Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Για μια νέα Μεταναστευτική Πολιτική

του Παναγιώτη Χάσκου*

Η Ελλάδα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της Ευρώπης. Λόγω της θέσης που έχει η Ελλάδα στην Ευρώπη πολλοί άνθρωποι και από τις δύο γειτνιάζουσες ηπείρους προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την χώρα μας ως «πάτημα» για να βρεθούν στα κράτη του Βορρά. Κάτι τέτοιο όμως δεν γίνεται πάντα κι έτσι όλοι αυτοί οι παράνομοι μετανάστες παραμένουν εδώ προκαλώντας τα γνωστά μεγάλα προβλήματα στον.....
κοινωνικό ιστό.

Ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε μια και καλή το ζήτημα αυτό. Η κυβέρνηση Παπανδρέου, που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε, είχε προτείνει διάφορες «απίθανες» λύσεις, όπως ο φράχτης στον Έβρο, που δεν υλοποιήθηκε ποτέ αλλά προκάλεσε την ειρωνεία των εταίρων μας στην Ε.Ε. Η λύση πρέπει να είναι ριζική και άμεση. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι άσυλο υποδοχής λαθρομεταναστών ούτε έχει χώρο για όλους. Παράλληλα, τα θαλάσσια σύνορα δυσχεραίνουν την προστασία από τις λιμενικές αρχές όταν το εμπόριο ανθρώπων από την Τουρκία και την Αφρική είναι πολύ καλά οργανωμένο και μαζικό.

Οφείλουμε λοιπόν να επιβάλλουμε καταρχήν αυστηρούς όρους για τους λαθρομετανάστες. Όσοι συλλαμβάνονται να βρίσκονται παράνομα στην χώρα μας πρέπει να απελαύνονται άμεσα. Ο νόμος δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά, όπως μας συνήθισαν οι δειλοί διαχειριστές του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί με αυστηρότητα διότι η κοινωνία μας δεν αντέχει την διαρκή υποβάθμιση και τους κινδύνους που φέρνουν άνθρωποι χωρίς ταυτότητα.

Η Ελλάδα ως χώρα υποδοχής πρέπει να γνωρίζει πόσους μετανάστες έχει ανάγκη. Στις αρχές τις δεκαετίας του '90 τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η ανάπτυξη της οικονομίας χρειαζόταν περισσότερο εργατικό δυναμικό από αυτό που διαθέταμε. Και τότε όμως δεν είχαμε ένα στρατηγικό σχέδιο γι' αυτό προέκυψαν πολλά προβλήματα που μας οδήγησαν εδώ.
Σήμερα, η ανεργία είναι η νέα μάστιγα και δεν μπορούμε να συντηρήσουμε πολλούς μετανάστες. Το παραεμπόριο, μια διέξοδος για κάποιους από αυτούς, καταστρέφει τους επιχειρηματίες και στερεί χρήματα από το κράτος. Επιβάλλεται λοιπόν μια σύγχρονη και ρεαλιστική μεταναστευτική πολιτική, με βάση, που θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη και στην νομιμότητα, όχι στην δημιουργία γκέτο στις πόλεις και στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των περιαστικών κέντρων από απελπισμένους. Επιβάλλεται όμως, ταυτόχρονα, οι συμπατριώτες μας να κάνουν και δουλειές που μέχρι τώρα ίσως τις θεωρούσαν υποτιμητικές ώστε να μπορέσει η πολιτική αυτή να εφαρμοστεί. 

Πρέπει ακόμη να καταστήσουμε σαφές στους εταίρους μας ότι η φύλαξη των ελληνικών συνόρων είναι Ευρωπαϊκή υπόθεση και ότι τα σύνορα αυτά είναι όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή δύναμη που συνδράμει σήμερα πρέπει να ενισχυθεί και να οργανωθεί αποτελεσματικά με βάσεις στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Επιπλέον, πρέπει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές, μαζί με την Ε.Ε. να στείλουν ένα δυνατό μήνυμα στην Τουρκία -τον μεγαλύτερο διακινητή λαθρομεταναστών- ότι αυτή η πρακτική δεν είναι πια ανεκτή και να βρεί τρόπους να την αναγκάσει να σταματήσει.

Οι Έλληνες γνωρίζουν από μετανάστευση. Την δεκαετία του ’60 οι γονείς και οι παππούδες μας έφευγαν μεν αλλά μετά από πρόσκληση των ξένων κυβερνήσεων και γνώριζαν που πάνε και τι δουλειά θα κάνουν. Σήμερα, οι άνθρωποι που παράνομα έρχονται εδώ δεν έχουν ούτε δεξιότητες, ούτε γνώσεις, ούτε πρόσκληση. Ερχόμενοι, καταλήγουν στο έγκλημα, στην επαιτεία και στην ανέχεια και τελικά δεν ζουν καλύτερα αλλά γίνονται δυστυχισμένοι. Για το καλό όλων μας αυτό πρέπει να αλλάξει και χρειάζεται τόλμη.

*Ο Παναγιώτης Χάσκος είναι Οικονομολόγος απόφοιτος του LSE και του ALBA, διευθύνων σύμβουλος εταιρίας εμπορίας καφέ, Υποψήφιος Βουλευτής (Υπόλοιπο) Αττικής, π. Πρόεδρος ΝΟΔΕ και Αντιδήμαρχος Καλάμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου