Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Συνταγματάρχης Πεζοναυτών Νικόλαος Γεωργίου Κολμανιάτης,

Γράφει ο Cesar Vilamayor Revythis

Στις 24 Αυγούστου 1866, πέθανε ο Συνταγματάρχης Πεζοναυτών Νικόλαος Γεωργίου Κολμανιάτης, γνωστός στην αργεντίνικη ιστορία ως Χόρχε. Ήταν ένας εξέχων ναυτικός στους αγώνες για την Ανεξαρτησία της χώρας μας. Υπηρέτησε την υιοθετημένη πατρίδα του για 50 χρόνια.

Γεννήθηκε στην Ύδρα στις 6 Δεκεμβρίου 1786 και το 1810 βρισκόταν ήδη στο Μπουένος Άιρες, όπου κατατάχθηκε ως λοστρόμος. Στα έτη 1812 και 1813 εμφανίζεται ως ιδιώτης να μάχεται στον Ποταμό Πλάτα εναντίον του ισπανικού εμπορίου στο

Μοντεβιδέο, και να συμμετέχει σε Ναυτικές Επιχειρήσεις μαζί με έναν άλλο Έλληνα συμπατριώτη, τον Πέτρο Σαμουήλ Σπύρου.

Το 1814 μάλιστα, συμμετείχε στην Ναυτική Εκστρατεία εκείνης της χρονιάς υπό τις διαταγές του Ναυάρχου Γκιγιέρμο Μπράουν, λαμβάνοντας μέρος στις Ναυμαχίες του Μαρτίν Γκαρσία, του Αρόγιο ντε λα Τσίνα και του Μοντεβιδέο.

Κατά τη διάρκεια των ναυτικών δράσεων που διεξήχθησαν στον Πόλεμο κατά της Αυτοκρατορίας της Βραζιλίας, είχε εξαιρετική απόδοση στην επίθεση στην Κολόνια ντελ Σακραμέντο, στην επίθεση στη φρεγάτα “Εμπερατρίς” και στη Ναυμαχία του Χουνκάλ.

Ήταν ένας από τους πιο μακρόβιους ναυτικούς της εποχής του. Μόλις το 1861, λόγω της ηλικίας και της επιδείνωσης της υγείας του, αποστρατεύτηκε από το Ναυτικό

Ποτέ δεν χρησιμοποίησε το ελληνικό του επώνυμο Κολμανιάτης στην Αργεντινή, ήταν πάντα γνωστός ως Χόρχε. Ο Ναύαρχος Γκιγιέρμο Μπράουν, δημιουργός του Αργεντινού Ναυτικού και πατέρας της χώρας στη θάλασσα, είπε για τον Χόρχε ότι ήταν τόσο γενναίος όσο και ταπεινός, όπως λέει η πλάκα που δώρισαν οι Αργεντινοί και οι Έλληνες στο γενέθλιο νησί του, την Ύδρα, το 1938, μεταφέροντάς την με το εκπαιδευτικό πλοίο Σαρμιέντο.

Δύο πλοία του Αργεντίνικου Ναυτικού πήραν το όνομά του: το τορπιλοβόλο πρώτης τάξης “Χόρχε” (1890) και το ανιχνευτικό “Χόρχε” (1922/1940). Επιπλέον, αρκετοί δρόμοι στη χώρα φέρουν το όνομά του, όπως και δύο αιωνόβια σχολεία: Νο. 8 του νησιού Σαντιάγο και Νο. 18 του Χαέδο/Μορόν.

Το 2016, στην επέτειο των διακοσίων ετών της Αργεντινής Ανεξαρτησίας, το εκπαιδευτικό πλοίο A.R.A Libertad κατέπλευσε στο νησί της Ύδρας, απ’ όπου κατάγεται ο Κολμανιάτης, για να αποτίσει φόρο τιμής στους Έλληνες ναυτικούς, ήρωες της Αργεντινής ανεξαρτησίας, Πέτρο Σαμουήλ Σπύρου και Νικόλαο Χόρχε Κολμανιάτη.

Την ίδια χρονιά, η ελληνική πρεσβεία και τα Ταχυδρομεία της Αργεντινής δημιούργησαν το πρώτο γραμματόσημο προς τιμήν των πρώην Ελλήνων ναυτικών που ονομάστηκαν ήρωες.

Κάτι πολύ λίγο γνωστό είναι ότι ο Κολμανιάτης παντρεύτηκε μια Αργεντινή από την επαρχία της Σάντα Φε, και απέκτησε μια μεγάλη οικογένεια με γιους και κόρες. Δύο από τους γιους του ήταν στρατιωτικοί και ένας από αυτούς ήταν ναυτικός και υπηρέτησε υπό τις διαταγές του πατέρα του σε πολλές περιπτώσεις, στις ίδιες μάχες και στο ίδιο πλοίο.

Το 2018, ο Κολμανιάτης μετά θάνατον έγινε επίτιμος πολίτης στην πόλη Μορόν, όπου έζησε τα τελευταία του χρόνια και όπου πέθανε το 1866. Στην ίδια πόλη υπάρχει ένα σχολείο και ένας δρόμος που φέρουν το όνομά του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου