limghandlerΟι διοικήσεις των γερμανικών μουσείων εσκεμμένα παραβαίνουν το καθήκον τους να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση σε ό,τι αφορά έργα τέχνης που έχουν στην κυριότητά τους και εκθέτουν δημόσια, τα οποία όμως είχαν κλέψει οι Ναζί από εβραίους ιδιοκτήτες τους, δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου (ΠΕΣ) Ρόναλντ Λόντερ, καλώντας την κυβέρνηση της καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, να κάνει περισσότερα για να τους αναγκάσει να αναλάβουν δράση.
«Γνωρίζουν τι έχει κλαπεί» είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters
ο Λόντερ κατά την διάρκεια μίας συνέντευξης που παραχώρησε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Βερολίνο. «Και αυτό που κάνουν είναι τα στραβά μάτια» προσέθεσε ο ίδιος.
Ο Λόντερ, ο οποίος έχει διοριστεί τιμητικά σε μια σημαίνουσα θέση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, ανέφερε, διαβάζουμε στα «ΝΕΑ», ότι η ανακάλυψη του θησαυρού των έργων τέχνης, που είχαν κλαπεί από τους Ναζί, στο διαμέρισμα του Κορνέλιους Γκούρλιτ, θα όφειλε να οδηγήσει σε εξονυχιστικούς ελέγχους για να εξακριβωθεί η προέλευση των έργων τέχνης που εκτίθενται και ανήκουν στις συλλογές μουσείων.
Τόνισε ότι η Γερμανία δεν έχει διερευνήσει το βαθμό συνέργειας των διοικήσεων των μουσείων. Ο Λόντερ επισήμανε παράλληλα πως η Εβραϊκή Επιτροπή Διεκδικήσεων υπολογίζει ότι 20.000 κλεμμένα αντικείμενα εξακολουθούν να εκτίθενται.
Ερωτηθείς σχετικά ο Ούβε Χάρτμαν, επικεφαλής του Γραφείου Πραγματογνωμοσύνης και Έρευνας των γερμανικών μουσείων για την Προέλευση (των έργων τέχνης) με έδρα το Βερολίνο παραδέχθηκε ότι δεν έχουν γίνει αρκετά για να διακριβωθεί εάν είναι κλεμμένα παρά πολλά έργα τέχνης, πρόσθεσε όμως πως η Γερμανία καταγράφει πρόοδο.