Να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2019, βλέποντας την επερχόμενη ήττα και την απώλεια της εξουσίας, άλλαξε γνώμη. Το άρθρο δεν χρειαζόταν πια. Και δεν συμπεριελήφθη στις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα τις οποίες μόνη της ψήφισε η τότε κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το iefimerida.gr η διάταξη αυτή επανήλθε στον περασμένο Νοέμβριο 2019, στην αλλαγή του ποινικού κώδικα, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και είναι η ίδια διάταξη για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα, μέσα στον πανικό του, μετά την θύελλα των αποκαλύψεων Παππά για «μαγαζί», «πολλά λεφτά» και άλλα που προκύπτουν από την ηχογραφημένη συνομιλία του με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, κατηγορεί την κυβέρνηση επειδή την επανέφερε!
Η νέα διάταξη του 2019 για τη χρήση αποδεικτικών μέσων αναφέρει χαρακτηριστικά:
Άρθρο 14 – Νόμος 4637/2019 – Χρήση αποδεικτικού μέσου στα οικονομικά εγκλήματα
Στις περιπτώσεις πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα, που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ή του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, δεν εφαρμόζεται η παράγραφος 2 του άρθρου 177 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, εφόσον το αποδεικτικό μέσο αφορά πληροφορίες ή στοιχεία, στα οποία οι ανωτέρω εισαγγελείς έχουν δικαίωμα πρόσβασης, κατά τις διατάξεις των άρθρων 34 παρ. 1 και 36 παρ. 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Η χρήση του παραπάνω αποδεικτικού μέσου κατά την παραπομπή και τη δίκη γίνεται δεκτή εφόσον κριθεί αιτιολογημένα ότι: α) η βλάβη που προκαλείται με την κτήση του είναι σημαντικά κατώτερη κατά το είδος, τη σπουδαιότητα και την έκταση από τη βλάβη ή τον κίνδυνο που προκάλεσε η ερευνώμενη πράξη, β) η απόδειξη της αλήθειας θα ήταν διαφορετικά αδύνατη και γ) η πράξη με την οποία το αποδεικτικό μέσο αποκτήθηκε δεν προσβάλλει την ανθρώπινη αξία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου