Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Η θαυμαστή τεχνολογία που χρησιμοποίησε ο στρατός του Μεγάλου Αλεξάνδρου

megas alexandros

 Γράφει η Μαρισία Σπίνου
Φοιτήτρια Παντείου Πανεπιστημίου

Ο Αλέξανδρος ο Μέγας αποτέλεσε μια θρυλική μορφή, όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για τους λαούς που κατέκτησε. Το μοναδικό αυτό φαινόμενο, ένας κατακτητής να λατρεύεται από τους κατακτημένους, είναι ενδεικτικό της τεράστιας προσφοράς του στον παγκόσμιο πολιτισμό.  

Ο Αλέξανδρος και η πολιτική του συνέβαλαν τα μέγιστα στην εξέλιξη της τεχνολογίας. Ο μέγας βασιλιάς στην πορεία του προς την ανατολή συνοδευόταν από καλλιτέχνες, μηχανικούς και επιστήμονες, που ασχολούνταν τόσο με τα έργα του πολέμου, όσο
και τα έργα ειρήνης.  

Τα τεχνολογικά επιτεύγματα στον πολεμικό τομέα ήταν καταπληκτικά, αλλά δεν ήταν τα μόνα.
Κατά την διάρκεια της εκστρατείας χτίστηκαν πολλές πόλεις, 42 μονάχα είναι γνωστές με το όνομα Αλεξάνδρεια, ανακαινίσθηκαν αρκετοί ναοί, κατασκευάστηκαν μεγάλες οδικές αρτηρίες και λιμάνια, έγιναν σημαντικά εγγειοβελτιωτικά έργα.  


Ο Αλέξανδρος απέκτησε μυθική υπόσταση κι όπως ήταν φυσικό γύρω από το πρόσωπό του διεπλέχθησαν πολλές αφηγήσεις. Κάποιες από αυτές , αν και προσεγγίζουν περισσότερο σε παραδοσιακούς θρύλους, είναι αξιομνημόνευτες για την ιδιότυπη τεχνολογική τους χροιά και για το έρεισμα που δίνουν σε  <<ανήσυχους>>  ερευνητές.  

Σύμφωνα με αυτές τις αφηγήσεις λοιπόν ο Αλέξανδρος ταξίδευσε στον αέρα χρησιμοποιώντας μεγάλα <<πουλιά>>, ενώ επισκέφθηκε και τον βυθό του ωκεανού καταδυόμενος με ένα ειδικό σκάφος. Το εν λόγω <<υποβρύχιο>> περιγράφεται ως κρυσταλλένια κασέλα και αναπαρίσταται με γλαφυρό τρόπο σε αραβικά και δυτικοευρωπαϊκά έργα.  

Επίσης υπάρχουν αρκετά κενά για τον εξοπλισμό και την υλικοτεχνική υποδομή του στρατού του. Εδώ απαντήσεις δίνονται με τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στον λόφο Μπαλαχισάρ(Δυτικό Πακιστάν) και βρέθηκε σφαίρα από τον στρατό του μεγάλου Αλεξάνδρου.  

Παρακάτω παραθέτουμε αυτούσιο δημοσίευμα της εφημερίδας <<ΝΕΑ>> 25  Οκτωβρίου ΄95.  

Δημοσίευμα: Βρέθηκε <<σφαίρα >> από τον στρατό του Μ. Αλεξάνδρου.  

Μια <<σφαίρα>> αρχαίου ελληνικού όπλου, ένα μικροσκοπικό βλήμα, που πιστεύεται ότι είχε ριχθεί από στρατιώτη του Μ. Αλεξάνδρου, βρέθηκε στο Δυτικό Πακιστάν από Άγγλους αρχαιολόγους.  

Το εύρημα , δήλωσε ο καθηγητής Ρόμπιν Κόνινγκαμ, του Πανεπιστημίου του Μπράντφορντ, είχε μεγάλη σημασία και επιβεβαιώνει περιγραφές του Αρριανού, κατά τις οποίες οι άνδρες του Αλεξάνδρου χρησιμοποιούσαν εμπρηστικά βλήματα κατά την εκστρατεία τους στην Ασία.  

Το σφαιρίδιο που βρέθηκε στον λόφο Μπαλαχισάρ, στη θέση του αρχαίου Βασιλείου του Κουσάν- πάνω στην θρυλική οδό του μεταξιού- αναλύθηκε από χημικούς που διαπίστωσαν ότι είναι κατασκευασμένο από άσφαλτο του Αφγανιστάν ή του Ανατολικού Ιράν, από όπου είχε περάσει προηγουμένως ο στρατός του Αλεξάνδρου.  

 25 Οκτωβρίου 1995
<< ΤΑ ΝΕΑ>>  


Υπάρχουν μεγάλα κενά στο επίπεδο της στρατιωτικής οργάνωσης του Αλεξάνδρου, αλλά αν μη τι άλλο , οι αινιγματικές αυτές δραστηριότητες του μεγάλου στρατηλάτη αποτελούν μια εικόνα των μελλοντικών εξελίξεων της στρατιωτικής τεχνολογίας.  

megas alexandross

ΠΗΓΗ:Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
        ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΜΕΓΙΣΤΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΔΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου