Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Κύπρος-Ελλάδα:τα 7 τρις φυσικό αέριο,"γεωπολιτικό δώρο",οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

O Αρχιεπίσκοπος Κύπρου το χαρακτήρισε “θείο δώρο”. Σίγουρα,όμως είναι ένα “γεωπολιτικό δώρο” που αλλάζει όλα τα δεδομένα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η επιβεβαίωση του μεγέθους των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου,σε συνδυασμό με αυτά που έχουν εντοπιστεί στο Ισραήλ και με ότι βρεθεί στην.....
ελληνική ΑΟΖ -όταν με το καλό οριστεί- δημιουργούν νέα δεδομένα,ευκαιρίες αλλά και κινδύνους!

Η γεωπολιτική αξία της Κύπρου έχει αναγνωριστεί πολύ πριν το γιγαντιαίο κοίτασμα επιβεβαιωθεί. Δεν ήταν τυχαία η επίσκεψη της Μέρκελ στον Χριστόφια, η πρώτη επίσκεψη Γερμανού Καγκελάριου στο νησί ,μετά από δεκαετίες. Ωστόσο τώρα που τα νούμερα έπεσαν στο τραπέζι,το παιχνίδι ανοίγει και είναι βέβαιο ότι για τις έρευνες στα υπόλοιπα κυπριακά οικόπεδα υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Μέχρι στιγμής πάνω από 50 εταιρείες απ΄ όλο το πλανήτη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να πάρουν άδεια και να κάνουν έρευνες στα υπόλοιπα οικόπεδα.

Ποιος μένει έξω από το παιχνίδι; Μέχρι στιγμής η Τουρκία. Και κανείς δεν αμφιβάλει ότι θα προσπαθήσει να κάνει ότι μπορεί για να μπει. Και δεν πρόκειται να το κάνει ήρεμα.Όχι ότι αυτή τη φορά είναι εύκολο να κάνει τους γνωστούς “τσαμπουκάδες” της αφού απέναντί του έχει και το Ισραήλ. Όμως ξέρει ότι αν δεν μπορέσει τώρα να μπει στο ενεργειακό “Ελ Ντοράντο” της νοτιοανατολικής Μεσογείου,δύσκολα θα το κάνει στο μέλλον. Κι αυτό σημαίνει ότι δεν θα διστάσει να ρισκάρει μιας μεγάλης έντασης κρίση.

Στη Τουρκία το κλίμα έχει αρχίσει να καλλιεργείται.Τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για ένταση μέσα στο 2012 και για κρίση που θα λάβει διεθνείς διαστάσεις.Κι αυτό γιατί οι Τούρκοι προγραμματίζουν να κάνουν έρευνες σε Κυπριακά οικόπεδα!
Η Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) ,γράφει το ikypros,στο πλαίσιο της συμφωνίας με το ψευδοκράτος, θα διενεργήσει έρευνες σε 7 περιοχές, οι οποίες έχουν ονομαστεί από Α έως G (A,B,C,D,E,F,G). Οι περιοχές για τις οποίες έχει αδειοδοτηθεί η ΤΡΑΟ και τα 13 οικόπεδα που έχει διαχωρίσει η Κύπρος συμπίπτουν κατά πολύ. Ειδικότερα, συμπίπτουν τα 7 από τα 13 οικόπεδα.

Για ένταση μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου κάνει λόγο και το ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την πολιτική στην εγγύς Ανατολή (The Washington Institute for Near East policy) υποστηρίζοντας σε ανάλυσή του ότι η ανακοίνωση της Noble θα αποκαλύψει τις ενεργειακές προοπτικές της περιοχής και μπορεί να φέρει και διπλωματική κρίση μεταξύ της Τουρκίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Ελλάδα μέχρι στιγμής δείχνει να παρακολουθεί πολύ διακριτικά το νέο γεωπολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται αν και εκ των πραγμάτων αποτελεί βασικό κομμάτι του. Η οικονομική περιπέτεια που περνάει η χώρα δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία αποχής από τις εξελίξεις για κανένα πολιτικό ή και τεχνοκράτη. Κι αυτό γιατί το ενεργειακό ζήτημα που μας αφορά άμεσα στην νοτιοανατολική Μεσόγειο,μπορεί να αποδειχτεί το κλειδί και για την έξοδο από το μάτι του οικονομικού κυκλώνα που βρισκόμαστε. Σε διαφορετική περίπτωση θα επαληθευτούν όσοι σήμερα υποστηρίζουν ότι η χώρα βρέθηκε εδώ που βρέθηκε ακριβώς για να μην έχει λόγο και οφέλη από τις ενεργειακές πηγές της ν.α Μεσογείου.

Είτε μας αρέσει,είτε όχι το όλο ζήτημα στον χειρισμό του απαιτεί ισχυρές ΕΔ.Τις οποίες παρά τα δισεκατομμύρια που ξοδέψαμε μετά από το 1996,δεν της αποκτήσαμε. Οι λανθασμένες επιλογές που προήλθαν όχι από λάθος σχεδιασμό αλλά από ανυπαρξία σχεδίου και στόχευσης μας υποχρεώνουν να αναθεωρήσουμε πολλά. Από την στρατηγική μας στην περιοχή που πλέον ανοίγεται πέρα από το Αιγαίο έως το πως θα την υποστηρίξουμε σοβαρά και σθεναρά.

Όχι δεν λέμε -όπως πολλοί γραφικοί υποννοούν- ότι εμείς θα γίνουμε ο “χωροφύλακας” της ν.α Μεσογείου. Πρέπει όμως να είμαστε έτοιμοι να υπερασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα στη περιοχή και να συμβάλουμε στο ποσοστό που μας αναλογεί στην ασφάλεια της περιοχής. Όσο κι αν η οικονομική μιζέρια που βιώνουμε μας έχει ρίξει σε κατάσταση “εθνικής κατάθλιψης” πρέπει να δούμε ότι τα γεωπολιτικά δεδομένα αυτή τη στιγμή κάθε άλλο παρά αρνητικά είναι για την Ελλάδα.Η ραγδαία βελτίωση των σχέσεων μας με τον πιο ισχυρό παίκτη της περιοχής ,το Ισραήλ και η ταυτόχρονη απομόνωση στην οποία οδηγείται η Τουρκία με τα πολλά ανοιχτά μέτωπα,είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Και κυρίως πρέπει να την εκμεταλλευτούμε


http://www.onalert.gr/d

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου