Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Α.Τσίπρας: «κύριε Βαρδή, σώστε με»

Χθες είχαμε μια συνάντηση που φανερώνει την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τέως πρωθυπουργός, καθώς πλέον τα εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει δεν του επιτρέπουν να αναλάβει καμιά πρωτοβουλία κινήσεων.
Η περίφημη διεύρυνση έχει βραχυκυκλωθεί ελλείψει νέων «προθύμων». Κουβεντιάζουν μεταξύ τους και νομίζουν πως έσπασαν την πολιτική απομόνωση στην οποίαν έχουν περιέλθει. Προσπαθούν να απευθυνθούν σε ένα κοινό το οποίο όμως δεν υπάρχει. Το έχουν κατασκευάσει στο μυαλό τους.
Όσοι ψήφισαν το ΚΙΝΑΛ έχουν κλειστά τα αυτιά τους στις
προσπάθειες της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να τους προσεγγίσουν. Είναι απλό, και όσο πιο γρήγορα το κατανοήσει ο Α.Τσίπρας τόσο πιο γρήγορα θα αναπροσαρμόσει την στρατηγική του.
Από τον χώρο της Κεντροαριστεράς ό,τι ήταν να πάρει το πήρε. Η δεξαμενή στέρεψε.
Αυτό το γεγονός συνιστά ένα κομβικό πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Του στερεί την οποιαδήποτε πιθανότητα να δημιουργήσει ξανά ένα πλειοψηφικό ρεύμα που θα τον οδηγήσει και πάλι στην εξουσία.
Για τον κεντρώο χώρο, υπό την έννοια των μετριοπαθών ψηφοφόρων, δεν συζητάμε. Τον έχει εκπορθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έχει εδραιωθεί η κυριαρχία του σε αυτόν.
Στην απελπισία του λοιπόν ο Α.Τσίπρας συναντήθηκε με τον γνωστό μεγαλοεπιχειρηματία κ.Β.Βαρδινογιάννη, με σημαντική ιστορική επιρροή στον χώρο του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ. Εννοείται πως κακό δεν είναι να συναντάται ένας επιχειρηματίας με πολιτικούς. Την δουλειά του θέλει να κάνει και είναι εύλογο το ενδιαφέρον του για την πολιτική κατάσταση. Ούτε είναι μεμπτό ένας πολιτικός αρχηγός να συναντάται με επιχειρηματίες υπό το φως του ήλιου.
Στην προκειμένη περίπτωση η συνάντηση φαίνεται πως είχε το νόημα της στήριξης από τον μεγαλοεπιχειρηματία της προσπάθειας του Α.Τσίπρα να προσεγγίσει το ΚΙΝΑΛ. Συγχρόνως, ο τέως ήθελε με αυτήν την συνάντηση να δείξει πως παραμένει μέσα στο παιχνίδι. Αν ο τελικός αποδέκτης του μηνύματος αυτής της συνάντησης είναι η κυρία Φ.Γεννηματά, αυτό θα φανεί. Πάντως πολιτικά εγχειρήματα με τόσο κραυγαλέα την παρέμβαση επιχειρηματιών, ερήμην των πολιτών, είναι θνησιγενή. Η ιστορία αυτό αποδεικνύει.
 Είναι γεγονός πως τις τελευταίες ημέρες το ΚΙΝΑΛ έχει βρεθεί στο στόχαστρο επιθέσεων και από την Δεξιά συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ και από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αντιλαμβάνονται πως ματαιοπονούν. Ένας κόσμος που άντεξε την πίεση αυτής της δεκαετίας και παρέμεινε πιστός στον πολιτικό του χώρο, δεν λεηλατείται. Έχει περιχαρακωθεί τόσο απέναντι στην Κεντροδεξιά όσο και απέναντι στην ριζοσπαστική Αριστερά.
Και αν τυχόν γίνουν κάποιες κινήσεις κορυφής η βάση του ΚΙΝΑΛ δεν θα ακολουθήσει. Γι΄αυτήν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα απεχθές κόμμα. Και στον βαθμό που η κυβέρνηση δεν δίνει δείγματα γραφής που θα ενεργοποιήσουν τα αντιδεξιά αντανακλαστικά, το «προοδευτικό μέτωπο» που οραματίζεται ο Α.Τσίπρας θα παραμείνει ένα όνειρο απατηλό.
Είναι απλό. Για το ΚΙΝΑΛ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα προοδευτικό κόμμα. Εξάλλου η συνωμοσία της Novartis πάντα θα στοιχειώνει την σχέση της Κεντροαριστεράς με την ριζοσπαστική Αριστερά.
Συνεπώς ο Α.Τσίπρας έχει εναποθέσει τις ελπίδες του σε μεγαλοεπιχειρηματίες και στην τύχη. Να «κάτσει μια στραβή» στον Μητσοτάκη.
Το πρώτο λέγεται διαπλοκή. Το δεύτερο τυχοδιωκτισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου