Υπέρ της παραπομπής του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο ψήφισε με μυστική ψηφοφορία η ολομέλεια της Βουλής τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης μετά από μια πολύωρη συνεδρίαση για το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ. Σύμφωνα με το πόρισμα που υπερψήφισαν οι βουλευτές ο πρώην υπουργός διώκεται ποινικά για δύο κακουργήματα, της απιστίας στην υπηρεσία και της νόθευσης εγγράφου και για ένα πλημμέλημα της παράβασης
καθήκοντος. Για «προσχηματική διαδικασία, προκατασκευασμένο πόρισμα και προειλημμένες αποφάσεις» έκανε λόγο στην ομιλία του ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που θα συσταθεί Ειδικό Δικαστήριο από το 1989 όταν στο εδώλιο είχε βρεθεί ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Συνολικά ψήφισαν 283 βουλευτές. Βρέθηκαν 269 έγκυρα, 9 άκυρα και 5 λευκά. Υπέρ της άσκησης δίωξης για το αδίκημα της νόθευσης ψήφισαν 166 βουλευτές, κατά ψήφισαν 34 και «παρών» ψήφισαν 67 βουλευτές. Υπέρ της άσκησης δίωξης για το αδίκημα της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία ψήφισαν 206 βουλευτές, κατά ψήφισαν 42 και «παρών» ψήφισαν 18 βουλευτές. Υπέρ της άσκησης δίωξης για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος ψήφισαν 220 βουλευτές, κατά ψήφισαν 35 και «παρών» ψήφισαν 11 βουλευτές.
Για τη διαδικασία είχαν στηθεί τρεις κάλπες μια για κάθε κατηγορία. Υπενθυμίζεται ότι στο πόρισμα που υπογράφουν οι επτά βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προτείνεται η παραπομπή του Γ. Παπακωνσταντίνου για τρία αδικήματα, νόθευση (άρθ. 242&1-2-3 Π.Κ.) σε βαθμό κακουργήματος, απιστία σχετικά με την υπηρεσία (άρθ. 256 Π.Κ.) σε βαθμό κακουργήματος και παράβαση καθήκοντος (άρθ. 259 Π.Κ) σε βαθμό πλημμελήματος. Ξεχωριστά πορίσματα είχαν καταθέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Τον ένοχο τον είχαμε από την αρχή, το ζητούμενο ήταν να δούμε τι θα του φορτώσουμε», είπε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην ομιλία του (ολόκληρη εδώ) υπογραμμίζοντας ότι στο πόρισμα δεν του αναγνωρίζεται, «γιατί δεν βολεύει», ότι ο ίδιος ζήτησε τα στοιχεία από τη Λαγκάρντ. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων υπήρξε απόκρυψη στοιχείων από το πόρισμα, τα οποία «δεν βόλευαν στην κατασκευή της ενοχής μου».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε τις κατηγορίες. «Τις κατηγορίες τις αρνούμαι απόλυτα και κατηγορηματικά. Ούτε απιστία έχω διαπράξει, ούτε νόθευση εγγράφου, ούτε παράβαση καθήκοντος», δήλωσε και υποστήριξε πως πρόκειται για μία ιστορία μη πρωτοκόλλησης μιας παράνομης λίστας, την οποία εκείνος έφερε στη χώρα. Μία υπόθεση, συμπλήρωσε, από την οποία ούτε εγώ έχω αποκομίσει όφελος, ούτε έχω ζημιώσει το δημόσιο. Ο ίδιος σημείωσε πως πρόκειται για μία ιστορία μη πρωτοκόλλησης μιας παράνομης λίστας και τόνισε ότι το πραγματικό σκάνδαλο είναι η ανικανότητα του ΣΔΟΕ να συλλέξει έσοδα.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου άφησε υπαινιγμούς εναντίον του Ευ. Βενιζέλου, χωρίς να τον κατονομάσει. Όπως είπε εκείνος οδηγείται στο Ειδικό Δικαστήριο, αν και, όπως είπε, ζήτησε τα στοιχεία, τα έφερε στην Ελλάδα τα έδωσε για έλεγχο, προκάλεσε συσκέψεις και τα παρέδωσε στον αρμόδιο όταν αποχώρησε.
«Και την ίδια στιγμή, αυτός που μαζί με τον κ. Διώτη κυριολεκτικά έθαψαν τα στοιχεία για όλο το μετέπειτα χρονικό διάστημα, επιβραβεύεται και γίνεται αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών. Και ξεπερνάμε το γεγονός – ακόμα και αν δεχτούμε πως πίστευε ότι κατείχε αντίγραφο και το ΣΔΟΕ συνέχιζε την έρευνα – πως σε όλους τους μήνες που ήταν υπουργός δεν έκανε μία – έστω – ερώτηση για την πρόοδο των ερευνών. Έστω μία. Ή μια σύσκεψη για το θέμα αυτό.», είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου για τον Ευ. Βενιζέλο και πρόσθεσε: «Ave Ceasar. Morituri te salutant. Πόσος παραλογισμός μπορεί πια να χωρέσει σε αυτή την υπόθεση;».
Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε σε παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ως κατηγορούμενου, αλλά και παραβιάσεις της δικονομίας από την Προκαταρκτική Επιτροπή, υπενθυμίζοντας τις «πάνω από 100 εμφανίσεις μελών της Επιτροπής στα ΜΜΕ – με τον πρόεδρό της πρώτο. Εμφανίσεις όπου έγιναν συγκεκριμένες κρίσεις για την υπόθεση. Που προκαταλαμβάνουν ενοχή. Που τινάζουν στον αέρα κάθε πρόσχημα αδιάβλητης, αντικειμενικής διαδικασίας διερεύνησης της αλήθειας. Κρίσεις που δεν αρμόζουν σε «οιονεί εισαγγελείς», όπως είναι υποτίθεται τα μέλη μίας παρόμοιας επιτροπής. Που παραβιάζουν κάθε δικονομικό κανόνα».
Μνημόνευσε δε φράση που απέδωσε στον πρόεδρο της Προανακριτικής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης τον χαρακτήρισε «υπό εκτέλεση».
Ακόμη κατήγγειλε πως «όταν ήρθε η στιγμή να κληθώ να δώσω εξηγήσεις, η Επιτροπή προκλητικά μου στέρησε τον ελάχιστο αναγκαίο χρόνο, για να μελετήσω τη δικογραφία. Μέγεθος δικογραφίας: 20.000 σελίδες. Και γι’ αυτές μου δόθηκαν αρχικά επτά ημέρες προθεσμία και ύστερα από τις διαμαρτυρίες μου, μου παραχωρήθηκαν άλλες 10 ημέρες. Δηλαδή χρόνος επεξεργασίας: περίπου 1.300 σελίδες την ημέρα! Κανονικός εμπαιγμός, όπως δήλωσα και στην ίδια την Επιτροπή. Για την ενημέρωσή σας, προσθέτω ότι ούτε αυτή τη στιγμή που είμαστε εδώ μου έχει παραδοθεί όλη η δικογραφία».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως γίνεται ανθρωποθυσία για το μνημόνιο και για όσα υφίστανται οι πολίτες. «Δεν πληρώνω λάθος χειρισμούς για CD και στικάκια. Αρκετά με την υποκρισία. Στοχοποιούμαι γιατί υπήρξα ο Υπουργός Οικονομικών που έβαλε τη χώρα στο Μνημόνιο. Το Μνημόνιο το οποίο «πολλοί εμίσησαν» αλλά σήμερα το υπηρετούν.
Πριν τρία χρόνια κάποιοι πήραμε την ευθύνη να μείνει η χώρα όρθια. Χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό και προσωπικό κόστος. Και σήμερα, τρία χρόνια μετά, σήμερα που βρισκόμαστε 2 μνημόνια μετά και λαμβάνονται κι άλλα μέτρα, βολεύει πολύ κάποιος να πληρώσει για το πρώτο μνημόνιο.
Γιατί ορισμένοι νομίζουν ότι αν προσφέρουν στην κοινωνία το θέαμα μιας ανθρωποθυσίας, θα ανακουφιστεί η πίεση σε αυτούς, για όλα όσα οι πολίτες υφίστανται. Θα έχει βρεθεί ο αποδιοπομπαίος τράγος από την κυβέρνηση Παπανδρέου,, για να επικεντρωθεί εκεί το ανάθεμα για όλα τα δεινά του τόπου. Να μην ασχοληθούμε με τους “πριν”, να μην ασχοληθούμε με τους “μετά”».
Εν τω μεταξύ τη Δευτέρα ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου διέταξε την άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος των πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη και Γιάννη Καπελέρη για τη λίστα Λαγκάρντ. Ειδικότερα ο εισαγγελέας ζητά τη δίωξη του Ιωάννη Διώτη για απιστία στην υπηρεσία και υπεξαγωγή εγγράφου, ενώ για τον Γιάννη Καπελέρη ζητά να του ασκηθεί ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία. Η υπόθεση για τους δυο κατηγορούμενους παραπέμπεται σε τακτικό ανακριτή, ενώ για την την συνεργάτιδα του Ι. Διώτη, Γαλάτεια Μανέ, ο εισαγγελέας ζητεί να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο. Σημειώνεται πως συνεχίζεται ο φορολογικός έλεγχος για τους συγγενείς του πρώην Υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου που περιλαμβάνονται στη λίστα.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης…
Όπως ήταν αναμενόμενο οι εισηγητές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής τάχθηκαν υπέρ της παραπομπής του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για δύο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα για την υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ.
Από την πλευρά τους οι εισηγητές της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τα τρία κόμματα για προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης υπερασπίστηκε το έργο της Προανακριτικής λέγοντας ότι το πόρισμά της απεικονίζει «μια σοβαρή έρευνα η οποία έγινε, και μια πολύ σοβαρή προσπάθεια».
Σημειώνεται πως ο ανεξάρτητος βουλευτής και επικεφαλής του κόμματος Συμφωνίας για Νέα Ελλάδα Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής υποστήριξε πως δεν μπορεί να να προχωρήσει η δίωξη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάραντ, διότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.
«Θα μιλήσω ως νομικός και όχι ως πολιτικός» διευκρίνισε ο πρώην υπουργός και εξήγησε ότι η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να παραπέμψει τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο καθώς με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών η διπλή εκλογική αναμέτρηση του 2012 σήμανε και την παραγραφή της υπόθεσης.
πηγή:tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου