Οι Έλληνες επιχειρηματίες που συνόδευσαν τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά κατά την επίσκεψή του στην Κίνα, συναντήθηκαν με τους Έλληνες που δραστηριοποιούνται σε μία από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, αυτή της Σαγκάης.
Ο ελληνικός ''σπόρος'' φυτεύτηκε στην πολυπληθή κινεζική πόλη και αναπτύχθηκε... μεγαλουργώντας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι αυτό της «Mήλου».
Η ελληνική ταβέρνα «Mήλος», στη Σαγκάη, φημίζεται για το υπέροχο φαγητό της. Οι ιδιοκτήτες άλλωστε επισημαίνουν ότι η ελληνική γαστρονομία εδώ είναι στα καλύτερά της και διαρκώς κερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις των Κινέζων.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η «Μήλος» μετρά ήδη 5 μαγαζιά!
Μαζί με τον Παύλο Κοντομίχαλο, ο συνέταιρός του, Βασίλης Δημητρίου, ο οποίος μένει 13 ολόκληρα χρόνια στην Κίνα, 9 εκ των οποίων στη Σαγκάη. Ο κ. Δημητρίου είναι ομογενής από την Αμερική και η αιτία της μετακόμισής του στην Κίνα είναι η επέκταση που έκανε σε ένα εργοστάσιο που είχε στην Αμερική. Το εργοστάσιο κατασκευάζει ρολά και πινέλα οικοδομών για ελαιοχρωματιστές. Η καταγωγή του Βασίλη Δημητρίου είναι από την Καστοριά όπου διατηρεί επίσης μια επιχείρηση με τον αδερφό του.
Υπεύθυνος για τις γευστικές απολαύσεις που προσφέρονται στην ελληνική ταβέρνα είναι ο Μάκης Κωνσταντινίδης από την Θεσσαλονίκη. Μετρά 6 χρόνια στην Σαγκάη και έχει κυριολεκτικά «ξετρελάνει» τους Κινέζους, με τα όσα τους... μαγειρεύει.
Η επιτυχία της ταβέρνας, αποδεικνύεται και από τα πολυάριθμα βραβεία που έχει κερδίσει σε διάφορους διαγωνισμούς γαστρονομίας.
Ανάμεσα στους σερβιτόρους υπάρχει ένας ακόμη Έλληνας, ο Γιώργος Αλεξόπουλος, από την Κόρινθο, ο οποίος μετρά 60 ημέρες στη Σαγκάη. «Έρχονται και άλλα παιδιά από την Ελλάδα και ο κύριος λόγος είναι η ανασφάλεια σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά».
Η ελληνική επιχειρηματικότητα, δεν περιορίζεται όμως στα ελληνικά εστιατόρια… Σε μία από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, όπως αυτή της Σαγκάης, «επεκτείνονται» με ραγδαίους ρυθμούς τα «Amfora» -καταστήματα που πωλούν αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα. Το ότι η Κινέζοι εκτιμούν τα ελληνικά προϊόντα διαφαίνεται από το γεγονός ότι η εταιρία «Amfora» μετρά ήδη δέκα καταστήματα στην κινεζική πόλη.
Και κάπου ανάμεσα στις επιχειρηματικές αυτές επιτυχίες, η Οδύσσεια. Ένα τουριστικό πρακτορείο και μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προσέλκυση Κινέζων τουριστών στη χώρα μας. Ο Φωκίων Δρόσσος και ο Παύλος Κοντομίχαλος διαπρέπουν με το εν λόγω ταξιδιωτικό γραφείο, καθώς μέχρι στιγμής αποτελούν μία από τις κυριότερες πύλες εισόδου των Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου