Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

«Μουδιασμένο» το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ


«Μουδιασμένο» το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

Μεταξύ επώδυνου συμβιβασμού και ρήξης οι βουλευτές - «Σκληρή» γραμμή από την Αριστερή Πλατφόρμα

Αν και η ομιλία του πρωθυπουργού που κινήθηκε σε υψηλούς τόνους κατά των δανειστών ικανοποίησε την πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, το κλίμα στην χθεσινή Κοινοβουλευτική ομάδα ήταν «μουδιασμένο», καθώς οι βουλευτές αντιλαμβάνονται ότι έχουν μπροστά τους μόνο δύσκολες επιλογές. Είτε μία επώδυνη συμφωνία, είτε την ρήξη με την ΕΕ με άγνωστες συνέπειες.
Στο πλαίσιο αυτό η συνεδρίαση αυτή την φορά δεν ήταν μαραθώνια, ενώ την παράσταση έκλεψε ξανά η εμφάνιση του υπουργού Οικονομικών ο οποίος κάθισε στα σκαλοπάτια της αίθουσας Γερουσίας όπου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση, προκαλώντας τα βλέμματα και τα σχόλια των συναδέλφων του και τα φλας των φωτογράφων.
Οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν μία συμφωνία με τους δανειστές αν και συμφωνούν ότι δεν μπορεί αυτή να περιλαμβάνει τις απαιτήσεις των Θεσμών που διέρρευσαν στην δημοσιότητα για μείωση στις συντάξεις και αυξήσεις στο ΦΠΑ και στο ηλεκτρικό.

Στο πλαίσιο αυτό απέφυγαν να ασκήσουν κριτική στην ηγεσία για τους χειρισμούς της, καθώς θεωρούν ότι ακόμη είναι η ώρα της μάχης και συστρατεύονται με τον πρωθυπουργό. Ωστόσο δεν είναι λίγοι που συμφωνούν με την κριτική του κ. Αλέξη Μητρόπουλου  ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είπε ότι η κυβέρνηση ήταν ανέτοιμη για μία σύγκρουση ότι μπήκε με λανθασμένο βηματισμό στην διαπραγμάτευση και ότι έκανε μία κακή συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου και το μόνο στο οποίο μπορεί πλέον να ελπίζει είναι η κατά το δυνατόν λιγότερο επώδυνη συμφωνία.

Ο κ. Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε ότι «το υπερόπλο μας είναι η συμμετοχή στην Ευρωζώνη.  Βασική υπερασπιστική γραμμή είναι το χρέος. Οι πιθανότητες για συμφωνία λιγοστεύουν όσο περνά ο καιρός. Αλλά η χώρα έχει δυνατότητες», ενώ ζήτησε να έλθουν γρήγορα προς ψήφιση στην Βουλή οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά.Ο Κώστας Ησυχος σημείωσε ότι «η διαπραγμάτευση δεν είναι στη λήξη της,αλλά δεν είναι και στο καλύτερό της σημείο. Μπορεί να βρεθεί και κάποια λύση. Ας συνεννοηθούν οι εταίροι τι θέλει ο καθένας και τι θέλουν όλοι μαζί». Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μίλησε για την επιτροπή της και το λογιστικό έλεγχο του χρέους.

Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι ενημερώθηκε για τις 47 σελίδες από τις εφημερίδες, ενώ, πρόσθεσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ο Στάθης Λεουτσάκος εκφράζοντας την Αριστερή Πλατφόρμα ανέφερε ότι «υπάρχουν διέξοδοι, στην κρίση υπάρχουν δυσκολίες, δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Οι δικές μας προτάσεις δεν είναι στο πλαίσιο του προγράμματός μας. Να πούμε στο κόσμο ότι έχουμε εναλλακτική λύση».

Ο κ. Κώστας Λαπαβίτσας επανέλαβε την άποψή του για συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ και επιστροφή στο εθνικό νόμισμα και παρουσίασε “σχείδιο για  ολοκληρωμένη, συντεταγμένη και σχεδιασμένη πρόταση ρήξης με τους δανειστές περιγράφοντας  τα στάδια μετάβασης στο εθνικό νόμισμα και τις κεντρικές αποφάσεις που απαιτούνται για την προσαρμογή της οικονομίας.

Γενικότερα η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ κράτησε χαμηλούς τόνους καθώς όσο κορυφώνεται η διαπραγμάτευση στηρίζει κριτικά τον πρωθυπουργό και επιτίθεται με έντονο τρόπο στους δανειστές. Ο κ. Λαφαζάνης έκανε δηλώσεις χθες στις οποίες ανέφερε ότι η ευθύνη για το γεγονός ότι δεν έχουμε συμφωνία ανήκει στους πιστωτές και τους θεσμούς, «οι οποίοι δεν κάνουν διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, αλλά ζητούν γη και ύδωρ, πλήρη υποταγή και λεηλασία».

Πρόσθεσε ότι  «η κυβέρνηση έχει κάνει σαφές ότι η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, ούτε μπανανία, ούτε είναι διατεθειμένη να προσυπογράψει την εξόντωση του ελληνικού λαού».

Κατέστησε δε σαφές πως «μόνο μια συμφωνία που θα είναι σε συνάφεια με το πρόγραμμά μας θα προσυπογράψει η κυβέρνηση» παραπέμποντας στην ομιλία του πρωθυπουργού.

Στην γραμμή ρήξης η Iskra

Στο πλαίσιο αυτό το πρώτο θέμα του ιστότοπου «Iskra» έχει τίτλο σήμερα «Νέος γύρος ευρωατλαντικών πιέσεων ενόψει του Eurogroup» και υπότιτλους «ο Ζ.Κ. Γιούνκερ υποδύεται το θύμα και ζητάει και τα ρέστα” και “στοίχημα να βγει ο λαικός παράγοντας στο προσκήνιο».

To δημοσίευμα αναφέρεται στο τηλεφώνημα  μεταξύ του πρωθυπουργού και του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου, η οποία πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης και ενώ οι συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών έχουν διακοπεί. Η ένταση, ωστόσο, παραμένει καθώς τόσο οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι όσο και τα διεθνή μίντια συντηρούν στην επικαιρότητα διάφορα σενάρια, τα οποία έχουν ως στόχο να προκαλέσουν τη σύγχυση στον ελληνικό λαό.

Η Iskra επιτίθεται στον κ. Γιούνκερ, μιλώντας για «κωμική όσο και θρασεία απόπειρα να αυτοπαρουσιαστεί ως «θύμα» της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία, τάχα, διαστρέβλωσε τις προτάσεις του ειδικά στο θέμα του ΦΠΑ σε φάρμακα και ηλεκτρικό ρεύμα» και υπενθυμίζει «ότι η πρόταση Γιούνκερ προέβλεπε 10% αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και αύξηση 4,5% στο ΦΠΑ στα φάρμακα, κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ κατά 1,8 δισ. και μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά1,8 δισ. ευρώ.

Ο ιστότοπος θεωρεί ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να βγει ο λαϊκός παράγοντας στον δρόμο για να δώσει την δική του απάντηση στους δανειστές και ότι ένα πρώτο βήμα είναι οι σημερινές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου