συμμετέχει και στην δημιουργία μιας καλοστημένης παγίδας για την οικειοθελή αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη
του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου
Όταν το 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου δημαγωγούσε για να ανέλθει στην εξουσία, είχε αρκετούς ισχυρούς συμμάχους. Ο Αλ. Τσίπρας είναι απελπιστικά μόνος του
Στο κύριο άρθρο της «Εστίας» της περασμένης Παρασκευής υπογραμμιζόταν, πολύ σωστά και αδρά, ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως κ. Αλέξης Τσίπρας, στην προσπάθειά του να αναρριχηθεί στην εξουσία, διαθέτει πίσω του μία ισχυρή ομάδα επικοινωνίας και πολιτικού μάρκετινγκ, η οποία στην ουσία έχει δημιουργήσει στην Ελλάδα της κρίσεως μία επικίνδυνη πολιτικού φούσκα.
Επίσης, με την βοήθεια συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, η ομάδα αυτή «ποντάρει» πολλά στην οικοδόμηση ενός διεθνούς προφίλ για τον κ. Τσίπρα –ο οποίος, την ίδια στιγμή, κάνει και εντατικά μαθήματα αγγλικής γλώσσας, πράγμα που δεν θα τού είναι και ιδιαιτέρως ευχάριστο. Παράλληλα, αυτός ο μηχανισμός προπαγάνδας και μακιγιαρίσματος της πραγματικότητας, επωφελείται τα μέγιστα και από τα τραγικά λάθη της συγκυβερνήσεως και διαδίδει προς πάσα κατεύθυνση ότι, με την έλευση του κ. Αλ. Τσίπρα στην εξουσία, «τίποτε χειρότερο δεν θα μπορούσε να συμβεί στον ελληνικό λαό σε σχέση με αυτά που τού συμβαίνουν σήμερα».
Από την πλευρά του, ο δημαγωγός και μακράν της πραγματικότητας αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά του να συγκρατήσει στις τάξεις του κόμματός του και των ψηφοφόρων του το τριτοκοσμικό και ληστρικό ΠΑΣΟΚ των δεκαετιών 1980 και 1990, χρησιμοποιεί «τεχνικές μάρκετινγκ» και επικοινωνίας που κατά κόρον είχε χρησιμοποιήσει ο ιδρυτής του Κινήματος την περίοδο 1978-1981, τότε που τον Ανδρέα Παπανδρέου είχαν στηρίξει συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί κύκλοι.
Ήταν αυτοί οι κύκλοι που έβλεπαν με δέος τότε την είσοδο της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και που ευελπιστούσαν ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου και το «κίνημά» του θα την υπονόμευαν, προάγοντας ταυτοχρόνως τα δικά τους συντεχνιακά και κρατικοδίαιτα συμφέροντα. Εν μέρει δε, ο Ανδρέας Παπανδρέου ανταποκρινόταν στις πιέσεις αυτές –όχι χωρίς υψηλό διπλωματικό και οικονομικό κόστος για την Ελλάδα.
Σήμερα, τον κ. Αλέξη Τσίπρα στηρίζουν τα σκοτεινά και κερδοσκοπικά συμφέροντα που πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στην δραχμή, καθώς και το 50% των δημοσίων υπαλλήλων, που θεωρούν ότι μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει εγγύηση δια βίου απασχολήσεως και σχετικής «αρπαγής» δημοσίου πλούτου που αυτή συνεπάγεται. Επίσης, τον ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει και ένα κρατικοδίαιτο επιχειρηματικό κατεστημένο, που θεωρεί ότι θα μπορέσει εκ νέου να πλουτίσει μέσω μιας σταδιακής κρατικοποιήσεως της οικονομίας.
Πώς θα γίνει, όμως, αυτή η κρατικοποίηση και με ποιους πόρους; Αυτή είναι μια άλλη ιστορία, με την οποία ουδείς ασχολείται. Όπως ουδείς ασχολείται –σκοπίμως– και με τις πραγματικότητες που θα αντιμετωπίσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως αν τελικώς αναρριχηθεί στην εξουσία.
Πριν απ’ όλα, θα πρέπει να τονίσουμε ότι το διεθνές περιβάλλον του 2014 διαφέρει ριζικά από το αντίστοιχο του 1981, όταν η υπέρμετρη ρευστότητα στην παγκόσμια οικονομία επέτρεπε την άνοδο στην εξουσία σοσιαλιστικών κυβερνήσεων (Μιττεράν, Γκονζάλες, Σμιτ, Σοάρες, κ.α.) στην Ευρώπη. Έτσι, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου δημαγωγούσε ασυστόλως, γνώριζε πολύ καλά ότι, πρώτον, τότε «λεφτά υπήρχαν» για άκρατο εξωτερικό δανεισμό της χώρας και, δεύτερον, ότι οι κυβερνήσεις των μεγάλων χωρών της ΕΟΚ του 1981 ήσαν, θεωρητικά τουλάχιστον, φιλικές προς το ΠΑΣΟΚ. Κατά συνέπεια, μπορούσαν να ανεχθούν τις όποιες ιδιαιτερότητες του Ανδρέα Παπανδρέου και την τυφλή φιλοσοβιετική πολιτική του.
Στην σημερινή Ευρώπη, μία κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Αλέξη Τσίπρα θα είναι απελπιστικά μόνη της και θα εκπροσωπεί έναν πολιτικό χώρο που σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δεν ξεπερνά το 5% σε πολιτική δύναμη. Ακόμα χειρότερα, όταν που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους όπως η Ελλάδα αρνούνται να πάρουν μέρος στην περίφημη «ευρωπαϊκή διάσκεψη χρέους» την οποία κατά καιρούς εξαγγέλλει ο κ. Αλ. Τσίπρας, με ποιους συμμάχους ο τελευταίος θα καθίσει σε ένα υποθετικό τραπέζι διαπραγματεύσεων; Αλλά, ακόμα και αν βρει κάποιους συμμάχους, πόσο καιρό θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις αυτές και πώς θα λειτουργεί στο διάστημα αυτό η ελληνική οικονομία;
Μια άλλη διαφορά μεταξύ 1981 και 2014 είναι αυτή της παγκόσμιας ρευστότητας. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ως υποψήφιος πρωθυπουργός, γνώριζε από στελέχη του ΠΑΣΟΚ με διεθνή εμπειρία (Γ.Αρσένης, Δημ. Κουλουριάνος, Κ. Βαΐτσος) ότι στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα υπήρχε μεγάλη ροή κεφαλαίων και μία χώρα όπως η Ελλάδα –μέλος της ΕΟΚ, του ΝΑΤΟ και του ΟΟΣΑ– δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να αντλήσει δανειακά κεφάλαια και να τα χρησιμοποιήσει για κατανάλωση, δίνοντας έτσι στον λαό την αίσθηση της ευημερίας. Όπερ και εγένετο. Την περίοδο 1982-1985 η Ελλάδα τριπλασίασε το εξωτερικό της χρέος, εισέπραξε και 160 δισεκατ. δραχμές κοινοτικές επιδοτήσεις, αλλά παράλληλα διέλυσε τον παραγωγικό της ιστό αυξάνοντας την εξωτερική της εξάρτηση.
Στις μέρες μας, η υπερχρεωμένη χώρα μας δεν έχει καμμία τέτοια δυνατότητα. Με τί πόρους, λοιπόν, θα ενισχύσει την ζήτηση ο κ. Τσίπρας; Με αέρα κοπανιστό;
Πολύ φοβούμεθα, έτσι, ότι πίσω από την επικοινωνιακή φούσκα που φέρει το όνομα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, κρύβεται μία πολύ οδυνηρή και σκοτεινή πραγματικότητα –που δεν αποκλείεται κάποιοι να θέλουν να έλθει στο προσκήνιο με την ελπίδα της οικειοθελούς αποχωρήσεως της χώρας μας από την ευρωζώνη. Συνεπώς, πέρα από τη φούσκα, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά, εν αγνοία του, και πρώτης τάξεως δόλωμα για κύκλους που δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την προσπάθεια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
ΕΣΤΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου