Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Η «βόμβα» των «κόκκινων δανείων» έτοιμη να εκραγεί…

ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ(Η «βόμβα» των «κόκκινων δανείων» έτοιμη να εκραγεί…)Σοκ έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η εκτίμηση της PriceWaterhouseCoopers (PWC) ότι τα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών θα φτάσουν το 40% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου τους μέχρι το τέλος του 2014....

Υπενθυμίζουμε ότι με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, το 2013 τα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών έφτασαν το 25%. Δεδομένου ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ το Σεπτέμβριο του 2013 τα συνολικά δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα ανέρχονταν σε 220.993 εκατ. ευρώ και παίρνοντας υπόψη ότι υπάρχει μια αργή μείωση της πιστωτικής επέκτασης από μήνα σε μήνα, ένα επιπλέον 15% στα «κόκκινα δάνεια» ισοδυναμεί με πάνω από 30 δισ. ευρώ νέες επισφάλειες! Ακόμη και αν εξαιρεθούν τα επιχειρηματικά δάνεια (105.055 εκατ. ευρώ το Σεπτέμβριο), πάλι οι νέες επισφάλειες πλησιάζουν τα 18 δισ. ευρώ.
Το ενδιαφέρον είναι ότι εκτιμήσεις ανάλογες με αυτήν της PWC έχουν ήδη κάνει και μεγάλοι ξένοι οίκοι, όπως η Nomura, η Bank of America Merrill Lynch, η Fitch και η Citi, ενώ και οι ίδιες οι ελληνικές τράπεζες εκτιμούν ότι τα «κόκκινα δάνεια» θα κορυφωθούν στο τέλος του 2014 ή στις αρχές του 2015.
Πρόκειται σε κάθε περίπτωση για τρομακτική αύξηση επισφαλειών, που είναι ικανή να… βουλιάξει τις τράπεζες, φέρνοντας πιο κοντά… το «κούρεμα» των καταθέσεων (bail-in), καθώς τα αδιάθετα υπόλοιπα του «πακέτου» των 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών εν μέρει (όπως έχουμε γράψει ήδη) έχουν γίνει «αναγκαστικό δάνειο» προς το Δημόσιο και σε κάθε περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν τέτοιας έκτασης ζημίες. Επιπλέον, βάσει της τελευταίας απόφασης του Eurogroup για την τραπεζική ενοποίηση, τράπεζες που είναι ήδη σε καθεστώς κρατικής ενίσχυσης δεν μπορούν να λάβουν νέα ενίσχυση αν πρώτα δεν ενεργοποιηθεί η διαδικασία του bail-in…
Σε κάθε περίπτωση, η εκτός ελέγχου αύξηση των «κόκκινων δανείων» (επισφαλειών) των τραπεζών είναι τέτοιας έκτασης, ώστε το «κούρεμα» των καταθέσεων γίνεται μια πραγματική και άμεση απειλή.
Γίνεται λοιπόν κατανοητό γιατί η έκθεση της Black Rock μένει ακόμη στα συρτάρια του κ. Προβόπουλου καιδ εν δημοσιοποιείται και γιατί αναμένεται και η διεξαγωγή των ευρωπαϊκών stress tests για να βγει ένα τελικό συμπέρασμα για την «υγεία» των ελληνικών τραπεζών.
 http://rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου