Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

Για τα μάτια της και μόνο…

Πώς ο υπ. Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρας καθυστέρησε την έκδοση του ΦΕΚ που έθετε την Ελ. Τουλουπάκη εκτός της Εισαγγελίας Διαφθοράς, ώστε με την άσκηση δίωξης σε γιατρούς να την προστατέψει μελλοντικά

H υπόθεση Novartis –που ως γνωστόν έχει πλέον μετονομαστεί σε

«σκευωρία Novartis»– είναι μια εξόχως σημαντική περίπτωση για να αντιληφθούμε μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένας υπουργός για να διατηρήσει την καρέκλα του.

Η περίπτωση του υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Κώστα Τσιάρα, είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση ενός υπουργού ο οποίος για να παραμείνει στη θέση του καθυστέρησε επί 40 ημέρες την έκδοση ΦΕΚ που διόριζε –υλοποιώντας σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου (ΑΔΣ)– νέα στελέχη στην ενοποιημένη Οικονομική Εισαγγελία με την Εισαγγελία Διαφθοράς, και βεβαίως που απεμάκρυνε οριστικά την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη από την υπόθεση Novartis.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο κ. Τσιάρας, με αυτό το πρόσφατο και σημαντικότατο δείγμα γραφής και υπακοής που έδωσε σε κάποιους σημαντικούς παράγοντες του Επιτελικού Κράτους, παρέμεινε στη θέση του…

Με δεδομένο ότι η απόφαση του ΑΔΣ εκδόθηκε στις 3/12/2020, σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται εντός μίας ή δύο ημερών αναμενόταν η σχετική υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος από την πρόεδρο κα Σακελλαροπούλου και άμεσα η κατάθεσή του στο Εθνικό Τυπογραφείο από τον υπουργό Δικαιοσύνης ώστε να εκδοθεί αυθημερόν το ΦΕΚ, που βεβαίως απομάκρυνε την κα Τουλουπάκη από την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Όλα τα παραπάνω βεβαίως αφορούν ένα κανονικό κράτος που ο αρμόδιος υπουργός σέβεται τους θεσμούς, το αξίωμά του και τον όρκο που έχει δώσει κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, και όχι κάποιον που προφανώς αγνοεί ότι ο πρώτος πυλώνας της Δημοκρατίας είναι η Δικαιοσύνη, το κύρος της οποίας πρέπει αενάως να προστατεύεται…

Στην περίπτωση του κ. Τσιάρα όμως ο σεβασμός των θεσμών και η τήρηση του όρκου που έχει δώσει δεν φαίνεται να τον απασχολούν ιδιαίτερα…

Κι αυτό γιατί, αντί να στείλει άμεσα την απόφαση του ΑΔΣ στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δηλαδή στις 4/12/2020, την απέστειλε στις 28/12/2020, μετά από 24 ημέρες(!!!), με αποτέλεσμα το Προεδρικό Διάταγμα να εκδοθεί στις 29/12/2020…

Η εξωθεσμική αυτή συμπεριφορά του κ. Τσιάρα δεν σταματάει εδώ. Αντί να αποστείλει άμεσα στις 29/12/2020 το Προεδρικό Διάταγμα μαζί με τη σχετική Υπουργική Απόφαση για την έκδοση του ΦΕΚ, την κράτησε –περιέργως για τους άλλους, όχι όμως και για τους συντάκτες μας– επί 17 ακόμη μέρες, οι οποίες αθροιζόμενες με τις αρχικές 24, ανεβάζουν την καθυστέρηση της έκδοσης του ΦΕΚ στο διαχρονικό ρεκόρ των 40 ημερών.

Για τα μάτια της, και όχι μόνο…

Όπως είναι φυσικό, το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί ο υπουργός καθυστέρησε επί 40 ημέρες τις διαδικασίες για την έκδοση του ΦΕΚ.

Η «Α» αποκαλύπτει σήμερα την απροκάλυπτη προστασία που παρείχε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας στη διωκόμενη για κακουργήματα και πλημμελήματα εισαγγελέα, προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς –μέχρι σήμερα– κα Ελένη Τουλουπάκη.

Πέραν της απαράδεκτης –και ποινικώς διωκόμενης– συμπεριφοράς του υπουργού, κ. Τσιάρα, για παράβαση του άρθρου 259 του Ποινικού Κώδικα –που αφορά τη διάπραξη του αδικήματος της «παράβασης καθήκοντος»– όταν προκλητικά από τις 22 Ιουλίου 2020, που ασκήθηκε η δίωξη στην κα Τουλουπάκη, δεν απέστειλε έγγραφο προς το ΑΔΣ με το ερώτημα να τεθεί σε αργία η διωκόμενη εισαγγελέας, ο κ. Τσιάρας με την επί 40 ημέρες καθυστέρηση έκδοσης του σχετικού ΦΕΚ της έδωσε απλόχερα τη δυνατότητα να ασκήσει τη δίωξη σε 7 μεγαλογιατρούς και στον υπεύθυνη της Novartis κ. Φρουζή τις 2-3 τελευταίες ημέρες της θητείας της. Δίωξη την οποία επί 45 μήνες η κα Τουλουπάκη δεν είχε ασκήσει, αφού με εντολές του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσε μάταια να ενοχοποιήσει μόνο τους 10 πολιτικούς χωρίς να ασχοληθεί με τις αθέμιτες πρακτικές της Novartis που αφορούσαν γιατρούς, με αποτέλεσμα από τους 4.000 εμπλεκόμενους να καταλήξει σε 7 μόνο γιατρούς, αφού τα τυχόν διεπραχθέντα αδικήματα παρεγράφησαν ως πλημμελήματα.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι ακριβώς φοβόταν η κα Τουλουπάκη και προχώρησε εσπευσμένα στη δίωξη κατά των γιατρών.

Όπως πληροφορηθήκαμε από το Γραφείο Τύπου της κας Τουλουπάκη –συγγνώμη, από το site «documentο.gr» θέλαμε να πούμε…–, για την άσκηση δίωξης, «ψαχτήκαμε» λίγο για να δούμε τι ακριβώς κρύβεται πίσω από το παραβάν, και πολύ εύκολα βρήκαμε την άκρη του νήματος.


Όπως είναι γνωστό, στις 24/12/2020 το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με γνωμοδότησή του, που απεδέχθησαν στις 29/12/2020 οι υπουργοί κ.κ. Χρ. Σταϊκούρας, Βασ. Κικίλιας, και Κων/νος Τσιάρας, το Ελληνικό Δημόσιο αποφάσισε να προσκαλέσει την εταιρεία Novartis σε εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς που είχε ανακύψει από αθέμιτες πρακτικές της εν λόγω εταιρείας με μεγάλο αριθμό ιατρών και να απαιτήσει την καταβολή αποζημίωσης για τη ζημία που υπέστη.

 

Η απόφαση αυτή του Ελληνικού Δημοσίου δημοσιοποιήθηκε στις 7/1/2021 και ως εκ θαύματος(!!!) στις 12/1/2021 η κα Τουλουπάκη άσκησε δίωξη στους 7 γιατρούς και στον Φρουζή τρεις ημέρες πριν εγκαταλείψει το γραφείο της στο ισόγειο του Εφετείου της οδού Λουκάρεως.

Γιατί καθυστέρησε την έκδοση του ΦΕΚ ο κ. Τσιάρας

Όπως είναι γνωστό, τόσο η Αμερικανική Δικαιοσύνη και τοFBI όσο και η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής με το πόρισμά της, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στην υπόθεση Novartis δεν εμπλέκονται πολιτικοί, αλλά ένας μεγάλος αριθμός ιατρών –περίπου 4.000– οι οποίοι συνταγογραφούσαν υπέρ της εν λόγω φαρμακευτικής εταιρείας.

Επειδή όμως η συνεχής προσπάθεια της κας Τουλουπάκη ήταν να εμπλέξει μόνο τους 10 πολιτικούς, χωρίς ποτέ να ασχοληθεί με την εμπλοκή των προαναφερομένων ιατρών, το πρόβλημα για την εισαγγελέα ήταν πολύ μεγάλο.

Και αυτό επειδή ως γνωστόν οι φάκελοι των 7 πολιτικών προσώπων που προσπάθησε να εμπλέξει η εισαγγελέας στην υπόθεση Novartis, είχαν ήδη αρχειοθετηθεί, η υπόθεση του Ανδρ. Λοβέρδου που αυτοβούλως είχε παραιτηθεί από τη βουλευτική του ασυλία δεν προχωρούσε στην ανάκριση αφού δεν υπήρχε το παραμικρό στοιχείο εις βάρος του, και τέλος η ιδιότυπη ομηρία των κ.κ. Αβραμόπουλου και Γεωργιάδη από την κα Τουλουπάκη–χωρίς να υπάρχει μετά από έρευνα 45 περίπου μηνών οποιοδήποτε στοιχείο εις βάρος τους– δεν επέτρεπαν στην εισαγγελέα να έχει ως απάντηση την έρευνα πολιτικών προσώπων η κα Τουλουπάκη θα έπρεπε να δώσει εξηγήσεις τόσο στην ανακρίτρια του Πενταμελούς Ανακριτικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου κα Αλεβιζοπούλου, αλλά και στον τακτικό ανακριτή κ. Παναγιώτου, στην Ευελπίδων –που έχει αναλάβει την ανάκριση της κας Τουλουπάκη μετά τη δίωξή της από τον εισαγγελέα ΑΠ κ. Ευάγγελο Ζαχαρή–, γιατί ασχολήθηκε μόνο με πολιτικά πρόσωπα και όχι με διαπραχθέντα αδικήματα από τους γιατρούς.

 Και επειδή μάλλον η κα Τουλουπάκη δεν θα προέβαλλε τον ισχυρισμό ότι «έψαχνα τους πολιτικούς γιατί αυτό βόλευε τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να κερδίσει τις εκλογές το 2019», εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι χωρίς να έχει ασκήσει δίωξη σε γιατρούς, δύσκολα θα απέφευγε το «σκαμνί» του εδωλίου.

Και επειδή, για να ασκήσει τη δίωξη μετά την απόφαση του ΑΔΣ στις 3/12/2020, έπρεπε να περιμένει την απόφαση του Ελληνικού Δημοσίου να ζητήσει αποζημίωση από τη Novartis, με συνέπεια να μη «βγαίνουν» οι ημερομηνίες, την «κάλυψή» της ανέλαβε ο διαχρονικός προστάτης της υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κώστας Τσιάρας.

Έτσι λοιπόν, μελλοντικά, όταν –και αν– ποτέ κληθεί η κα Τουλουπάκη να ερωτηθεί από κάποιον εισαγγελέα «γιατί δεν έψαξε τους γιατρούς;», η απάντησή της θα είναι αυτή που ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου της –συγγνώμη, το site «document.gr» θέλαμε να πούμε– ότι: «Όπως έγινε γνωστό, το σκέλος αυτό της προκαταρκτικής έρευνας είχε φτάσει στο στάδιο παροχής εξηγήσεων από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019.

»Όμως, λόγω των αλλεπάλληλων προσφυγών εκ μέρους των ποινικά ελεγχόμενων προσώπων, αλλά και των σημαντικών δικονομικών ζητημάτων που ανέκυψαν περί κανονισμού αρμοδιότητας, τα οποία επιλύθηκαν αφού προηγουμένως έφτασαν στον Άρειο Πάγο, οι εξηγήσεις των εμπλεκομένων προσώπων δόθηκαν πριν από λίγες ημέρες και πλέον η έρευνα ολοκληρώθηκε».

Και όλα αυτά διά χειρός του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος όχι μόνο δεν την έθεσε σε αργία τον περασμένο Ιούλιο, αλλά της έδωσε και τον χρόνο που χρειαζόταν να υπερασπισθεί τον εαυτό της σε προσεχείς ανακριτικές διαδικασίες για τη Novartis.

Όταν λοιπόν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στην προ ημερών συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 τοποθετήθηκε λέγοντας ότι «αφήνει τη Δικαιοσύνη να κάνε ανεπηρέαστη τη δουλειά της» –κάτι που έχει επαναλάβει πολλές φορές δημόσια–, σίγουρα θα βρισκόταν σε δυσχερή θέση στην περίπτωση που ο κ. Χατζηνικολάου τον ρωτούσε αν η τοποθέτησή του αυτή αφορά και τον πρόσφατα επαναδιορισθέντα υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα…

Η απορία της στήλης μετά τα παραπάνω αναφερθέντα είναι αν ο κ. Τσιάρας έχει το σθένος στη Βουλή να κοιτάξει κατάματα τους κ.κ. Αντώνη Σαμαρά, Παν. Πικραμμένο, Άδ. Γεωργιάδη, Ανδρ. Λοβέρδο, Μάριο Σαλμά, που επιζητούν τη δικαίωσή τους και μόνο από τις εις βάρος τους ενέργειες μιας εισαγγελέως που, υπακούοντας στις εντολές του ΣΥΡΙΖΑ, τους κρέμασε στα μανταλάκια.

 

Βεβαίως, γίνεται σε όλους αντιληπτό, ότι ο κ. Τσιάρας δεν θα μπορούσε αυτοβούλως να πάρει την απόφαση της προστασίας της κας Τουλουπάκη χωρίς άνωθεν εντολή.Όμως διαχρονικά στην ιστορία έμειναν οι υπουργοί που έλεγαν «όχι» σε παραινέσεις αυτής της μορφής. Προφανώς ο κ. Τσιάρας απαντούσε επαναλαμβάνοντας το «ναι» συνεχώς και αδιαλείπτως…

Η «Α» από τον περασμένο Σεπτέμβριο, με σκληρούς τίτλους στις εκδόσεις και αναρτήσεις της, είχε προσπαθήσει να αποτρέψει τον κ. Τσιάρα από ενέργειες αυτής της μορφής. Έτσι, στις 4/9/2020 με τίτλους όπως «“Αβανταδόρος” υπουργός προστατεύει την Τουλουπάκη!!!», και «Προσφορά της “Α”: “Φροντιστήριο” νομικής ανάλυσης (Αποδέκτες: κ.κ. Τσιάρας – Γ. Γεραπετρίτης» σχημάτισε την εσφαλμένη εντύπωση ότι στο μέλλον θα απείχε από ενέργειες εις βάρος των συναδέλφων του στη Βουλή και στην παράταξη της ΝΔ. Προφανώς, η εκτίμησή μας ήταν εσφαλμένη…

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου