Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

«Κόλαφος» για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ από τα στοιχεία ΟΟΣΑ: Το 2020 θα φτάσουν τα νοικοκυριά εκεί που ήταν το 2014

Τον μύθο της διαρκούς βελτίωσης της οικονομίας από το 2016 και μετά διαλύει η σύγκριση με το καταστροφικό 2015
.Τα νεότερα στοιχεία των οικονομικών προβλέψεων του ΟΟΣΑ που δημοσιοποιήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε αποκαλύπτουν ότι θα χρειαστούν χρόνια για να φτάσουν τα νοικοκυριά στο επίπεδο ζωής που είχαν το 2014.
Με τίτλο «Οι οικονομικές συνθήκες των νοικοκυριών αρχίζουν να ανακάμπτουν» η έκθεση περιλαμβάνει γράφημα στο ειδικό κεφάλαιο για τη χώρα μας, το οποίο αποκαλύπτει ότι:

Με βάση το 2015 (=100) το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών (πράσινη γραμμή στο γράφημα) έπεσε χαμηλότερα το 2016 και το 2017 έφτασε ξανά εκεί όπου βρισκόταν το 2015, λόγω της διαπραγμάτευσης της εποχής Βαρουφάκη. Ουσιαστικά δηλαδή όχι μόνο δεν υπήρξε «διαρκής βελτίωση», αλλά επιδείνωση από το 2015 έως το 2017.

Είχε προηγηθεί σημαντική άνοδος του εισοδήματος το 2014, αλλά, με βάση τις προβλέψεις του (συνήθως «αισιόδοξου» ΟΟΣΑ), ούτε το 2020 δεν θα έχει φτάσει ξανά εκεί όπου βρισκόταν το 2014!

Αντίστοιχα, η κατανάλωση των νοικοκυριών (μπλε γραμμή) κατέγραψε μεγάλη βουτιά το 2015. Το σημείο εκείνο ήταν το χειρότερο στην ιστορία των μνημονίων (αλλά και ολόκληρων δεκαετιών πιο πριν). Η ιδιωτική κατανάλωση ενισχύθηκε μεν το 2016, αλλά ξαναέπεσε το 2017, ενώ μόλις το 2018 άγγιξε ξανά το επίπεδο στο οποίο κινούνταν το 2014.

Μετά από αυτή τη χαμένη τετραετία, οι προβλέψεις δείχνουν τάση βελτίωσης (περίπου 4%), με ορίζοντα όμως έως το 2020.

Εκεί που τα πράγματα πάνε φαινομενικά καλύτερα επί μια τετραετία είναι στη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης (κόκκινη γραμμή). Ωστόσο, όπως επισημαίνεται και στην τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ ειδικά για χώρα μας, αυτή η σταθερή και ισχυρή ανάκαμψη (12% από το 2014) είχε ξεκινήσει ήδη από το 2013 με την καθιέρωση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Δηλαδή πρόκειται κυρίως για θέσεις εργασίας μειωμένου ωραρίου και αποδοχών των 300-400 ευρώ (και όχι με κατώτατο μισθό στα 750 ευρώ).

Για τον λόγο αυτόν μάλιστα ο ΟΟΣΑ καλεί την κυβέρνηση να είναι πολύ προσεκτική στην πρόθεσή της να ακυρώσει ή να αντιστρέψει τη μεταρρύθμιση του 2013.

lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου