«Το Ισλάμ μισεί θανάσιμα την Δύση», μάς έλεγε πριν αρκετά χρόνια ο γνωστός Λιβανέζος ιστορικός και συγγραφέας Αμίν Μαλούφ. «Μισεί τις δυτικές αξίες γιατί θεωρεί ότι αυτές οδηγούν σε ανοικτές κοινωνίες, όταν το Ισλάμ τις θέλει κλειστές και εσωστρεφείς. Τις θέλει κατ’ εικόνα και ομοίωσή του. Πολλούς
αιώνες τώρα, τα Ισλάμ βρίσκεται σε παρακμή –τόσον πνευματική όσο και επιστημονική. Κατά συνέπεια, αυτό το παρακμιακό περιβάλλον αποτελεί πρώτης τάξεως πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη εξτρεμιστικών κινημάτων, τις ρίζες των οποίων θα πρέπει να αναζητήσουμε στην οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο από τον Χασάν-ελ-Μπάμα, που ιδρύθηκε το 1926. Η οργάνωση αυτή είναι σήμερα η μήτρα όλων των ισλαμιστικών οργανώσεων και η φιλοσοφία της δεν είναι τίποτε παραπάνω από την διάδοση ενός σκληρού Ισλάμ, γεμάτου μίσος για την Δύση».
Στο πλαίσιο αυτό, ο Αμίν Μαλούφ πιστεύει ότι ο ισλαμικός κόσμος δύσκολα, αν όχι ποτέ, θα ξεφύγει από την κατάσταση παρακμής που βρίσκεται, παρά τον πλούτο ορισμένων μουσουλμανικών χωρών. «Παρά τις οικονομικές μεταβολές που γνώρισε τα 60 τελευταία χρόνια ο μουσουλμανικός κόσμος, δεν μπορεί να ενσωματώσει στην κουλτούρα του αρχές και θεσμούς που ισχύουν στις αναπτυγμένες δυτικές χώρες. Ακόμα χειρότερα, οι οικονομικές του δομές κα επιδόσεις δεν τού επιτρέπουν να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα της δημογραφικής του ανόδου. Έτσι βαθμιαία η θρησκευτική διάσταση του Ισλάμ κερδίζει έδαφος στις μουσουλμανικές κοινωνίες, που όλες έχουν να κάνουν με αυταρχικά πολιτικά καθεστώτα –γεγονός που μάλλον τις απομακρύνει από τον εκσυγχρονισμό. Αυτή η αποτυχία προσαρμογής στην σύγχρονη εποχή οδηγεί χιλιάδες απόκληρους στις μουσουλμανικές κοινωνίες προς θρησκευτικές λύσεις των προβλημάτων τους και άρα στην απόρριψη δυτικών μεθόδων απογείωσης. Η κρίση του μουσουλμανικού κόσμου βαθαίνει έτσι όλο και περισσότερο και οι συνέπειες σίγουρα δεν θα είναι ευχάριστες», λέει.
«Οι ισλαμιστές είναι, με δυτικά κριτήρια, οι εκπρόσωποι του χειρότερου ολοκληρωτισμού που θα μπορούσε να γνωρίσει μία κοινωνία. Είναι ο ναζισμός στη νιοστή δύναμη. Πρέπει να είμαστε αμείλικτοι απέναντί τους, διαφορετικά ο ελεύθερος κόσμος θα έχει πρόβλημα». Αυτά δήλωνε προσφάτως στο γαλλικό περιοδικό Λε Πουέν ο Αλγερινός συγγραφέας και δημοσιογράφος Καμάλ Νταούντ, που πέρασε από τις τάξεις των δολοφόνων του Αλλάχ αλλά έφυγε εγκαίρως. Γι’ αυτό και μάς προειδοποιεί. Το πόσοι καταλαβαίνουν από αυτές τις προειδοποιήσεις είναι μια άλλη μεγάλη ιστορία που, κατά την γνώμη μας, μόλις έχει αρχίσει να γράφεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου