Υπό πίεση ο Στάρμερ, του ζητούν να το... ξανασκεφτεί για το Brexit - Δυσβάσταχτες οι επιπτώσεις για τη βρετανική οικονομία
Πέντε χρόνια μετά το Brexit, η αντιπολίτευση τον καλεί να επανεξετάσει την απαθή του στάση απέναντι στην επανένταξη της Βρετανίας στην ΕΕ ή στην ενιαία αγορά της - Πιέζει και η κοινή γνώμη, φόβοι ότι το κόστος της «απόσχισης» από την ΕΕ φτάνει στα 100 δισ. λίρες ετησίως
Υπό πίεση ο Στάρμερ, του ζητούν να το... ξανασκεφτεί για το Brexit - Δυσβάσταχτες οι επιπτώσεις για τη βρετανική οικονομία
Για την απαθή στάση του απέναντι στο Brexit δέχεται πυρά ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, την ώρα που τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σε χειρότερη θέση, πέντε χρόνια μετά την αποχώρησή του από την ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός έχει κληθεί να προβεί σε ριζική επανεξέταση του Brexit για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, καθώς ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις του σε δείπνο με τους ηγέτες της ΕΕ τη Δευτέρα.
Γράφοντας στην εφημερίδα The Independent, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Εντ Ντάβεϊ, κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την αυστηρή τοποθέτησή της απέναντι στην «τελωνειακή επανένωση» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου η Βρετανία να γίνει ισχυρότερη απέναντι στις αυξανόμενες δασμολογικές απειλές του Ντόναλντ Τραμπ.«Μετά την ορκωμοσία του Τραμπ, ο πρωθυπουργός πρέπει να αναγνωρίσει ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει» είπε ο Ντάβεϊ, ενώ κατηγόρησε επίσης τους Εργατικούς και τους Συντηρητικούς ότι συμμετέχουν σε μια «συνωμοσία σιωπής» σχετικά με τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρώπη.
Ο Στάρμερ αντιμετωπίζει έντονη κριτική για την «έλλειψη φιλοδοξίας» στις διαπραγματεύσεις του, καθώς φαίνεται ότι αρνείται να εξετάσει το ενδεχόμενο επανένταξης στην EE ή στην ενιαία αγορά της. Επιπλέον, η αντιπολίτευση εκφράζει ανησυχίες, καθώς οι Εργατικοί δεν έχουν αξιολογήσει σωστά τις μεγάλες επιπτώσεις του Brexit στη βρετανική οικονομία. Υπήρξαν εισηγήσεις ότι το Brexit θα μπορούσε να κοστίσει στη βρετανική οικονομία το εκπληκτικό ποσό των 100 δισεκατομμυρίων λιρών ετησίως. Αλλά το υπουργείο Οικονομικών έχει αρνηθεί να ελέγξει το συνολικό κόστος.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξελίσσεται, και με τους κινδύνους που παρουσιάζει άνοδος του Τραμπ, η ισχυρότερη Ακροδεξιά και οι εμπορικοί πόλεμοι, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να επιταχυνθεί αυτός ο μετασχηματισμός», γράφει σε επιστολή στο ίδιο ειδησεογραφικό μέσο, ο πρώην υπουργός των Τόρις, Ντόμινικ Γκριβ, και η πρώην ηγέτης του Κόμματος των Πρασίνων Κάρολαϊν Λούκας.
«Οι γαλλογερμανικές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση και την επέκταση της ΕΕ περιγράφουν μια ευέλικτη, πολυεπίπεδη δομή, με «ομόκεντρους κύκλους ολοκλήρωσης» στον πυρήνα της. Προβλέπει πρόσθετες βαθμίδες για τις υποψήφιες χώρες, όπως η Ουκρανία και τα Δυτικά Βαλκάνια, και την προσφορά «συνδεδεμένης ιδιότητας μέλους» για τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένου, προς το παρόν, του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό αποτελεί μια ευκαιρία για τη Βρετανία να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, να προωθήσει τη στενότερη συνεργασία και να επαναπροσδιορίσει τη θέση της στην ήπειρο», συνεχίζουν οι δύο πολιτικοί στην επιστολή τους.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το Brexit θα μπορούσε να έχει κοστίσει στη βρετανική οικονομία 100 δισ. λίρες ετησίως, ωστόσο, το βρετανικό Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ελέγξει πραγματικά το κόστος για τους πολίτες. Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα εκτιμήσει τις επιπτώσεις της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ο επικεφαλής γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, Ντάρεν Τζόουνς, δήλωσε: «Όχι. Η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην επανεκκίνηση της σχέσης με την ΕΕ, η οποία θα στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, που είναι και η κύρια αποστολή της κυβέρνησης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου