8 υπερτροφές για τη θωράκιση του οργανισμού το χειμώνα!!!
Πηγές βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων υπάρχουν πολλές, αρκεί να τις ψάξουμε και να τις εντάξουμε επιτέλους στον καθημερινό μας διατροφολόγιο.
Ακολουθούν 8 επιλογές, που είναι ιδανικές για το χειμώνα, αλλά επίσης μπορούν και θα πρέπει να κατέχουν σημαντικό χώρο στο ντουλάπι της κουζίνας μας και τις 365 μέρες του χρόνου…
Αβοκάντο
Όχι μόνο η καρδιά, αλλά και ολόκληρο το σώμα επωφελείται από τα υγιή λιπαρά, τις φυτικές ίνες και τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του αβοκάντο. Το βουτυρώδες αβοκάντο καταφέρνει ακόμα να ρίχνει τη χοληστερίνη και την πίεση, ενώ παρουσιάζει εκτός των άλλων και αντικαρκινική δράση.
Καρότα
Έχετε υπόψη, πως ο οργανισμός χρειάζεται μικρή ποσότητα λίπους για την απορρόφηση του βήτα-καροτένιου.
Σολομός
Ο χειμώνας και η έλλειψη του ήλιου, φέρνουν και έλλειψη της βιταμίνης D. Επειδή όμως η βιταμίνη D, παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καλό είναι να μην την ξεχνάμε το χειμώνα και να τη λαμβάνουμε από σχετικές τροφές, όπως είναι ο σολομός.
Για να το θέσουμε διαφορετικά, είτε θα καταναλώνετε 120 γραμμάρια σολομού την ημέρα, είτε θα κάνετε ηλιοθεραπεία μέσα στο καταχείμωνο 10-15 λεπτά τη φορά.
Παντζάρι
Μην κάνετε μόνο το λάθος και πετάξετε το πράσινο μέρος, καθώς τα φύλλα από τα παντζάρια έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, βήτα-καροτένιο, ασβέστιο και σίδηρο.
Ρόδι
Το ρόδι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, φλαβονοειδή και τανίνες, οι οποίες έχουν δράση αντιοξειδωτική. Τα ρόδια προσφέρουν ακόμα σε όσους τα καταναλώνουν φολικό οξύ, κάλιο και βιταμίνες Ε και Β6. Τα θρεπτικά συστατικά τους δρουν ενάντια στη δράση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά τους σε κάλιο, τα καθιστά σημαντικά για ένα υγιές σώμα που πάντα έχει ανάγκη από το συνήθως ελλειμματικό κάλιο.
Μαύρη σοκολάτα
Μπρόκολο
Το μπρόκολο, που πολλοί δεν αγγίζουν καν, σε μια μερίδα προσφέρει παραπάνω από την ημερήσια προτεινόμενη δόση βιταμίνης C, μαζί με τις βιταμίνες A, B6, K, σίδηρο, ασβέστιο και κάλιο. Τα καλύτερα δε χαρακτηριστικά του είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού και η ενεργή του δράση στην αποτοξίνωση του οργανισμού, ουδετεροποιώντας και ελαχιστοποιώντας τα περιττά στοιχεία που έχουν εισέλθει στον οργανισμό. Τέλος, εξίσου εντυπωσιακή είναι και η δράση του, όσον αφορά τη βιταμίνη D, της οποία η έλλειψη κατά τους χειμερινούς μήνες, κάνει τους περισσότερους να δίνουν έμφαση στην πρόσληψή της, είτε με σχετικές τροφές είτε με συμπληρώματα, κάτι που τυχόν να οδηγήσει σε πλεόνασμα της βιταμίνης στον οργανισμό. Οι βιταμίνες όμως Α και Κ του μπρόκολου φροντίζουν στη διατήρηση των ισορροπιών στον οργανισμό.
Κινόα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου