Το παλιό ρητό «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» βρίσκει την εφαρμογή του στην «μεταρρύθμιση» του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου σχετικά με την κατάργηση του μαθήματος των…Λατινικών από την διδακτέα ύλη για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, που είναι υποψήφιοι για τις Ανθρωπιστικές Σπουδές. Η αντικατάσταση των Λατινικών θα γίνει με το μάθημα της Κοινωνιολογίας, το οποίο θα διδάσκεται από καθηγητές Κοινωνιολογίας ή παρεμφερών ειδικοτήτων. Δήμητρα Ρετσινά- Φωτεινίδου, Φιλόλογος-Μ.Α. Πολιτικής Φιλοσοφίας Α.Π.Θ. Πολιτευτής Α’ Θεσσαλονίκης- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ
Η Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων με ανακοίνωση της διαμαρτύρεται
εντονότατα για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση έως και εκμηδένιση της Κλασικής Παιδείας στους δύο βασικούς πυλώνες της, τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά, που αβασάνιστα επιχειρεί τον τελευταίο καιρό το υπουργείο Παιδείας, χωρίς ουσιαστικό διάλογο με τα Πανεπιστήμια και τους ειδικούς επιστημονικούς φορείς.
Να θυμηθούμε πως προηγήθηκε η δραστική μείωση των ωρών διδασκαλίας και η αφαίρεση του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών από τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις του Γυμνασίου. Ακολούθησε η μείωση της διδασκαλίας κειμένων από το πρωτότυπο στο Λύκειο και η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση για την κατάργηση στις Πανελλήνιες Εξετάσεις της μετάφρασης του διδαγμένου κειμένου και την υποβάθμισή της στην εξέταση του αδίδακτου κείμενου. Τώρα το Υπουργείο Παιδείας καταφέρει τη χαριστική βολή κατά του άλλου βασικού άξονα της Κλασικής Γραμματείας, της Λατινικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας.
Σε κείμενο που υπογράφεται από 332 φιλολόγους τονίζεται: «Εδώ και δεκαετίες οι φιλόλογοι γινόμαστε μάρτυρες της συστηματικής υποβάθμισης και αποψίλωσης των κλασικών και ανθρωπιστικών σπουδών στα σχολεία. Τομές της επιδείνωσης η κατάργηση των εξετάσεων των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο, της Λογοτεχνίας στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, η εκμηδένιση σχεδόν της διδασκαλίας του Επιταφίου και της Αντιγόνης και τώρα ο πλήρης εξοβελισμός των Λατινικών από την Ομάδα Ανθρωπιστικών Σπουδών της Γ’ Λυκείου…»
Στη Γαλλία έχουμε αναβάθμιση της διδασκαλίας των αρχαίων γλωσσών και πολιτισμών στα σχολεία. Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών απευθύνει έκκληση προς το υπουργείο Παιδείας να επανεξετάσει και τελικά να αναθεωρήσει και να ανακαλέσει αυτή την εσφαλμένη απόφασή του, η οποία δυστυχώς θα συντελέσει στην περαιτέρω υποβάθμιση των σπουδών των μαθητών και μαθητριών της χώρας μας.
Σίγουρα θα πρέπει να έχουν ωράριο και οι καθηγητές των άλλων ειδικοτήτων και ένα από τα βασικότερα προβλήματα στην εκπαίδευση είναι η ύπαρξη χιλιάδων οργανικών κενών που πιστοποιεί την ανάγκη για μόνιμους διορισμούς στα σχολεία. Χρειαζόμαστε νέες και μόνιμες προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων στα σχολεία της χώρας μας, ώστε οι μαθητές να μη στερούνται ούτε τα μαθήματα εξειδίκευσης ούτε αυτά της σφαιρικής παιδείας.
Και για να μιλήσω με όρους Κοινωνιολογίας, καθώς έχουμε περάσει από την εποχή της Νεωτερικότητας (18ος-20ος αιώνας) στην εποχή της Μετανεωτερικότητας του 21ου αιώνα, πρέπει να δώσουμε ως Πολιτεία έμφαση στην ολιστική εκπαίδευση των μικρών σπουδαστών που καλούνται να είναι ανταγωνιστικοί στην σύγχρονη κοινωνία της πληροφορίας, της τεχνολογίας και της παγκοσμιότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου