Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Τι έχασε ο Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής

Ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε στις Βρυξέλλες τη ρήξη με την Άνγκελα Μέρκελ, ενώ κατάφερε να μην ενεργοποιηθεί το μέτωπο των ηγετών κατά της Ελλάδας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κατάφερε ρήγμα σε αυτό. Εκτός αυτού ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να πληρώσει υψηλό πολιτικό κόστος για να περάσει το μήνυμά του για τον διαχωρισμό πολιτικών-τεχνοκρατών.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

Προσπαθώντας να καταστήσει σαφές το «πολιτικό» μήνυμά του για τον διαχωρισμό τεχνοκρατών από τους πολιτικούς αναγκάστηκε να στοχοποιήσει εκτός από τον Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν και τον ίδιο τον Μάριο Ντράγκι επαναφέροντας τις αιτιάσεις Βαρουφάκη για το ρόλο της ΕΚΤ, που είχαν κάνει έξαλλο τον κεντρικό τραπεζίτη. Φέρνοντας όμως τον Μάριο Ντράγκι σε αμυντική θέση ο Έλληνας πρωθυπουργός ποντάρει πλέον μόνο στην Άνγκελα Μέρκελ, χάνοντας ερείσματα και πέφτοντας στην παγίδα της πολιτικής απομόνωσης που του είχε στήσει η Γερμανίδα καγκελάριος.

Όπως είχε εγκαίρως επισημάνει το sofokleousin.gr η Άνγκελα Μέρκελ ακολούθησε πολιτική πολιτικής απομόνωσης του Αλέξη Τσίπρα, την οποία προσπάθησε να αποφύγει ο Έλληνας πρωθυπουργός κρατώντας χαμηλούς τόνους απέναντι στους πολιτικούς και ανεβάζοντας την πίεση στους τεχνοκράτες.

Με τον τρόπο αυτό όμως ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την πόρτα της ΕΚΤ, δεν βρήκε modus vivendi με το ΔΝΤ και συγκρούστηκε με την Κομισιόν. Αποτέλεσμα του χειρισμού αυτού είναι ο Αλέξης Τσίπρας να προσέρχεται στο Βερολίνο για συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ χωρίς όμως ερείσματα και εναλλακτικές λύσεις. Εχοντας απομακρυνθεί από τους τεχνοκράτες και αποδεχόμενος την πολιτική των διμερών συναντήσεων, που είχε αρχικά αρνηθεί, ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι φαίνεται να αποδέχεται την επιρροή του γερμανικού άξονα.

Οι κινήσεις αυτές σε συνδυασμό με τη σαφή εντολή στο εσωτερικό ώστε να πέσουν οι τόνοι και να ξεκινήσει η συνεργασία των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και θεσμών ώστε να λάβει δεδομένα το Brussels Group σκιαγραφούν τη νέα εικόνα που χτίζει το Μαξίμου προς τους εταίρους.

Την εικόνα αυτή ξεκίνησε να διαμορφώνει με δηλώσεις του από το βήμα της Βουλής, πριν τη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα τηρήσει «κατά γράμμα» τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Όπως είχε αποκαλύψει το sofokleousin.gr η πολιτική αναβάθμιση της –δημιουργικά ασαφούς συμφωνίας- που θα πετύχαινε ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής θα ήταν και το μόνο όφελος αυτής, ενώ παράλληλα θα αναγκαζόταν να αποδεχθεί την πλήρη ελευθερία του Eurogroup επί όλων των διαδικαστικών θεμάτων.

Η επόμενη μέρα

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει τώρα πολιτική αναβάθμιση των διμερών σχέσεων με την Άνγκελα Μέρκελ, στη συνάντησή τους στο Βερολίνο, ενώ δεν θα θέσει –παρά μόνο αν προκληθεί- το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, δείχνοντας πολιτική βούληση για την εξεύρεση κοινού τόπου και ελάχιστου κοινού παρονομαστή.

Στο μοτίβο της ελάχιστης σύγκλισης και συναίνεσης επί της αρχής θα κινηθεί και η Άνγκελα Μέρκελ επιμένοντας ότι θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να δείξει έργο στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων και να καλύψει το χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό κενό.

Η Γερμανίδα καγκελάριος θα συμφωνήσει με τον Έλληνα ομόλογό της στην ανάγκη υποβολής νέου αναθεωρημένου προϋπολογισμού έως τα τέλη Απριλίου, θέτοντας παράλληλα στόχους επί της διαδικασίας για την σταδιακή εκταμίευση των δόσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο θα παραπέμψει τον Αλέξη Τσίπρα στον Μάριο Ντράγκι και την ΕΚΤ ως προς τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση των 1,9 δισ. που αφορούν κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα. Ο κεντρικός τραπεζίτης με τη σειρά του, όπως έχει αποκαλύψει το sofokleousin.gr θα επιμείνει μέχρι τέλους στην πίεση προς τους πολιτικούς ώστε να επιτύχουν τις απαραίτητες συναινέσεις και να μπει το νέο πρόγραμμα στο δρόμο της υλοποίησης.

Ετσι η εκταμίευση του κρίσιμου για την κατάσταση της Ελλάδας 1,9 δισ. αναμένεται κυριολεκτικά στο… ακριβώς, ήτοι τις τελευταίες ημέρες του μήνα, μετά από την υποβολή πλήρους και κοστολογημένης λίστας μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί πλέον να αισιοδοξεί για την έναρξη της διαδικασίας που θα οδηγήσει σε εκταμίευση δόσεων, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η πρόοδος θα είναι αναίμακτη. Αν και ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να «χαλιναγωγήσει» τους τεχνοκράτες και να θέσει τις μεταρρυθμίσεις υπόψη της Συνόδου Κορυφής ή έστω του Eurgroup κάτι τέτοιο δεν κατέστει εφικτό.

Όπερ σημαίνει ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συνεχίσουν να εγείρουν θέματα και να προκαλούν πολιτικούς πονοκεφάλους στην κυβέρνηση καθ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση των δόσεων.

Αν σε αυτό το κοκτέιλ προστεθεί και η ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ δημιουργείται μια αρκετά πιο καθαρή εικόνα για τις επερχόμενες εξελίξεις.

sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου