Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Ο λαός και οι ψεύτικες ειδήσεις


Γράφει ο
Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος
Ο καταιγισμός των ψεύτικων ειδήσεων  (fake news) στο διαδίκτυο, εν όψει των πρόσφατων εκλογών στις ΗΠΑ και στη Γαλλία, θέτουν  διεθνώς τον προβληματισμό αν το παρακμιακό αυτό φαινόμενο των φιλελεύθερων δημοκρατιών  μπορεί να αντιμετωπισθεί.
Όταν με τεράστια ταχύτητα ξεκινούσε η ανάπτυξη του διαδικτύου και πλήθαιναν με γεωμετρική πρόοδο τα Ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (ΗΜΜΕ) θεωρήθηκε ότι αυτά θα εξασφάλιζαν μια αμεσότερη και πιο δίκαιη δημοκρατία. Θεωρήθηκε ότι έτσι θα πολεμιόταν η προπαγάνδα του κράτους, καθώς και η επιρροή των ισχυρών οικονομικών παραγόντων, που ήλεγχαν μεγάλο μέρος του Τύπου,
έντυπου και ηλεκτρονικού (τηλεόρασης και ραδιοφώνου). Πιστευόταν ότι έτσι θα εξουδετερώνονταν τα μονοπώλια και τα ολιγοπώλια της ενημέρωσης.
Στην πράξη αποδείχθηκε ότι τα  ΗΜΜΕ μπορούν να εξελιχθούν σε μεγάλο καρκίνωμα για τη Δημοκρατία, αν χρηματοδοτηθούν και χειραγωγηθούν για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες σκοπιμότητες. Οι ψεύτικες ειδήσεις παρέχονται με μεγάλη ευκολία, ανευθύνως και  ανωνύμως, και κυκλοφορούν με τόση ταχύτητα, που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν. Η ανεξέλεγκτη κατάσταση, που ζει η ανθρωπότητα στο διαδίκτυο, φέρνει στο νου την αναρχοκαπιταλιστική θεωρία του αμερικανού καθηγητού Μάρεϊ Ρόθμπαρντ (1926-1995) και αυτήν του αναρχοφιλελευθερισμού, του ισπανού καθηγητού Χεσούς Ουέρτα ντε Σότο (1956- ).
Τα αρνητικά αποτελέσματα από την άναρχη χρήση του διαδικτύου οδήγησαν διεθνώς επιστήμονες να αναζητήσουν αντίδοτα στην ασυδοσία των ΗΜΜΕ, την οποία εκμεταλλεύονται ανήθικοι και ανέντιμοι παράγοντες του δημόσιου βίου. Ένα από  τα αντίδοτα, που προτείνονται, είναι η δημιουργία και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Πρόκειται για δικτυακό σύστημα με το οποίο θα δίδεται μια άμεση απάντηση στις ψεύτικες ειδήσεις. Αλλά ο κάθε λαός και ειδικότερα ο ελληνικός, στη μεγάλη του πλειονοψηφία, δεν έχει τόσο ανάγκη να διαθέτει την τεχνητή νοημοσύνη, όσο να αποκτήσει την κοινή λογική και την απλή νοημοσύνη...
Στην Ελλάδα οι μονάδες του διαδικτύου έχουν πολλά προβλήματα, κυρίως οικονομικά. Όμως πολλές στηρίζονται στο δημοκρατικό μεράκι και στην αυτοθυσία των δημιουργών τους, καθώς και στην εθελοντική εργασία πολλών συνεργατών. Αυτές, οι ιστοσελίδες και τα blogs, πράγματι βοηθάνε τη Δημοκρατία και την άμεση και υπεύθυνη ενημέρωση. Στην κοινωνική δικτύωση υπάρχει χιούμορ, πολλές φορές και αμεσότητα ειδήσεων, αλλά και μπόλικη υπερβολή. Φυσικά δεν λείπουν  και οι ψευδείς  ειδήσεις από χειραγωγούμενα ΗΜΜΕ.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στηρίζει την πολιτική της στο ψέμα και στις ειδησεογραφικές μονάδες, που το προωθούν.  Είναι λυπηρό πως ένα περίπου 15% των Ελλήνων εξακολουθεί να την πιστεύει και οι πολλοί την ανέχονται. Παράδειγμα: Ο πρωθυπουργός, ενώ, με το 4ο μνημόνιο, προσθέτει νέα βάρη στις πλάτες των Ελλήνων, υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στην οριστική έξοδο από την κρίση», χωρίς κάποια αντίδραση... Τί μας συμβαίνει; Μιθριδατισμός; Αδιαφορία; Μοιρολατρία; Για να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το ψέμα την ευθύνη επωμίζονται τα  ανεξάρτητης γνώμης ΜΜΕ και το, με αίσθημα ευθύνης, διαδίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου