού.
Όταν επήραμε τα όπλα, κατά πρώτον εναντίον των Ιταλών και μετέπειτα εναντίον των Γερμανών, εγνωρίζαμεν τας δυστυχίας αι οποίαι ανέμενον την Χώραν μας και πόσον δύσκολον θα ήτο διά τους φίλους μας να έλθουν αμέσως προς βοήθειάν μας.
Η Γαλλία τότε ήτο κατάκειτος και πλείσται των μικροτέρων χωρών της Ευρώπης, η μία κατόπιν της άλλης είχον υποκλιθή εις την ισχύν του εισβολέως. Αλλ’ ουδείς Έλλην ημφισβήτησε, ουδέ προς στιγμήν, που έκειτο η τιμή του. Με την βοήθειαν του Θεού και γνωρίζων ότι κάθε Έλλην ήτο έτοιμος και πρόθυμος να αποθάνη υπερασπιζόμενος την ελευθερίαν του και την τιμήν του, ανέλαβον την ευθύνην ενώπιον της Ιστορίας και του Ελληνικού Λαού να τους οδηγήσω εμπρός, εις την πλήρη εκπλήρωσιν του καθήκοντός των.
Εις εν εκ των πλέον κρισίμων σταυροδρομίων της ανθρωπίνης Ιστορίας, όταν η τύχη του πολιτισμού εκρέματο από μίαν κλωστήν, η Ελλάς απέδειξε διά της στάσεώς της ότι δεν υπήρχε αντίτιμον αρκετά υψηλόν διά την ανθρωπίνην ελευθερίαν και την παγκόσμιον αξιοπρέπειαν.
Ευτυχώς αι θυσίαι της Χώρας μου δεν υπήρξαν άσκοποι. Χάρις εις την αντίστασιν του Ελληνικού Λαού εις την ηπειρωτικήν Ελλάδα και την Κρήτην, επτά πολύτιμοι μήνες εκερδήθησαν κατά το κρισιμότερον στάδιον του πολέμου και τα σχέδια του εισβολέως ανετράπησαν.
Αι Ελληνικαί νίκαι εις την Αλβανίαν εκλόνησαν ανεπανορθώτως το Ιταλικόν γόητρον και η αντίστασίς μας κατά της Γερμανίας εχάρησε πολύτιμον χρόνον εις άλλα μέτωπα.
Εις την πάλην η Ελλάς είναι υπερήφανος να ευρίσκεται διά δευτέραν φοράν κατά την διάρκειαν ενός τετάρτου του αιώνος παρά το πλευρόν της ισχυράς και γενναιοδώρου Αμερικανικής Δημοκρατίας. Εις τας Ηνωμένας Πολιτείας η Χώρα μου πάντοτε εύρεν υποστήριξιν και κατανόησιν. Η πολύτιμος βοήθεια την οποίαν μας εδώσατε κατά την διάρκειαν αυτού του πολέμου δεν θα ξεχασθή ποτέ. Η πρωτοβουλία την οποίαν ανελάβατε μαζί με την Μεγάλην Βρεττανίαν, να ανακουφίσετε τον λιμοκτονούντα Λαόν της Ελλάδος, αποτελεί τιμήν διά τον πολιτισμόν σας, ο οποίος χαρακτηρίζεται από χριστιανικόν πνεύμα φιλανθρωπίας. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου.
Γνωρίζω ότι ο Λαός των Ηνωμένων Πολιτειών διά μακρών και σκληρών προσπαθειών έχει κερδίσει το δικαίωμα της ανεξαρτησίας και αποτελεί ζωντανόν παράδειγμα του ό,τι καλλίτερον υπάρχει εις τον σύγχρονον πολιτισμόν και ό,τι εμπνέεται από εκείνα τα ευγενή αισθήματα και ιδανικά, τα οποία διακρίνουν τον πολιτισμένον άνθρωπον από τον βάρβαρον.
Η ευδαίμων Δημοκρατία σας, διά μακράς και επιπόνου εφαρμογής, έκανε χρήσιν προς όφελος των εργατικών μαζών, των πολυπληθών τεχνολογικών μεθόδων τας οποίας η ανθρωπίνη διανόησις σήμερον συνεισφέρει εις τον πολιτισμόν και μας έχει δώσει απτάς αποδείξεις ειλικρινείας και δικαιοσύνης.
Δεν έχετε χρησιμοποιήσει την δύναμιν της ενδόξου μεγάλης χώρας σας διά να επιτεθήτε εναντίον ανθενεστέρων Εθνών.
Έχετε δώσει το παράδειγμα της αυτοσυγκρατήσεως, έχετε δείξει πως μία ιδιαιτέρως ισχυρά Χώρα μπορεί να επιβάλη δικαιοσύνην εις εαυτήν πρώτον, ούτως ώστε να δύναται δικαίως να την απαιτή από τους άλλους. Τα μεγάλα ιδανικά με τα οποία αι Ηνωμέναι Πολιτείαι εμπνέουν σήμερον τους Λαούς του κόσμου, θα συμβάλουν όχι μόνο εις την ευχερεστέραν απόληξιν του παρόντος πολέμου, αλλά θα προσφέρουν επίσης τα θεμέλια μιάς ευτυχεστέρας και πλέον αρμονικής ζωής μετά τον πόλεμον, την οποίαν η ανθρωπότης προσδοκά.
Αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη πρέπει να κυβερνούν τας σχέσεις εις τον μεταπολεμικόν κόσμον, ο οποίος δεν πρέπει να αφεθή ως λεία διά βανδαλισμούς, διά μίαν εισέτι φοράν. Διά την επίτευξιν του αποτελέσματος τούτου ο μηχανισμός της διεθνούς συνεργασίας οφείλει να ενισχυθή, ούτως ώστε να χρησιμοποιήση, ισχυούσης της εννόμου τάξεως, τας τεραστείας δυνάμεις των φιλειρηνικών Λαών.
Η οικονομική ζωή πρέπει να αναδιοργανωθή κατά τρόπον, ο οποίος να εξασφαλίση εις όλους την ευμάρειαν την οποίαν δικαιούνται οι απλοί άνδρες και γυναίκες του κόσμου. Πέραν των άλλων, είναι ζωτικόν αυτοί οι οποίοι έδωσαν την μάχην του δικαίου να εξασφαλισθούν εναντίον εισβολής και οι αδικοπραγήσαντες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων οι οποίοι, είτε επειδή είχον απώτερα κίνητρα, είτε απλώς υπήρξαν αδύναμοι, επέτρεψαν εις εαυτούς να γίνουν εργαλεία του Άξονος, να κατανοήσουν ότι η αρπακτική πολιτική ουδέν καλόν αποτέλεσμα φέρει.
Η διατήρησις της ελευθερίας δεν αποτελεί υποχρέωσιν ενός εκάστου Λαού εις οιονδήποτε μέρος του κόσμου, αποτελεί υποχρέωσιν όλων των φιλειρηνικών Λαών απανταχού του κόσμου. Αυτή η απλή αλήθεια αποτελεί το θεμέλιον της διεθνούς συνεννοήσεως και τον ακρογωνιαίον λίθον της συνεργασίας μεταξύ των ελευθέρων ανθρώπων εις τον κόσμον του μέλλοντος.
Η Ελλάς με τας περιωρισμένας δυνάμεις της, ευρίσκεται ολοψύχως εις την υπηρεσίαν των ιδανικών αυτών. Σήμερον, καθ’ ήν στιγμήν περισσότερον από ποτέ, η νίκη είναι ευδιάκριτος εις τον φλεγόμενον ορίζοντα, η Ελλάς είναι αποφασισμένη να συνεισφέρη ό,τι δύναται διά την νίκην αυτήν. Έχων επίγνωσιν των απεριορίστων μέσων τα οποία κινητοποιεί ο Αμερικανικός Λαός διά την κοινήν προσπάθειαν, αισθάνομαι υποχρεωμένος να ομιλήσω με μεγάλην μετριοφροσύνην διά την συνεισφοράν της Χώρας μου διά τον κοινόν σκοπόν.
Οσονδήποτε μικρή κι’ αν φαίνεται αυτή η συνεισφορά, εν συγκρίσει προς το ό,τι κάνετε σεις, είναι παρ’ όλα αυτά ό,τι διαθέτομεν. Με όλους τους ελευθέρους αγωνιζομένους άνδρας που έχουν επιζήσει, με όλα τα πλοία μας που δεν έχουν βυθισθεί, θα πολεμήσωμεν εις την ξηράν, θα πολεμήσωμεν εις την θάλασσαν και θα πολεμήσωμεν εις τον αέρα μέχρις εσχάτων, παρά το πλευρόν σας και παρά το πλευρόν των άλλων Ηνωμένων Εθνών, έως ότου η βαρβαρική βία καταπνιγή και ένας νέος κόσμος εγκαθιδρυθή, ένας κόσμος διά ελευθέρους ανθρώπους και όχι διά δούλους.»
Μετά την ομιλία του, o κόσμος συγκινημένος προσπάθησε να βοηθήσει.
Οι ΗΠΑ παρείχαν τρόφιμα και οικονομική βοήθεια μέσω του Ελληνικού Συνδέσμου Πολεμικής Αρωγής και του Ερυθρού Σταυρού. Ο Καναδάς δώριζε 15.000 τόνους σίτου μηνιαίως. Η Αργεντινή επίσης έδωσε βοήθεια σε σιτάρι, που όμως δεν ξεπερνούσε τους 50.000 τόνους. Ενώ βοήθεια παρείχε επίσης ο Διεθνής, ο Ελβετικός και ο Σουηδικός Ερυθρός Σταυρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου