Προχωρημένες είναι οι επαφές της Ελλάδας με ισραηλινή εταιρεία για τα πετρέλαια της Κρήτης. Το "οικόπεδο" που ενδιαφέρει την Delek και το πρόβλημα με την ΑΟΖ. Ο ρόλος της Τουρκίας
Εκπρόσωποι του ισραηλινού ομίλου Delek Group, που ειδικεύεται στον τομέα των υδρογονανθράκων, είχαν έρθει πριν λίγους μήνες στην Ελλάδα και κατέθεσαν αίτηση για να μπει διερευνητικό γεωτρύπανο σε συγκεκριμένη περιοχή νότια της Κρήτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της "Καθημερινής", η επίσκεψη κρατήθηκε μυστική, για πολύ συγκεκριμένους λόγους.
Η ισραηλινή εταιρεία, έχει ήδη εντοπίσει το θαλάσσιο οικόπεδο ερευνών για πετρέλαιο, το οποίο όμως είναι κοντά ή πάνω στη γραμμή που συνορεύει η ελληνική με την αιγυπτιακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Το εμπόδιο της ΑΟΖ
Έλλάδα και Αίγυπτος δεν έχουν υπογράψει ακόμα για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, ενώ στην υπόθεση εμπλέκεται και η Τουρκία, που αμφισβητεί τη δικαιοδοσία του συμπλέγματος των νησιών του Καστελόριζου σε θάλασσα και ΑΟΖ και υποστηρίζει ότι οι θάλασσες της Ελλάδας και της Κύπρου δεν ενώνονται αλλά αντίθετα ενώνονται η τουρκική ΑΟΖ με την αιγυπτιακή.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στον "ενδεικτικό" χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα το καλοκαίρι το υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών, καθορίζει τις ΑΟΖ της Ελλάδας στις περιοχές, παρόλο που επίσημα η χώρα μας δεν έχει υπογράψει ακόμα ΑΟΖ με καμία γειτονική χώρα.
Το πρόβλημα είναι ότι ο σχεδιασμός στον χάρτη, σταματά ακριβώς πάνω από τα σύνορά μας με τη Λιβύη, την ώρα που σύμφωνα με την "Καθημερινή", οι Ισραηλινοί ενδιαφέρονται για περιοχή πιο ανατολικά.
Ενδιαφέρον χωρίς σεισμικές έρευνες
Στην περιοχή για την οποία ενδιαφέρεται η Delek, δεν έχουν γίνει σεισμικές έρευνες και δεν είναι γνωστό αν οι Ισραηλινοί γνωρίζουν πράγματα, που αγνοεί η ελληνική πλευρά. Επίσης, δεν είναι γνωστό αν η Delek έχει επαφές με την Αίγυπτο για το ίδιο θέμα.
Σύμφωνα με τον νόμο που πέρασε στη Βουλή το καλοκαίρι το ΥΠΕΚΑ, δίνεται η δυνατότητα σε μια εταιρεία να καταθέσει απευθείας στο υπουργείο αίτηση, για μια περιοχή για την οποία εκτιμά ότι υπάρχουν ενδιαφέρουσες ενδείξεις.
Στη συνέχεια το υπουργείο αξιολογεί την αίτηση και στην περίπτωση που είναι θετική η αξιολόγηση, τότε στέλνει στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αναγγελία ότι η εταιρεία έχει ζητήσει τη συγκεκριμένη περιοχή και καλεί όλες τις πετρελαϊκές εταιρείες μέσα σε 90 ημέρες να καταθέσουν προσφορά.
Την τελευταία εβδομάδα, οι φήμες ότι η Delek είχε επαφές πριν λίγες ημέρες με το ΥΠΕΚΑ εντάθηκαν, αλλά η εταιρεία διέψευσε τα σχετικά δημοσιεύματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου