Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Μητσοτάκης θα τα καταφέρει και πάλι!

 Θανάσης Μαυρίδης

Ζητούν από το κράτος αντιπλημμυρικά έργα που να μπορούν να αντιμετωπίσουν καταστροφές σαν και εκείνες της Θεσσαλίας. Αυτό και μόνο το «αίτημα» ακυρώνει οποιαδήποτε προσπάθεια μιας σοβαρής συζήτησης και εντάσσεται στην στρατηγική συγκεκριμένων «κύκλων» στην προσπάθεια αποδόμησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η κοινωνία, πάντως, δεν ενδιαφέρεται για τα καμώματα της καμαρίλας. Θέλει προτάσεις και λύσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λοιπόν, καλείται να αντιμετωπίσει την μαύρη προπαγάνδα (και) άλλοτε φίλιων δυνάμεων και να κυβερνήσει. Θα τα καταφέρει και τα δυο!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κρατικός μηχανισμός νοσεί. Δεν είναι κάτι νέο, συμβαίνει εδώ και δεκαετίες. Και είναι επίσης γεγονός ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια ανασυγκρότησης του κράτους δεν μπορεί να αποδώσει μέσα σε 4 χρόνια. Γι αυτό πρέπει να ελέγχεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για το αν έχει κάνει αρκετά για να αλλάξει το κράτος. Σε αυτό το σημείο, λοιπόν, υπάρχει αντικείμενο συζήτησης και με αντικειμενικό στόχο να γίνει στο τέλος η δουλειά.

Αλλά με το να εγκαλεί κάποιος τον πρωθυπουργό γιατί δεν υπήρξαν έργα στην Θεσσαλία που θα απέτρεπαν την καταστροφή, είναι κάτι που βιάζει την κοινή λογική. Κι επειδή η «κριτική» αυτή προέρχεται από νοήμονες ανθρώπους, σίγουρα ξέρουν τι κάνουν. Ο στόχος τους δεν είναι να αποκτήσουμε ένα σύστημα να προστατεύσουμε την χώρα από την πτώση μετεωριτών, που δεν υπάρχει ένα τέτοιο σύστημα, αλλά να «εκτεθεί» ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ποιος είναι ο λόγος; Σε μία ρηχή αγορά φτάνει ένας ικανός παίκτης για να αλλάξει τις ισορροπίες. Αντίστοιχα, σε ένα πολιτικό σκηνικό χυλό, όπως το ελληνικό, μπορεί ένας πλούσιος άνθρωπος να αναστατώσει τον μικρόκοσμό μας, μόνο και μόνο επειδή εκείνο το πρωινό σηκώθηκε «ανάποδα».

Η χώρα χρειάζεται επειγόντως ένα άλλο σύστημα πολιτικής προστασίας. Όχι για να «προλαβαίνει» τις φυσικές καταστροφές. Επειδή κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο. Αλλά για να μπορεί να σώζει ζωές και να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στους πληγέντες. Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, να έχουμε ένα αποτελεσματικό σύστημα πολιτικής προστασίας, πρέπει να έχουμε και ένα αποτελεσματικό κράτος. Δεν μπορεί να λειτουργεί τέλεια η πολιτική προστασία και να είναι παιδική χαρά όλος ο υπόλοιπος κρατικός μηχανισμός. Και δεν μπορεί να καταφέρουμε την ανασυγκρότηση του κράτους και την ίδια ώρα η αρρωστημένη ελίτ της χώρας να συμπεριφέρεται όπως οι γαιοκτήμονες του μεσαίωνα.

Αλυσίδα είναι τα πράγματα. Κι αν θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας δεν χρειάζεται να … ξεδοντιάσουμε δημοσιογράφους, δικαστές και όποιον έχουμε άχτι από τα παιδικά μας χρόνια. Είναι αρκετό να κάνουμε μία σοβαρή δουλειά για να αφήσουμε κάτι στον επόμενο, μια άκρη στο νήμα για να βγει κάποτε η χώρα από τον Λαβύρινθο. Η δική μας δουλειά, λοιπόν, είναι να το θυμίζουμε αυτό συνεχώς στην κυβέρνηση. Κι η δουλειά του πρωθυπουργού είναι να μην ξεχνάει τις υποσχέσεις που έχει δώσει στο εκλογικό σώμα.

Μπορεί να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα με δεδομένη την επίθεση που δέχεται αυτή την στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Τα έχει καταφέρει και άλλες φορές, θα τα καταφέρει και τώρα. Οι αντίπαλοί του γνωρίζουν καλά ότι έχουν απέναντί τους έναν άνθρωπο φτιαγμένο από μέταλλο. Θα πρέπει να βρουν κάτι περισσότερο από αυτό που κάνουν αυτή την περίοδο.

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου