Στον 27χρονο Σύρο, ταυτοποιημένο ως Φ. Χασάν, απαγγέλθηκαν κατηγορίες το Σεπτέμβριο, ύστερα από διεθνή έρευνα που οδήγησε στη σύλληψή του στον κεντρικό αερολιμένα της Βουδαπέστης στα τέλη του περασμένου έτους.
Ο κ. Χασάν λιποτάκτησε από τον συριακό στρατό το 2011 και εντάχθηκε στον ISIS λίγο πριν το 2014, ανέφερε στο δικαστήριο ο αρμόδιος εισαγγελέας Άντρας Ουρμπάνι. Έγινε διοικητής μίας μονάδος του ISIS και στρατολογούσε ο ίδιος μέλη, συμπλήρωσε.
Φέρεται να συμμετείχε στη δολοφονία δεκάδων ανθρώπων από τη γειτονική πόλη του Χομς το 2015.
«Το Μάιο του 2015 η ομάδα του Χασάν πήρε εντολή να καταλάβει μία περιοχή κοντά στο Χομς», ανέφερε ο Ουρμπάνι. «Ο Χασάν έπρεπε να καταρτίσει έναν κατάλογο με τα ονόματα όσων κατοίκων πρέπει να εκτελεστούν και να εκφοβίσει τους ντόπιους. Ο κατάλογος εγκρίθηκε από την ηγεσία του ISIS.»
Εν συνεχεία, το τάγμα του πήγαινε πόρτα-πόρτα, τραβώντας έξω και εκτελώντας άτομα της λίστας, άλλοτε με πυροβόλα όπλα και άλλοτε με μαχαίρια. Άλλοι πάλι σύρθηκαν και συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλη, όπου εξαναγκάστηκαν να παρακολουθήσουν μία εκτέλεση. Ο τοπικός ιμάμης αποκεφαλίστηκε. Ο Χασάν και ένας συνεργός του έκοψαν το κεφάλι του ιμάμη με μεγάλες και επιδεικτικές κινήσεις και εν συνεχεία το περιέφεραν στο πλήθος.»
Έξι γυναίκες και ένα παιδί ήταν ανάμεσα στους 25 ανθρώπους που εκτελέστηκαν από τους μαχητές.
Ο Χασάν, σιδεροδέσμιος, στα χέρια και στα πόδια και συνοδευόμενος από μια δωδεκάδα βαριά οπλισμένους πράκτορες της Αντιτρομοκρατικής, έδωσε λεπτομερή κατάθεση, εστιάζοντας στην οικογενειά του και στο πώς κατάφερε να μεταναστεύσει στην Ευρώπη.
Αρνήθηκε την εμπλοκή του στα εγκλήματα, για τα οποία κατηγορείται, ισχυριζόμενος ότι δεν ήταν στη Συρία όταν αυτά συνέβησαν.«Δεν έχω διαπράξει τίποτε, θέλω απλά την οικογένειά μου», δήλωσε στο δικαστή Γκέρκελι Μίκο. «Δεν ήμουν καν στη Συρία το 2015. Ήμουν στην Τουρκία και δεν επέστρεψα ποτέ στη Συρία».
Ο πατέρας του ανέφερε στο δικαστήριο ότι ο γιος του είχε φυλακιστεί στη Συρία, επειδή αρνήθηκε να ενταχθεί στον ISIS.Ο δικηγόρος του, Γιάνος Κέλεν, υποστήριξε τον ισχυρισμό του πατέρα, ότι ο πελάτης του δεν ήταν στη Συρία κατά τη διάρκεια των γεγονότων, ισχυριζόμενος ότι ο Χασάν είναι ανίκανος να διοικεί μονάδες και να οργανώνει εκτελέσεις.
Ο κ. Κέλεν αρνήθηκε ότι στο βίντεο που προβλήθηκε στο δικαστήριο ως πειστήριο, εμφανίζεται ο πελάτης του. Οι μάρτυρες δεν είδαν προσωπικά τις ωμότητες, ανέφερε, ενώ το τεστ αληθείας πραγματοποιήθηκε παράνομα, χωρίς την παρουσία του συνηγόρου υπερασπίσεως.
Ο δικηγόρος δήλωσε ότι ο Χασάν αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στη φυλακή, ενώ ο ίδιος ο Χασάν ισχυρίστηκε ότι τον κακομεταχειρίστηκε η αστυνομία και ότι η φυλακή του προξενούσε τρόμο.
Ο Χασάν απέκτησε την ιδιότητα του πρόσφυγα στην Ελλάδα, προ της συλλήψεώς του τον περασμένο Δεκέμβριο στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης, όπου βρέθηκαν τόσο στην κατοχή του όσο και στης γυναίκας που τον συνόδευε, πλαστά έγγραφα ταυτοποίησης.
Κι έπειτα ο Μητσοτάκης αναρωτιέται γιατί η Ουγγαρία και η Πολωνία δε δέχονται πρόσφυγες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου