Επανέρχονται τα
σενάρια της σύλησης του τάφου της Αμφίπολης την ίδια στιγμή που όλοι
παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τους αρχαιολόγους να μπαίνουν στον
τρίτο θάλαμο και να κάνουν καταγραφή του χώρου. Οι επόμενες ημέρες θα
είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την αποκάλυψη του μεγάλου μυστικού και δεν
αποκλείεται μέσα στο Σαββατοκύριακο να υπάρξουν πολύ σπουδαίες
ανακοινώσεις. Ωστόσο, το σενάριο να έχουν προλάβει οι τυμβωρύχοι τους
αρχαιολόγους επανέρχεται μετά και τις δηλώσεις της γ.γ. του υπ.
Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. «Οι ενδείξεις λένε...
ότι κάποια στιγμή στα αρχαία χρόνια, πρέπει να έγιναν κάποιες
παραβιάσεις, κάποιες απόπειρες. Μέχρι ποιο σημείο φτάσανε δεν μπορούμε
να το πούμε αυτό» δήλωσε η κ. Μενδώνη απαντώντας στο ερώτημα της πιθανής
σύλησης του ταφικού μνημείου και διευκρίνισε ότι «η ανασκαφή είναι αυτή
που θα μας απαντήσει στο ερώτημα εάν ο τάφος είναι συλημένος, ή όχι».Κατά την ολιγόλεπτη συνάντησή της με τους δημοσιογράφους, η γγ του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρθηκε και στον πολύπλευρο ρόλο και στη συνεχή παρουσία της στον αρχαιολογικό χώρο του λόφου Καστά, εξηγώντας ότι πρόκειται για ένα μεγάλο εργοτάξιο με πολλαπλές ανάγκες, ώστε να επιτευχθεί η προστασία, η συντήρηση και η ανάδειξή του.
«Η συγκεκριμένη ανασκαφή έχει το στοιχείο του ξαφνικού και του απρόσμενου. Είμαι εδώ για να διευκολύνουμε, μέσω του υπουργείου Πολιτισμού, την κ. Περιστέρη και την επιστημονική ομάδα που την πλαισιώνει. Σε πολύ σύντομο διάστημα δημιουργήθηκε ένα εργοτάξιο που υποστηρίζει όλες τις διαδικασίες της ανασκαφής. Η παρουσία μας εδώ δείχνει ότι το κύριο μέλημά μας είναι να μην υπάρξει και να μην επηρεαστεί από τίποτα η ανασκαφική έρευνα και να ακολουθηθούν όλες οι αρχές της επιστημονικής δεοντολογίας» τόνισε η κ. Μενδώνη.
Η κ. Μενδώνη σχολίασε θετικά τη δημοσιότητα που έχει πάρει παγκοσμίως η αρχαιολογική ανασκαφή του λόφου Καστά, υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα έχει τεράστια δύναμη δια του πολιτιστικού της αποθέματος, ότι ασχολείται ο διεθνής Τύπος και έχει την αγωνία που έχουμε όλοι μας. Αυτό μόνο όφελος είναι, αυτό που κάνει κακό είναι ότι ο καθένας βγαίνει και λέει όχι απόψεις, αλλά φήμες, που μόνο προβλήματα δημιουργούν».
Σε ότι αφορά τον τρίτο θάλαμο, πίσω από τον τοίχο που βρήκαν οι αρχαιολόγοι εκεί που ήταν οι Καρυάτιδες, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο επιστήμονες μπήκαν για πρώτη φορά στο εσωτερικό του τάφου. Εκεί είδαν σε απόσταση 4,5 μέτρων έναν τέταρτο τοίχο.
Άμεσα ξεκίνησαν οι προσπάθειες για αντιστηρίξεις στο θάλαμο. Οι εργασίες αυτές θα διαρκέσουν μερικές μέρες.
Στον τρίτο θάλαμο, υπάρχει ένα κενό από τον θόλο και μέχρι το ύψος της άμμου κι έτσι για πρώτη φορά οι ανασκαφείς είχαν αντίληψη του τέταρτου διαφραγματικού τοίχου, αλλά και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο τρίτος θάλαμος.
Όταν, τις επόμενες μέρες, καταφέρουν να αδειάσουν μέρος των χωμάτων από τον τρίτο θάλαμο, ίσως τότε υπάρξουν τα πρώτα δείγματα για το αν υπάρχει και επόμενος χώρος ή αν αυτός είναι ο ταφικός θάλαμος και βρίσκεται εκεί ο νεκρός.
Επίσης, οι εργασίες της Παρασκευής αποκάλυψαν το ανώτερο τμήμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, πίσω από τον οποίο ενδέχεται να βρίσκεται ο νεκρικός θάλαμος που φιλοξενεί τη λύση στο μυστήριο του «ενοίκου» του τάφου.
Ωστόσο, είναι ορατό
το ενδεχόμενο ο νεκρικός θάλαμος να βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο κάτι
που σημαίνει ότι ίσως το επόμενο δωμάτιο κρύβει ένα κλιμακοστάσιο
καλυμμένο με άμμο το οποίο προστατεύει το τελικό δωμάτιο του τύμβου.
Πάντως, δεν είναι λίγοι και εκείνοι που πιστεύουν ότι ο όγκος των χωμάτων που βρίσκουν μπροστά τους οι αρχαιολόγοι να τοποθετήθηκε εκεί σκόπιμα από τους κατασκευαστές. Δηλαδή κάθε φορά που σφράγιζαν ένα χώρο έριχναν πριν χώμα για να αποτρέπουν τους τυμβωρύχους.
Πάντως, δεν είναι λίγοι και εκείνοι που πιστεύουν ότι ο όγκος των χωμάτων που βρίσκουν μπροστά τους οι αρχαιολόγοι να τοποθετήθηκε εκεί σκόπιμα από τους κατασκευαστές. Δηλαδή κάθε φορά που σφράγιζαν ένα χώρο έριχναν πριν χώμα για να αποτρέπουν τους τυμβωρύχους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου