Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Οι… πανάκριβές μας «ειρηνευτικές αποστολές»

ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 150.000.000 €  
Ακριβά, όπως φαίνεται, πληρώνουμε τις διεθνείς «ειρηνευτικές αποστολές» του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ, στις οποίες συμμετέχουν, στο πλαίσιο της «Στρατιωτικής Διπλωματίας», οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, η οποία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μας κοστίζει περισσότερο από 150 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο!

Την ίδια στιγμή, το συνολικό ποσό που εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθεί από τις νέες περικοπές στα επιδόματα των στρατιωτικών μόλις και θα προσεγγίζει τα 4,5 εκατομμύρια!

Υπό αυτές τις συνθήκες, όπως αναφέρουν στον «Ε» ειδικευμένοι σε ανάλογα θέματα στρατιωτικοί αναλυτές, οι επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς θα έπρεπε να στοχεύουν στην αξιοποίηση αυτού που στη διεθνή βιβλιογραφία έχει αποκληθεί ως «μέρισμα ειρήνης» («peace dividend»), το οποίο κυρίως συνίσταται:

- Στην εξοικονόμηση πόρων, οι οποίοι στη συνέχεια θα πρέπει να κατευθυνθούν από το χώρο των εξοπλισμών προς άλλους κοινωνικούς τομείς, όπως για παράδειγμα τη Παιδεία και την Υγεία.
- Στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης με επενδύσεις, καθώς θα έχουν διασφαλιστεί και επικρατήσει συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης.
Εξάλλου, όπως επισημαίνουν, στις διεθνείς σχέσεις, ως προϋπόθεση χάραξης και εφαρμογής αποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής, θα πρέπει να υφίσταται σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στο ευκταίο και το εφικτό. Το μεν πρώτο, αναφέρουν, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το «δέον γενέσθαι», ενώ το δεύτερο, προσδιορίζεται από τις αντικειμενικές συνθήκες που επικρατούν σε μια συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, αλλά και από τις γενικές αρχές της εξωτερικής πολιτικής. Υπ’ αυτού του πρίσματος και ιδίως κάτω από το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον της χώρα μας, τονίζουν, το υπουργείο Άμυνας θα μπορούσε να επανεξετάσει τις συμμετοχές μας στις αποστολές και να τις περιορίσει στις απολύτως αναγκαίες.
Προκειμένου να γίνει κατανοητό το μέγεθος των ποσών που δαπανώνται στις ειρηνευτικές αποστολές, δημοσιεύουμε πόσο κοστίζουν οκτώ από τις περισσότερο από είκοσι πέντε διεθνείς επιχειρήσεις που συμμετέχει η χώρα μας και των οποίων το σύνολο ξεπερνά το 70% των 150 εκατομμυρίων ευρώ.
ΔΥΝΑΜΗ UNIFIED PROTECTOR: Ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο μετά τις αναταραχές στη Λιβύη εναντίον του Καντάφι. Συμμετέχουμε στη ΝΑΤΟϊκή δύναμη που βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Λιβύης με μία φρεγάτα. Κάθε μήνα μας κοστίζει 4,5 εκατ. ευρώ! Αν μάλιστα κάτσουμε ένα χρόνο, θα πληρώσουμε 54 εκατ. ευρώ!
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΤΑΛΑΝΤΑ: Είναι η ναυτική επιχείρηση υπό την αιγίδα της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της πειρατείας ανοιχτά των ακτών της Σομαλίας και συμμετέχουμε με μία φρεγάτα. Ετήσιο κόστος 33,5 εκατ. ευρώ.
KFOR: Είναι η γνωστή ειρηνευτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο από τον Ιούνιο του 1999 και η συμμετοχή μας σε αυτή μας κοστίζει κάθε χρόνο 26,5 εκατ. ευρώ.
Συμμετέχουμε με μια μηχανοκίνητη ταξιαρχία, δυο Ομάδες Συνδέσμων Παρατηρητών, δεκαοκτώ επιτελείς στα στρατηγεία, ένα λόχο γενικών μεταφορών, ένα αεροσκάφος με δύο πτήσεις το μήνα και σύνολο 430 άτομα από τα οποία τα 108 είναι στη Θεσσαλονίκη.
ΔΥΝΑΜΗ SNMG2: Η μόνιμη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ παρέχει στη συμμαχία συνεχή ναυτική υποστήριξη σε επιχειρήσεις άμεσης αντίδρασης σε σημεία κρίσης και έντασης, όπου και συμμετέχουμε με μία φρεγάτα. Ετήσιο κόστος 18 εκατ. ευρώ.
ΔΥΝΑΜΗ SNMCMG2: Πρόκειται για συμμαχική δύναμη που παρέχει στο ΝΑΤΟ συνεχή αντιναρκική ναυτική υποστήριξη και στην οποία συνήθως συμμετέχουμε με ένα ναρκαλιευτικό. Όταν όμως έχουμε τη διοίκηση, όπως για παράδειγμα από πέρσι τον Ιούνιο 2010 ως φέτος τον Ιούλιο, συμμετέχουμε με ένα ναρκοθηρευτικό και ένα πλοίο διοικήσεως. Πέρσι πάντως μας στοίχησε 16,2 εκατ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ UNIFIL: Πρόκειται για διεθνή ναυτική δύναμη, που εκτελεί περιπολίες και έλεγχο στο θαλάσσιο και εναέριο χώρο έξω από τα χωρικά ύδατα του Λιβάνου. Αποστολή της είναι η απαγόρευση διακίνησης παράνομου οπλισμού και συναφών υλικών προς τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Η χώρα μας συμμετέχει στην επιχείρηση με ταχύ περιπολικό κατευθυνόμενων βλημάτων ή μία κανονιοφόρο. Το χρόνο μας κοστίζει 9,9 εκατ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ACTIVE ENDEAVOUR: Μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, το ΝΑΤΟ προχώρησε στη δημιουργία της ACTIVE ENDEAVOUR. Πρόκειται για επιχείρηση κατά της τρομοκρατίας στην περιοχή της Μεσογείου. Το ετήσιο κόστος της ανέρχεται σε 4,8 εκατ. ευρώ.
Η χώρα μας συμμετέχει σε αυτή με μια φρεγάτα για είκοσι ημέρες ανά έτος, μια τορπιλάκατο σε ετοιμότητα επί συνεχούς βάσεως στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, ένα πλοίο γενικής υποστήριξης για δεκαπέντε ημέρες, δύο εξόδους ιπτάμενων μέσων κάθε μήνα και ένα υποβρύχιο για είκοσι ημέρες το χρόνο, ενώ ο Ναύσταθμος Κρήτης διατίθεται ως προκεχωρημένη βάση.
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: Το 2002, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας ενέκρινε την ανάπτυξη Ελληνικών Δυνάμεων στο Αφγανιστάν στην περιοχή της Καμπούλ. Το ετήσιο κόστος της αποστολής είναι 4,4 εκατ. ευρώ.
Η Ελλάδα συμμετέχει με ένα Λόχο Μηχανικού, τμήματα υποστήριξης και ασφαλείας, δύο αεροσκάφη C-130, για εκτέλεση αερομεταφορών στο Καράτσι του Πακιστάν, ένα τμήμα για υποστήριξη της Επιχείρησης στο Καράτσι και μικρό αριθμό επιτελών-συνδέσμων. Η συνολική δύναμη της αποστολής ανέρχεται στους 175 άνδρες.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας, το επιτελείο του Πολεμικού Ναυτικού εξετάζει την απόσυρσή μας από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ SNMG2 (18 εκατ. το χρόνο) και SNMCMG2 (16,2 εκατ. ετησίως) με συνέπεια να… επιστρέψουν στη χώρα μας η φρεγάτα, το ναρκαλιευτικό μας και τα συνολικά 34,2 εκατομμύρια ευρώ.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου