«Παραγγελιά» έκαναν οι Γάλλοι της ΤΟΤΑL στη PGS να επικεντρώσει σε συγκεκριμένα σημεία τις έρευνές της στην ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), αφού η εταιρία γνωρίζει την περιοχή εδώ και δεκαετίες, ενώ όπως οι φίλοι αναγνώστες γνωρίζουν πολύ καλά από παρελθούσες αναρτήσεις, το γραφείο μελετών του γαλλικού ινστιτούτου υδρογονανθράκων (BEICIP) έχει εμπλακεί άμεσα στην… επισήμως ανεπίσημη ενημέρωση του Έλληνα πρωθυπουργού το καλοκαίρι του 2012 για τα δυνητικά αποθέματα υδρογονανθράκων στη χώρα μας.
Το «defence-point.gr» εξασφάλισε τον χάρτη ο οποίος παρουσιάζει τη περιοχή στην οποία επικεντρώθηκε ιδιαιτέρως το σκάφος της νορβηγικής εταιρίας κατά τη διάρκεια των ερευνών του στις ελληνικές θάλασσες, κατόπιν προτροπής και αίτησης της γαλλικής ΤΟΤΑL.
Για να αντιληφθούν οι φίλοι που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις τεχνικές ερευνών υδρογονανθράκων (και εμείς τώρα έχουμε αρχίσει να μαθαίνουμε τα βασικά), οι γραμμές που φαίνονται στον χάρτη αντιπροσωπεύουν τις γραμμές πλεύσης του ερευνητικών σκαφών τα οποία κινούνται σε απόλυτη ευθεία και με τον ειδικό εξοπλισμό τους σαρώνουν το βυθό προς αναζήτηση αυτού το οποίο θα «ξελασπώσει» τη χώρα στο «παρά πέντε» ή στο «και πέντε» στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή…
Η περιοχή λοιπόν μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους Γάλλους οι οποίοι μετά τη τεράστια επιτυχία στη Κύπρο όπου ανέλαβαν τα οικόπεδα 10 και 11 στα οποία εκτιμούν πως θα δουλέψουν πάνω σε ένα τεραστίων διαστάσεων πετρελαϊκό κοίτασμα, ετοιμάζουν… τα μπογαλάκια τους και για την Ελλάδα, τα λασποηφαίστεια της οποίας (βλ. http://www.defence-point.gr/news/?p=68997) δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το τι ακριβώς βρίσκεται στη περιοχή.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον Δρ. Ηλία Κονοφάγο, η ΤΟΤΑL παρά το γεγονός πως έκανε την… «παραγγελιά» στους Νορβηγούς, κατόπιν φυσικά συνεννόησης με την ελληνική κυβέρνηση, δεν θα μπορέσει να λάβει γνώση των αποτελεσμάτων των συγκεκριμένων ερευνών μόνο η ίδια, αφού «εκ της συμβάσεως» η PGS είναι υποχρεωμένη να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία και στους άλλους δυνητικούς επενδυτές.
Να υπογραμμίσουμε ακόμα πως η συγκεκριμένη περιοχή δεν αποτελεί έναν άγνωστο «Χ» ακόμα και για την ελληνική πλευρά αφού εδώ και τουλάχιστον δεκαπέντε έτη επιστήμονες όπως ο Δρ. Κονοφάγος και ο Δρ. Μάρκος Λουκογιαννάκης προχώρησαν στη μελέτη της λεγόμενης Μεσογειακής Ράχης στο πλαίσιο του προγράμματος MAST II της γαλλικής DG12, όπου και επεξεργάστηκαν κάποιες από τις συγκεκριμένες γραμμές στα πλαίσια της συνεργασίας της ελληνικής πλευράς με τους Γάλλους, σύμφωνα με τους συγκεκριμένους επιστήμονες τα συμπεράσματα της μελέτης αυτής είναι δημοσιευμένα ενώ έχουν παρατηρηθεί «πολύ καλές χαρτογραφήσεις λασποηφαιστείων».
Είναι προφανές πως μετά τα γεγονότα της Κύπρου και των οικοπέδων 10 και 11, όποτε ακούμε για «λασποηφαίστεια»… κάνουμε τον σταυρό μας! Άρα, αποκτά υπόσταση και αυτό που αναφέραμε προηγουμένως, τα αποθέματα υδρογονανθράκων να μας… «ξελασπώσουν»!
defence-point
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου