Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ

http://www.enosipoliton.gr/templates/sunshine/images/blue/header.png
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την 07-Ιουνίου-2010 ο επικεφαλής του Συνδυασμού ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ Γρηγόρης Σταμούλης, απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων για σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης σε τοπικό επίπεδο. Η επιστολή αυτή κοινοποιήθηκε και στο Δήμο Νέας Περάμου για ενημέρωση και ανάλογες ενέργειες, ενόψη μάλιστα και της επερχόμενης ενοποίησης των δύο Δήμων.

"Κλειστές οι δημόσιες παραλίες της Κινέττας από τον αντιδήμαρχο Μεγάρων"

"ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΕΤΤΑ ΜΕΓΑΡΩΝ ΑΠΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ .!

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΑΜΟΥΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΟΣΕ

Κύριε Πρόεδρε,
Στο κέντρο της πόλης των Μεγάρων υπάρχει σταθμός του Ο.Σ.Ε., ο οποίος εδώ και πολύ καιρό παραμένει κλειστός, αφού δεν διέρχονται πλέον τρένα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να έχει δημιουργηθεί στο κέντρο της ιστορικής μας πόλης μια άθλια κατάσταση τόσο από πλευράς εμφανίσεως, όσο και από πλευράς υγιεινής και ασφάλειας, κάτι που δεν τιμά ούτε την πόλη μας, αλλά ούτε και τον οργανισμό σας.
Μέσα στο χώρο του σταθμού είναι πεταμένα, κακήν-κακώς, διάφορα υλικά. Υπάρχουν εγκαταλελειμμένα βαγόνια, τα οποία είναι ανοικτά και κατά συνέπεια είναι δυνατόν, να γίνονται τη νύχτα κέντρο παρανόμων δραστηριοτήτων. Τέλος τα αγριόχορτα του σταθμού, πέρα από την πολύ άσχημη εικόνα που δημιουργούν, ευνοούν την ύπαρξη φιδιών, τρωκτικών κλπ, που είναι επικίνδυνα για την υγεία και την φυσική ασφάλεια των κατοίκων του κέντρου της πόλης και παράλληλα εγκυμονούν κινδύνους πυρκαϊάς το καλοκαίρι. Βέβαια το πρόβλημα των χόρτων αφορά και όλο το μήκος της γραμμής, που διασχίζει την πόλη.
Επίσης στις διασταυρώσεις των σιδηροτροχιών με τις οδούς της πόλεως των Μεγάρων δεν έχουν τοποθετηθεί τα προβλεπόμενα λάστιχα στο οδόστρωμα (ίσως είναι η μοναδική πόλη χωρίς αυτά) με αποτέλεσμα, να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα κατά την κίνηση των οχημάτων. Στην μοναδική διασταύρωση, που έχουν τοποθετηθεί λάστιχα, είναι στην είσοδο της πόλης, αλλά εδώ και πάρα πολύ καιρό έχουν υποστεί βλάβη και κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί, να τα επισκευάσει.
Τέλος υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα με την οδό Αρχοντάκη, η οποία διέρχεται μπροστά από το 1ο Δημοτικό Σχολείο και η οποία διακόπτεται από μπάρες του ΟΣΕ στην διασταύρωση με την οδό Μουσείου και έτσι δεν φθάνει μέχρι τον κεντρικό άξονα της πόλης, την οδό 28ης Οκτωβρίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα, αφ’ ενός μεν να κάνουν μεγάλους κύκλος, αφ’ ετέρου δε να φορτίζουν κυκλοφοριακά το κέντρο της πόλης. Οι μπάρες είχαν τοποθετηθεί για λόγους ασφαλείας, όταν διέρχονταν τρένα. Τώρα όμως τα τρένα δεν περνάνε και επομένως δεν υπάρχει λόγος, να παραμένει κλειστός ένας τέτοιος δρόμος.
Κύριε Πρόεδρε,
Ευελπιστώντας πρωτίστως στην κοινωνική σας ευαισθησία προσδοκώ, ότι θα ανταποκριθείτε θετικά και θα θεραπεύσετε τα παραπάνω θέματα-προβλήματα, δεδομένου πως είναι ασήμαντα για το μέγεθος και τις δραστηριότητες του Οργανισμού σας και δεν απαιτούν παρά μόνο λίγο ενδιαφέρον για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών των Μεγάρων.

Γρηγόρης Σταμούλης
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής «ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ»

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω!!!

Τον τίτλο αυτού του παλιού θεατρικού έργου θυμίζει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ξεκίνημα», οργάνου της Σοσιαλιστικής Διεθνιστικής Οργάνωσης στο τεύχ. 333 του Μαΐου, στο οποίο διαβάζουμε:
«Άρνηση πληρωμής του χρέους στους τραπεζίτες! Εθνικοποίηση των τραπεζών. Μαζικοί, γενικευμένοι, απεργιακοί αγώνες και καταλήψεις».
Ευγενείς οι προθέσεις και ενδεχομένως δικαία η απαίτηση, γιατί οι Τράπεζες εδώ κι άλλού γδέρνουν τους λαούς, αλλά η έκκληση για «μαζικούς γενικευμένους απεργιακούς αγώνες και καταλήψεις», είναι πολύ καθυστερημένη.
Όταν στην Ελλάδα των Ελλήνων Χριστιανών για τρεις δεκαετίες γινόταν το όργιο των ληστοσυμμοριτών εξουσιαστών και όταν η πολυεπίπεδη και πολύμορφη διαφθορά οργιάζει και καλπάζει, δεν έγινε ούτε μία διαμαρτυρία σε μαζικό επίπεδο.
Τώρα είναι μάλλον αργά. Το έγκλημα συντελέστηκε.
Ξεχάσαμε στην Ελλάδα ότι οι κοινωνικοί αγώνες πρέπει να έχουν και ηθικό περιεχόμενο.
Ούτε ο σοσιαλισμός ούτε ο αστισμός μπορούν να υπάρξουν χωρίς ηθικά θεμέλια.

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

ΤΟ ΙΧΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ

Γράφει ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΑΙΑΣ
Νευρολόγος Ψυχίατρος
Διδάκτωρ Παν. Αθηνών
Υποστράτηγος ε.α.

Κατά την μεταπολεμική περίοδο με την αλματώδη τεχνολογική εξέλιξη υποβαθμίστηκε “ο άνθρωπος” και θεοποιήθηκε η “μηχανή”. Η γνώση της ανθρώπινης φύσεως “το γνώθι σ’ αυτόν”, η καλλιέργεια και ο σεβασμός των διαχρονικών αξιών και η κατάκτηση των ιδανικών παραμερίστηκαν από την απόκτηση των υλικών αγαθών και την άφρονα απόλαυση αυτών. Τον “φόβο Θεού” αντικατέστησε η αλαζονεία του χρήματος και η κενότητα της “γκλαμουργιάς” των πρόσκαιρων ειδώλων των ΜΜΕ.
Η πυρηνική ειρήνη επέβαλε νέες τεχνικές και όπλα στον αενάως συνεχιζόμενο καθημερινά “πόλεμο”. Την κατακτητική εκστρατεία αντικατέστησε ο οικονομικοψυχολογικός πόλεμος, που με εργαλεία την φτώχεια, την πείνα και την διαφθορά επιχειρεί να ελέγξει, καθυποτάξει και λαφυραγωγήσει τις ανθρωπομάζες ανά την υφήλιον. Η ανθρώπινη ζωή, ο πόνος, τα δάκρυα και η δυστυχία θεωρούνται ασήμαντα πράγματα προ του κέρδους.
Η σημερινή κοινωνία αγνόησε την “ψυχή” του ανθρώπου και τυποποίησε το “πνεύμα” του σε εκτελεστικό όργανο οριοθετημένης ρομποτικής συμπεριφοράς και δραστηριότητας με γνώμονα την παραγωγή και την κατανάλωση. Επιπλέον η ενεργειακή κρίση, η τρομοκρατία, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η καταστρατήγηση του Διεθνούς Δικαίου, το φάσμα του “πυρηνικού” και “βιομηχανικού” ολέθρου δημιουργούν την εικόνα μιας παγκόσμιας συγχύσεως φρένων (ένα θέατρο του παράλογου), όπου η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα κυριαρχούν και διαγράφεται ζοφερό το μέλλον της ανθρωπότητας.
Στην σημερινή αλλοπρόσαλλη, φαντασμαγορική καταναλωτική κοινωνία της “αγοράς”, οι σχέσεις των ανθρώπων και η λειτουργία του “κράτους” διέπονται από τη συναλλαγή, την διαπλοκή, την υποκρισία, το κέρδος και τη διαφθορά.

Παράγοντες και μηχανισμοί που συμβάλουν
στη διαμόρφωση των φαινομένων της παρακμής είναι:
1) Η ηθική άμβλυνση, ο κοινωνικός αμοραλισμός και η πνευματική αποχαύνωση που προέρχεται από μια μακροχρόνια πλύση εγκεφάλου και μια ελλιπή και διαστρεβλωμένη “αγωγή” και “παιδεία” (της αποστήθισης, της ήσσονος προσπάθειας, και της μη εντατικοποίησης των σπουδών).
2) Η επιλογή του τρόπου διοικήσεως (Laissez Faire) που ανέχεται και καλλιεργεί τις σοφιστείες την χαλαρότητα, την έλλειψη ελέγχου και την ατιμωρησία στην κρατική λειτουργία προς εξυπηρέτηση συμφερόντων και σκοπιμοτήτων.
3) Η δημαγωγική, ψηφοθηρική, πελατειακή διανομή παρ’ αξίαν παροχών σε χρήμα, είδη και διευκολύνσεις στους εκάστοτε ημετέρους για εύκολο πλουτισμό και χλιδάτη ζωή εις βάρος του κοινωνικού συνόλου.
4) Ο υδροκεφαλισμός της γραφειοκρατίας που επιφέρει πρόσθετο σημαντικό εισόδημα στους χειριστές της (δωρόσημο – γρηγορόσημο) και καταταλαιπωρεί τους πολίτες.
5) Η ανοχή και η προώθηση ψυχοπαθητικών ατόμων και των φύσει και θέσει βλακών σε καίριες θέσεις στην δημόσια διοίκηση και τον κοινωνικό ιστό που δημιουργεί επίορκους νομείς της εξουσίας ζημιογόνους στην κοινωνία.
6) Η κοινωνική αναλγησία, αδιαφορία και απάθεια στις διαπροσωπικές σχέσεις των ατόμων και των κοινωνικών ομάδων (ωχαδελφισμός).
7) Η οκνηρία, η ημιμάθεια και η σύγχυση εννοιών του πληθυσμού, στην κατανόηση της ουσίας των κοινωνικών προβλημάτων που δημιουργεί λανθασμένα και ανεπαρκή αποτελέσματα στην επιτέλεση κοινωνικού έργου.
8) Η αλαζονική νομή της εξουσίας και του δημόσιου χρήματος με αυθαιρεσίες και σπατάλες από τους σκοπίμως και ωφελιμιστικά παρερμηνεύοντας την έννοια της «δημοκρατίας». (Διαπλοκές, καταχρήσεις, σήψη και διαφθορά).
9) Η κρατική καταδυνάστευση κάθε δημιουργικής και παραγωγικής προσπάθειας ικανών ατόμων, με εξαθλιωτική προς τα κάτω ισοπέδωση και εξοστρακισμό των δικαίων και των ικανών που δεν διαπλέκονται.
10) Η απουσία από τα τρέχοντα κοινωνικά προβλήματα και των μελλοντικό τους σχεδιασμό των κατά τεκμήριο ηγετικών κοινωνικών ταγών, που επιλήσμονες του καθήκοντος του όρκου και της αποστολής των περί άλλα τυρβάζουν και επιτρέπουν και υποθάλπουν την ανάπτυξη της εγκληματικότητας που τρέμουν το θυμό του διαβόλου (την επίκριση των εγκόσμιων ειδώλων των ΜΜΕ) και αψηφούν με απερισκεψία την κρίση και την οργή του Θεού.
Οι ανωτέρω περιγραφέντες εν πολλοίς παράγοντες συνθέτουν την απαξιωτική και χαώδη εικόνα, για την οποία, από επίσημα χείλη ζητείται και επαγγέλλεται η επανίδρυση του κρότους. Αλλά δυστυχώς, όμως, η ιστορία διδάσκει ότι η αντιστροφή της παρακμής δεν είναι εύκολο πράγμα, ιδιαίτερα όταν αυτή εξυπηρετεί σύγχρονα γεωπολιτικά συμφέροντα και σκοπιμότητες.
Χρειάζεται ψυχικό σθένος, τόλμη, λεβεντιά και τιτάνια προσπάθεια από το λαό και τους ηγέτες του για να αναταχθούν σε όποιο βαθμό είναι δυνατόν τα κακώς κείμενα. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν, ότι, όπως έλεγε και ο Ίψεν «καθένας είναι ατομικά υπεύθυνος για τον ξεπεσμό της κοινωνίας».

ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΥΖΑ...

ΒΥΖΑ!.. Για σένα ηχήσανε
τα σήμαντρα και πάλι
Ύμνους σου ψάλλουν άγγελοι
για την ουράνια ζάλη!
Ζήσε Ελλάδα μου γλυκιά
Ανάσανε για πάντα
Στ’ αστέρια στήσανε χορό
και τραγουδούν παιάνα!..

Μύρα ραντίζει ο Θέογνις
στα πλήθη των Μεγάρων
Εσύ πού νίκες χάρισες
στον κόσμο αυτόν των φάρων!
Γιρλάντες κυανόλευκες
νεράιδες σε στολίζουν
Αφού για σένα οι Θεοί
τον κόσμο χαιρετίζουν!
Ρόδα φυτρώσαν στους αγρούς
Ωσάν τα γιασεμιά
Νιώστε και σεις πως την θωρούν
την «στρογγυλή θεά»

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Λίγα λόγια για τον Στίλπωνα

Φιλόσοφος από τα Μέγαρα (4ο προς 3ο αι πΧ), σύγχρονος του Δημήτριου του Πολιορκητή και του Πτολεμαίου του Σωτήρος. Δεν είναι ακριβώς γνωστή η χρονολογία γέννησης και θανάτου του, αναφέρεται πάντως ότι πέθανε σε βαθύ γήρας. Ο Στίλπων ήταν ένας από τους σημαντικότερους και περίφημους αρχηγούς της Μεγαρικής σχολής και άνθρωπος γνωστός για την αυστηρότητα των ηθών, την αφιλοκέρδεια και την αξιοπρέπειά του. Οι Αθηναίοι τον είχαν εξορίσει από την πόλη τους, γιατί είχε αμφισβητήσει τη θεότητα της Αθηνάς και φαίνεται μάλιστα ότι δεν δεχόταν την πολυθεΐα.

Σύμφωνα με τη γραμμή της Μεγαρικής σχολής δεχόταν ένα ον, το ακίνητο και απόλυτο και αρνούνταν την πολλαπλότητα των όντων. Επίσης αναιρούσε και τα είδη, δηλαδή το ενδιάμεσο ανάμεσα στο απόλυτο ον και το επιμέρους ον. Όμως με την άρνηση των ειδών ο Στίλπων αρνούνταν και τα άτομα, γιατί γι' αυτόν το ον είναι αδιαίρετο, αγέννητο και αθάνατο. Για την ηθική του Στίλπωνος είναι μόνο γνωστό ότι θεωρούσε ως το μεγαλύτερο αγαθό την απάθεια της ψυχής. Όπως αναφέρει ο Διογένης ο Λαέρτιος, ο Στίλπων είχε γράψει εννιά διάλογους: "Μόσχος", "Αρίστιππος ή Καλλίας" "Πτολεμαίος". "Χαιρεκράτης", "Μητροκλής", "Αναξιμένης", "Επιγένες", "Προς την εαυτού θυγατέρα", "Αριστοτέλης".