Ο
Μέγας Αλέξανδρος πέθανε σε ηλικία 32 ετών, αφού πρώτα είχε καταφέρει να
φτάσει στα πέρατα του τότε γνωστού κόσμου και να δημιουργήσει μια
τεράστια αυτοκρατορία.
Ωστόσο αιώνιο μυστήριο καλύπτει ακόμα τα αίτια του θανάτου του.
Μερικοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι οφείλονταν σε φυσικά αίτια, ενώ άλλοι
θεωρούν ότι επρόκειτο για δολοφονία κατά τη διάρκεια συμποσίου.
Κατά καιρούς διάφορες "ερμηνείες" και "εξηγήσεις" έχουν
προταθεί από πολλούς επιστήμονες και ερευνητές. Έτσι και τώρα, το
μυστήριο γύρω από το θάνατο του μεγάλου στρατηλάτη, ισχυρίζεται ότι
κατάφερε να ξεδιαλύνει ένας επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο Otago στη
Νέα Ζηλανδία.
Ο τοξικολόγος Leo Schep του Εθνικού Κέντρου Δηλητηριάσεων πιστεύει
ότι ο Μέγας Αλέξανδρος δηλητηριάστηκε από ένα κρασί που παρήχθη από ένα
τοξικό φυτό, με «αθώα» όψη, όπως αναφέρει η New Zealand Herald.
Ο Leo Schep που αναζητά σχετιά τοξικολογικά δεδομένα για μια
δεκαετία, απορρίπτει τις θεωρίες δηλητηρίασης με τη βοήθεια αρσενικού
και στρυχνίνης. Υποστηρίζει ότι ο θάνατος σε αυτή την περίπτωση θα ήταν
πολύ πιο γρήγορος από 12 μέρες, που ο Αλέξανδρος είχε πέσει βαριά
άρρωστος πριν αποβιώσει.
Αντίθετα, την «ευθύνη» ρίχνει στο φυτό λευκός ελλέβορος (Veratrum
album). Το φυτό με τα λευκά λουλούδια μπορεί να υποστεί ζύμωση σε κρασί
και ήταν γνωστό στους Αρχαίους Έλληνες σαν μια φυσική ουσία για την
πρόκληση εμετού.
Η δράση του φυτού, θα μπορούσε να λυγίσει το στρατηγό σε 12 μέρες, σε αντίθεση με άλλες ουσίες που θα τον αποτελείωναν νωρίτερα.
Ωστόσο και ο ίδιος ο Leo Schep δεν μπορεί να είναι σίγουρος πέραν
πάσης αμφιβολίας ότι το συγκεκριμένο φυτό σκότωσε το Μέγα Αλέξανδρο.
Έτσι το μυστήριο σχετικά με τη δηλητηρίαση του Αλέξανδρου δεν μπορεί να
κλείσει οριστικά. «Ποτέ δεν θα μάθουμε σίγουρα», παραδέχεται ο Schep.
Σε τελική ανάλυση, αυτό που μένει είναι ότι άλλος ένας
απελπισμένος για φήμη και δόξα επιστήμονας, προτείνει μια "θεωρία" για
το θάνατο του μεγάλου αρχαίου Έλληνα, την οποία ούτε ο ίδιος δεν μπορεί
να υποστηρίξει επαρκώς, πόσω μάλλον να την αποδείξει.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου