Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Υγρό Πυρ - Το θρυλικό όπλο της ιστορίας το 600μ.Χ.

ygro pyr

 Γράφει η Μαρισία Σπίνου
 
Ένα από τα πλέον θρυλικά όπλα της ιστορίας είναι το υγρό πυρ, που προάσπισε την βυζαντινή αυτοκρατορία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Επρόκειτο για ένα άγνωστο καυστικό υλικό, που χρησιμοποιείτο κυρίως στις ναυμαχίες, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις και εναντίων πολιορκητικών μηχανισμών.  

Η χρήση του κατά του αραβικού στόλου την περίοδο 674-678 μ.Χ. επέδρασε καταλυτικά στην ανάσχεση των εχθρικών επιδρομών, γεγονός που είχε διεθνή απήχηση. Το υγρό πυρ εκτοξευόταν δια
μέσω σιφώνων με ειδικές αντλίες ή από καταπέλτες και βαλλίστρες μέσα σε εύθραυστα δοχεία.  

Ο μηχανικός και αλχημιστής Καλλίνικος, δημιουργός του υγρού πυρός της βυζαντινής περιόδου, επανέφερε ουσιαστικά στο προσκήνιο μια πανάρχαια εφεύρεση των Ελλήνων, καθώς παρόμοια χρήση αναφέρεται από πολλούς αρχαίους συγγραφείς.  

Ο Απολλόδωρος ο Δαμασκηνός περιγράφει στα <<Πολιορκιτικά>> μεγάλο εμπρηστικό φυσερό και μηχανισμό εκτοξεύσεως υγρού πυρός, ο Αινείας ο Τακτικός αναφέρεται στο <<Περί των στρατηγικών υπομνήματα>> σε εμπρηστικό μείγμα που εκτοξευόταν με δοκάρια σε πλοία και ο Θουκυδίδης εξιστορεί στην <<Ιστορία>> την επίθεση των Βοιωτών στην αθηναϊκή φρουρά του Δηλίου με φλογοβόλα.  

Άλλες περιπτώσεις είναι η αναφορά του Αιγύπτιου Ραμσή του Γ΄στα πλοία των <<λαών της θαλάσσης>> με το προετοιμασμένο πυρ, και αυτή του Ομήρου (Ιλιάδα, Υ) στην πυρπόληση του ποταμού Σκάμανδρου.  

Το μυστικό αυτό όπλο έπαψε να χρησιμοποιείται για λόγους που δεν γνωρίζουμε. Για αυτό δεν το βλέπουμε να χρησιμοποιείται στην πιο κρίσιμη πολιορκία της Κωνσταντινούπολης , αυτή που οδήγησε και στην πτώση της.  

Πάντως το μυστικό αυτό όπλο περιβλήθηκε από μυθικές ιδιότητες και σύντομα πέρασε στο μύθο και το θρύλο.

ΠΗΓΗ:Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΔΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου