Στις αρχές του 19ου αιώνα το bodybuilding επανήλθε στο προσκήνιο. Ο Γάλλος Hippolyte Triat δήλωνε πως χρησιμοποιώντας αλτήρες μπορεί να διαμορφωθεί το ανθρώπινο σώμα. Η ιδέα της «γαλλικής προπόνησης» δημιουργήθηκε αυτή την περίοδο. Ο Triat ήταν αντίθετος με τη χρήση μεγάλων βαρών για να αποφευχθούν τραυματισμοί γιʼαυτό και σήμερα η χρήση του όρου γαλλική προπόνηση είναι συνώνυμη με την προπόνηση με λίγα κιλά και για μεγάλο αριθμό επαναλήψεων.
Οι αντίθετες απόψεις ακολουθήθηκαν από Γερμανούς και Αυστριακούς αρσηβαρίστες. Ο Friedrich Wilhelm Muller χρησιμοποιούσε μεγάλα βάρη και μικρές προπονήσεις διάρκειας 15 λεπτών για να διεγείρει τους μύες του. Ο Μuller ήταν ο πατέρας του σύγχρονου bodybuilding, ένας πολύ διάσημος για την δύναμή του άνθρωπος. Ο Muller ήταν ένας πολύ δυνατός άνθρωπος που προπονήθηκε χρόνια με έναν πολύ διάσημο άνθρωπο τον Attila. Έτσι, ετοιμάστηκε να πάει στο Λονδίνο να συναγωνιστεί τον Sampson έναν άγγλο, που είχε χαρακτηριστεί ως ο δυνατότερος άνθρωπος του κόσμου καθώς και το μαθητή του Franz Bienkowski γνωστό ως Κύκλωπα, τους οποίους και κέρδισε αποδεικνύοντας πως είναι δυνατότερος. Μετά από το κατόρθωμα αυτό, ο Muller άλλαξε το όνομά του σε Eugen Sandow και έφτιαξε το πρώτο μοντέρνο γυμναστήριο στο Λονδίνο. Το δικό του γυμναστήριο, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα, ήταν καθαρό και απευθυνόταν σε συγκεκριμένη κατηγορία πελατών (πλούσιους). Ο Sandow χρησιμοποιούσε μεγάλα βάρη για να αυξήσει τη δύναμη και τον όγκο του αλλά προπονούσε τους πελάτες του με ηπιότητα. Μόνο μικρό μέρος των πελατών του έκαναν πραγματική προπόνηση bodybuilding και αυτοί σε ξεχωριστό χώρο.
Ενώ ο Τriat έφτιαξε τον πρώτο αλτήρα βάρους 84 κιλών ,ένας άλλος γερμανός ο Karl Abs δημιούργησε την πρώτη μοντέρνα μπάρα.Χρησιμοποιώντας αυτό το εργαλείο ο Attila ,εφεύρε πολύ αποτελεσματικές ασκήσεις συμμετρικές και για τις δύο πλευρές του σώματος. Ο Attila ήταν μαθητής του Triat και δημιούργησε μεγάλο αριθμό ασκήσεων.
Όπως είδαμε το bodybuilding γεννήθηκε στην Ευρώπη στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Στις ΗΠΑ η κατάσταση ήταν διαφορετική. Ενώ στην Ευρώπη άτομα σαν τον Sandow γυμνάζονταν για μύες και δύναμη, στις ΗΠΑ το κίνημα της υγείας ήταν αυτό που προωθούσε την εξάσκηση. Μπορούμε να πούμε ότι το bodybuilding έφτασε στις ΗΠΑ στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο Sandow πήγε στο Σικάγο το 1894 για να κάνει ένα σόου όπου επιδείκνυε τη δύναμη και τους μύες του .Ο Sandow γύρισε πολλές χώρες προωθώντας το bodybuilding. Αυτός ανακάλυψε και τον αλτήρα τύπου Sandow, φτιαγμένο από ελατήριο και έστειλε εγχειρίδιο αυτού του εργαλείου σε όλες τις βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης. Την ίδια εποχή και ο Attila πήγε στη Νέα Υόρκη όπου και άνοιξε γυμναστήριο. Ο Attila δουλεύοντας με μερικούς γερμανούς φοιτητές ανακάλυψε τις αρχές της δομημένης προπόνησης: κατανόησαν ότι η χρήση βαρών και η αύξησή τους με δομημένο και συστηματικό τρόπο, οδηγούν σε αύξηση των μυών του σώματος
Οι πρώτοι παγκόσμιοι αγώνες του bodybuilding έγιναν το 1901 στο Royal Albert Hall του Λονδίνου από τον Sandow, τον Doyle (συγγραφέα των μυθιστορημάτων του Sherlock Holmes) και ένα γλύπτη,τον Sir Charles Lawes. Ο νικητής παρέλαβε ένα μικρό άγαλμα που αναπαριστούσε τον Sandow. Το 1903 έχουμε τον πρώτο σημαντικό αγώνα bodybuilding από τον Bernarr McFadden (σε άντρες και γυναίκες) για το καλύτερα διαμορφωμένο σώμα της Αμερικής, με έπαθλο 1000 δολλάρια.
O Atlas, νικητής των αγώνων του 1921, ήταν ένας Ιταλός μετανάστης στις ΗΠΑ και έγινε πολύ πλούσιος και διάσημος με την μέθοδο της “Δυναμικής Σύσπασης” (Dynamic Tension). Η μέθοδός του μεταφράστηκε σε εφτά γλώσσες και πωλούνταν σε περισσότερους από 60.000 ανθρώπους το χρόνο. Βασιζόταν σε ασκήσεις για τους διάφορους μύες του σώματος. Στην πραγματικότητα ο Atlas,χρησιμοποιούσε βάρη και όχι τη “Δυναμική Σύσπαση ”για να δημιουργήσει τους μύες του.Ο Atlas εμπνεύστηκε για τη “Δυναμική Σύσπαση” από ασκήσεις που έκαναν ζώα στο ζωολογικό κήπο.Ο Atlas κέρδισε τον τίτλο του τελειότερα ανεπτυγμένου άντρα το 1922 και συγκρινόμενος με τις διαστάσεις του Sandow ήταν λιγότερο ογκώδης.
Ο διαγωνισμός του Μr America ήταν παγκοσμίως ο σημαντικότερος αγώνας για πολλά χρόνια. Μέχρι το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν υπήρχε σαφής διάκριση μεταξύ bodybuilding και άρσης βαρών. Οι αγώνες του bodybuilding γίνονταν το βράδυ μετά το διαγωνισμό της άρσης βαρών. Στην πραγματικότητα η ΑΑE (Aμερικάνικη Αθλητική Ένωση) ωθούσε τους Bodybuilders να κάνουν πρώτα άρση βαρών και μετά τις πόζες. Η κατάσταση αυτή εκνεύριζε τους bodybuilders καθώς αναγκάζονταν να ποζάρουν το βράδυ,όταν οι περισσότεροι θεατές είχαν ήδη φύγει.
Tο 1948 στο Λονδίνο έγινε ο πρώτος μεγάλος αγώνας bodybuilding: Mr.Universe. Tο 1950 μια καινούρια ομοσπονδία δημιουργήθηκε η ΝΑΒΒΑ (National Amateur Body Builders Association), η οποία και χορήγησε επισήμως το διαγωνισμό Mr.Universe. Το 1952 ο διαγωνισμός NABBA Mr.Universe χωρίστηκε σε 2 κατηγορίες την ερασιτεχνική και την επαγγελματική. Ο διαγωνισμός NABBA Mr.Universe εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη και σήμερα με αυτές τις δύο κατηγορίες και έχουν συμμετάσχει σε αυτόν πολλοί και διάσημοι αθλητές. Κάποια γνωστά ονόματα στο χώρο που αναδείχτηκαν και νικητές είναι: John Grimek, Steve Reeves, Reg Park, Bill Pearl.
Η Αμερικανική Αθλητική Ένωση η οποία είχε αναλάβει τους αγώνες του Mr America από το 1940, θεωρούσε το Bodybuilding ως δευτερεύον άθλημα. Είναι γνωστό πως τρεις δεκαετίες ʼ40-ʼ50 υπήρχαν bodybuilders που δεν ήθελαν να κάνουν αγώνες άρσης βαρών ,παρά μόνο bodybuilding.Δύο αδέρφια,Καναδοί,ο Ben και Joe Weider,βρήκαν διέξοδο σε αυτό το πρόβλημα και δημιούργησαν μια καινούρια ομοσπονδία μόνο για τους bodybuilders.Ήταν η IFBB (International Federation of Body Builders), θεσμός που σήμερα είναι γνωστός ως IFBB World Amateur Championships και είναι ο πιο σημαντικός ερασιτεχνικός αγώνας αυτής της ομοσπονδίας. Παρόλα αυτά η Αμερικάνικη Αθλητική Ένωση διατήρησε τους αγώνες Mr.America, Mr.World για πολλά χρόνια.
Το 1965 τα αδέρφια Weider δημιούργησαν το διαγωνισμό Mr.Olympia,με σκοπό να μαζευτούν οι καλύτεροι αθλητές όλων των αγώνων και των ομοσπονδιών. Άλλα γνωστά ονόματα, καταξιωμένοι νικητές είναι: Larry Scott, Sergio Oliva, Franco Columbu, Lee Haney, Dorian Yates, Ronnie Coleman.
O μεγαλύτερος όμως αθλητής της εποχής ήταν ο Arnold Schwarzenegger που κέρδισε το Mr.Olympia από το 1970-1975 και μέσω των ταινιών του έδωσε στο άθλημα ώθηση και αναγνώριση. Tο 1982 έκανε την έκπληξη και κέρδισε ο Chris Dickerson, ο οποίος σε ηλικία 43 ετών έγινε ο μεγαλύτερος ηλικιακά νικητής του θεσμού.
Όσον αφορά το γυναικείο bodybuilding to 1966 η NABBA δημιούργησε το θεσμό Ms Universe. To 1980 η ΙFBB δημιούργησε τους αγώνες Ms Olympia. Το 2000 δημιουργήθηκαν 2 κατηγορίες,μία κάτω των 61 κιλών και μία άνω των 61 κιλών.
Σήμερα υπάρχουν αντικρουώμενες απόψεις σχετικά με το γυναικείο bodybuilding. Kάποιες αθλήτριες πιστεύουν πως μπορούν να φτάσουν τα επίπεδα μυϊκότητας των ανδρών ενώ κάποιες άλλες δηλώνουν πως το άθλημα θα πρέπει να αναδεικνύει θηλυκότητα και να μη δίνεται έμφαση στον όγκο και τη μεγάλη γράμμωση. Χαρακτηριστικό είναι πως τα έτη 1983-1998 το βάρος των αθλητριών του Μs Olympia αυξήθηκε κατά 28% και από μέσο όρο βάρους τα 55 κιλά έφτασε στα 70.Σε αυτό το αποτέλεσμα συνέβαλλαν σίγουρα τα σύγχρονα συμπληρώματα διατροφής και η γενικότερη τάση για μετατόπιση της έμφασης στον όγκο και όχι στη θηλυκότητα και τη συμμετρία.
Ενημερωτικά θα πρέπει να αναφερθεί πως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει δώσει προσωρινή αναγνώριση στο άθλημα του bodybuilding και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 το bodybuilding θα υπάρχει ως άθλημα επίδειξης και κατά πάσα πιθανότητα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 θα αποτελεί κανονικό και ισότιμο άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Τα δεδομένα του bodybuilding στην Ελλάδα
Όσον αφορά την Ελλάδα,ο πρώτος διαγωνισμός bodybuilding έγινε το 1968 από την I.F.B.B. για την ανάδειξη του Mr.Ελλάς και νικητής ήταν ο Βασίλης Μπουζιάνας. Στη χώρα μας η μόνη επίσημα αναγνωρισμένη ομοσπονδία bodybuilding είναι η Ελληνική Ομοσπονδία Σωματικής Διάπλασης (Ε.Ο.Σ.Δ.), η οποία δημιουργήθηκε το 1987 στην Αθήνα και στις 19-6-2003 ο Υφυπουργός Πολιτισμού χορήγησε ειδική αθλητική αναγνώριση.Η Ελληνική Ομοσπονδία Σωματικής Διάπλασης (Ε.Ο.Σ.Δ.) είναι ενεργό μέλος της IFBB (International Federation of Body Building) από τα μέσα του ʼ70 και υποστηρίζει την IFBB μέχρι σήμερα.Η IFBB συνεργαζόμενη με 172 έθνη,έχει προσωρινή αναγνώριση από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή από το 1998. Η Ε.Ο.Σ.Δ. για περισσότερο από 20 χρόνια συμμετέχει κάθε χρόνο στους Βαλκανικούς, Μεσογειακούς, Ευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους αγώνες Bodybuilding και Fitness της IFBB στέλνοντας πλήρεις εθνικές ομάδες. Η Ε.Ο.Σ.Δ. διοργανώνει κάθε χρόνο το Ελληνικό Εθνικό Πρωτάθλημα στην Αθήνα, καθώς και περιφερειακούς και τοπικούς αγώνες σε όλη την επικράτεια της χώρας. Οι αθλητές της Ε.Ο.Σ.Δ. έχουν κερδίσει την αναγνώριση,καθώς και χρυσά,αργυρά και χάλκινα μετάλλια σε διεθνείς αγώνες της IFBB ενώ έχει κερδίσει την υποστήριξη και το σεβασμό από όλες τις αθλητικές αρχές της Ελλάδας, αλλά και όλη την “αθλητική οικογένεια ” παγκοσμίως. Αθλητές και αθλήτριες των σωματείων της ΕΟΣΔ, συμμετείχαν ως εθελοντές ερμηνευτές (Ceremony Performers) στην Τελετή Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004.
Πέρα από την Ε.Ο.Σ.Δ. υπάρχει και η NABBA HELLAS. H ΝΑΒΒΑ HELLAS είναι μέλος της N.A.B.B.A. Ιnternational, της παλαιότερης Διεθνούς Ομοσπονδίας σωματικής διάπλασης στον κόσμο (60 χρόνια από την ίδρυσή της). Η ΝΑΒΒA HELLAS ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1996, με σκοπό να αναδείξει το fitness στην Ελλάδα και να του δώσει την αίγλη εκείνη που πρέπει να έχει ένα άθλημα που σύντομα θα συμπερληφθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Ομοσπονδία αυτή τη στιγμή αριθμεί περίπου 220 μέλη-γυμναστήρια απ' όλη την Ελλάδα και περίπου 650 αθλητές και αθλήτριες που μέρα με τη μέρα αυξάνονται καθώς η συνένωση με την Π.Ε.Σ.Δ. (Πανελλήνια Ένωση Σωματικής Διάπλασης) τον Νοέμβριο του 2003 βοήθησε σε αυτή την αλματώδη εξέλιξη.
Το Bodybuilding στην Ελλάδα από το 2001 έχει εναρμονιστεί σύμφωνα με τους κανονισμούς του παγκόσμιου καταστατικού και έχει ως εξής:
ΒODYBUILDING (ανεξαρτήτου βάρους)
Κατηγορία 4: Άνδρες ύψους έως και 1,65
Κατηγορία 3: Άνδρες ύψους έως και 1,72
Κατηγορία 2: Άνδρες ύψους έως και 1,79
Κατηγορία 1: Άνδρες ύψους από 1,79 και πάνω
Κατηγορία Masters 2: Άνδρες μεγαλύτεροι των 50 ετών
Κατηγορία Masters 1: Άνδρες μεγαλύτεροι των 40 ετών
Κατηγορία Juniors: Έφηβοι έως και 22 ετών
ATHLETIC ΑΝΔΡΩΝ (πρώην fitness ανδρών)
Κατηγορία 2: Άνδρες ύψους έως και 1,75 (max βάρος=ύψος-100+2 κιλά)
Κατηγορία 1: Άνδρες ύψους από 1,75 και πάνω (max βάρος=ύψος-100+2 κιλά)
MISS FITNESS
Κατηγορία μία ανεξαρτήτου ύψους και βάρους
ΒODYBUILDING ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Κατηγορία μία ανεξαρτήτου ύψους και βάρους
FIGURE ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Κατηγορία 2: Γυναίκες με ηλικία έως και 35 χρονών ανεξαρτήτου ύψους και βάρους
Κατηγορία 1: Γυναίκες με ηλικία πάνω από 35 χρονών ανεξαρτήτου ύψους και βάρους
Πηγή:
ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ-ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ
Πτυχιακή Εργασία
Νικητιδης Ιωάννης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου