Είκοσι χρόνια μετά την ανακάλυψη ταφικού μνημείου στα Στάγειρα, επιβεβαιώθηκε ότι ο ένοικος δεν είναι άλλος από τον φιλόσοφο Αριστοτέλη!
Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις, που διασώζεται εδώ και 2.400 χρόνια, στην γενέτειρα του φιλόσοφου, προκαλώντας ρίγη θαυμασμού και δέος.
Εντός του ταφικού ηρώου λοιπόν, βρίσκεται επιβεβαιωμένα, η τέφρα του Έλληνα φιλόσοφου, όπως αποδεικνύεται από τις αρχαίες πηγές και τις έρευνες των τελευταίων 20 χρόνων.
Η αποκάλυψη πραγματοποιήθηκε πριν από λίγη ώρα στην Θεσσαλονίκη, ενώ σύμφωνα με τα ίσα ειπώθηκαν από τους
ειδικούς, οι κάτοικοι της περιοχής δημιούργησαν τον υπέργειο τάφο και τον βωμό, αμέσως μετά τον θάνατο του Αριστοτέλη, το 322 π.χ.
Για την σπουδαία αποκάλυψη μίλησε ο ανασκαφέας, μελετητής των αρχαίων Σταγείρων, αρχαιολόγος Κώστας Σισμανίδης στο παγκόσμιο συνέδριο «Αριστοτέλη 2.400 χρόνια», όπου και εξήγησε: «Δεν έχουμε αποδείξεις αλλά ισχυρότατες ενδείξεις – φθάνουν σχεδόν στη βεβαιότητα. Η θέση στην οποία κτίστηκε το πεταλωτό οικοδόμημα, μέσα στην πόλη και κοντά στην Αγορά (κατά παρέκκλιση των νενομισμένων), με πανοραμική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η εποχή της κατασκευής του στην αρχή-αρχή ακόμη της ελληνιστικής περιόδου. Το ασύμβατο για άλλες χρήσεις σχήμα του. Ο δημόσιος χαρακτήρας του και η μεγάλη βιασύνη που διακρίνεται στην κατασκευή του, με ποιοτικό, αλλά ετερόκλητο οικοδομικό υλικό σε δεύτερη χρήση. Η ύπαρξη βωμού σε τετραγωνισμένο δάπεδο. Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το σωζόμενο αψιδωτό κτίσμα ήταν ο τάφος-ηρώο του Αριστοτέλη», επισημαίνει ο στην πρώτη επιστημονική ανακοίνωση που κάνει σήμερα για τον «τάφο του Αριστοτέλη».
Μετά την τοποθέτηση της τέφρας στο μνημείο, οι κάτοικοι πραγματοποιούσαν τελετές και γιορτές στον χώρο, προς τιμή του μεγάλου φιλόσοφου Αριστοτέλη, ενώ διεξάγονταν και αγώνες, τα «Αριστοτέλεια».
Πλέον αναμένεται η ανακοίνωση την πολιτείας, σχετικά με το πώς θα διατηρηθεί και εν συνεχεία αξιοποιηθεί το ιστορικό μνημείο που υπενθυμίζει το μεγαλείο των προγόνων μας…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου