Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ανοσία της αγέλης του


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Μετά από όλα όσα έχουν συμβεί σ’ αυτή τη χώρα τα τελευταία δέκα χρόνια, μετά από 4,5 χρόνια «πρώτη φορά αριστερά», είναι πραγματικά εντυπωσιακό πώς η επικοινωνιακή στρατηγική και οι αναλύσεις (λέμε τώρα) της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένουν τόσο ρηχές.
Η εξήγηση ίσως να βρίσκεται στην (λανθασμένη) επιλογή της αγχωμένης αντιπολίτευσης. Ίσως να πιστεύουν ότι ακολουθώντας την προπαγανδιστική πρακτική της πλημμυρίδας δεν θα προλαβαίνει κανείς να απαντά.
Πρέπει, όμως.
Μέσα στον ορυμαγδό των επιθέσεων, των ανακοινώσεων, των δηλώσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκτήσει ένα είδος ανοσίας απέναντι στην πραγματικότητα. Είναι η ανοσία της δικής του αγέλης!
Τελευταίο «κρούσμα» η χρησιμοποίηση των στοιχείων των στοιχείων για την ύφεση: 0,9% στην Ελλάδα, 3,2% στην ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο.

Όσα ακούστηκαν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύουν ότι δεν μπορούν να βρουν στιγμή ψυχραιμίας για να σκεφθούν.
Έσπευσαν, λοιπόν, να υποστηρίξουν πως από τους τρεις μήνες οι… δυόμιση ήταν χωρίς κρίση κορωνοϊού!
Επ’ αυτού, υπάρχει μια πρώτη απάντηση – η πιο επιφανειακή: Μα και στην υπόλοιπη ευρωζώνη ένας από τους τρεις πρώτους μήνες του χρόνου, ο Μάρτιος, ήταν ο μήνας με κρίση κορωνοϊού.
Επομένως, εφόσον ούτε στην ευρωζώνη δεν υπήρχε κορωνοϊος τους πρώτους δύο μήνες, τότε πώς ξαφνικά βρέθηκαν με ύφεση 3,2%, οέο;
Εδώ, σπεύδουν να σου απαντήσουν: Στην υπόλοιπη Ευρώπη πήραν τα μέτρα νωρίτερα!
Ουδέν ψευδέστερον. Πρώτη η Ελλάδα πήρε τα μέτρα, όταν, για παράδειγμα η Ιταλία, έκλεισε για λίγες μέρες και… ξανάνοιξε την 1η Μαρτίου! Η δε Ισπανία, στις 8 Μαρτίου, συνέχιζε κανονικά, οργανώνοντας 900 συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα για την Ημέρα της Γυναίκας.
Προφανώς, οι σούπερ οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν σκέφθηκαν ότι αρκεί να κλείσει ο κόσμος για έναν μόνο μήνα και αρχίζει η καθοδική πορεία.
Ούτε τους πέρασε από το μυαλό ότι οι οικονομίες βρίσκονται σε στενή διασύνδεση και αλληλοεπηρεάζονται με τον παραμικρό κραδασμό.
Δεν τους πέρασε από το μυαλό, δεν ήθελαν να τους περάσει, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Άρνηση πραγματικότητας.
Πολύ περισσότερο που η Ελλάδα από τις 28 Φεβρουαρίου αντιμετώπισε διπλή ύψιστη απειλή: Απόπειρα εισβολής από τον Έβρο και υγειονομική κρίση που γονάτισε τις πιο ισχυρές οικονομίες στον κόσμο.
Και κάτι ακόμη: Σε όλη την διάρκεια του Μαρτίου – αλλά και τώρα που μιλάμε – η Ελλάδα έθεσε σε επιφυλακή το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού, του υγειονομικού προσωπικού, της δημόσιας διοίκησης.
Αυτή η πρωτοφανής σε παγκόσμιο επίπεδο κατάσταση έχει τρομακτικό κόστος. Πρόκειται για μεγάλη αιμορραγία. Και είναι θαύμα πώς η ύφεση κρατήθηκε στο 0,9%.
Η ΕΚΤ προβλέπει πρωτοφανή ύφεση για την ευρωζώνη από 8,7% ως 12,6% για το 2020.
Η Γαλλία παρουσιάζει την μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ από το 1949. Η Ισπανία από τον καιρό του Φράνκο. Η Γερμανία από την επανένωση.
Ο Γάλλος υπουργός των Οικονομικών Λεμέρ προβλέπει για τη χώρα του ύφεση 11% το 2020. Η Αιρ Φρανς χρειάζεται 7 δις και η Ρενώ 5 δις ευρώ.
Στη Γερμανία έφθασαν τα 2,6 εκ. οι άποροι, η ενίσχυση της Λουφτχάνσα με 9 δις πέρασε από χίλια ευρωπαϊκά κύματα, οι άνεργοι έφθασαν τα 2,9 εκ. και οι απασχολούμενοι σε εκ περιτροπής εργασίες τα 7,3 εκατομμύρια.
Στην Ευρώπη παρήχθησαν 2,5 εκ. λιγότερα αυτοκίνητα και οι πωλήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 76,3% τον Απρίλιο (Ιταλία – 97,6%, Ισπανία -96,5%, VW – 75%, BMW -69,4%, Volvo -68%). Η Nissan κλείνει τα εργοστάσιά της στη Βαρκελώνη και στη Σκωτία. Η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει καταστραφεί και μειώνει κατά χιλιάδες τις θέσεις εργασίας.
Στην Ισπανία (των Σάντσεθ και Ιγκλέσιας) οι απολύσεις έφθασαν το 1 εκ. , ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ακούνε και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δεν έχουν ακόμη δει, ενώ πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από διάφορα επιδόματα.
Στην Πορτογαλία ο τουρισμός έχει καταρρεύσει (-98,3%), ένας στους πέντε εργαζόμενους απολύθηκαν μετά την έναρξη της πανδημίας και ο Πρόεδρος Σόουζα έκανε έκκληση στις τράπεζες να δανείσουν τις επιχειρήσεις.
Στην Ιταλία, μόνο η Fiat-Chrysler παρουσιάζει ζημιές 1,65 δις ευρώ, ενώ χάθηκαν σχεδόν 300.000 θέσεις εργασίας μόνο τον Απρίλιο.
Πάνω από 2 εκατομμύρια Ρώσοι έχουν απολυθεί μετά την 1η Απριλίου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προβλέπει συρρίκνωση κατά 70% του τουρισμού παγκοσμίως, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν 110 εκ. θέσεις εργασίας.
Στις ΗΠΑ χάθηκαν 2,7 εκ θέσεις εργασίας τον Μάιο, ενώ σχεδόν 40 εκ. άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας.
Στη Βρετανία 6,3 εκ. άνθρωποι βρέθηκαν σε καθεστώς μερικής ανεργίας (το 1/5 του ενεργού πληθυσμού) και πάνω από 2 εκ. προσήλθαν στο Ταμείο Ανεργίας.
Στην Ελβετία και στην Ισπανία οι ουρές στα συσσίτια «στρίβουν γωνίες», στην Ιταλία μοιράζονται κουπόνια σίτισης και έπιασαν δουλειά τα ενεχυροδανειστήρια.
Και πάει λέγοντας…
Σημειώστε ότι στη Σουηδία (της γνωστής κοκκινοπράσινης συμμαχίας) η οικονομία αγκομαχάει και ας μην έκλεισε τίποτε. Γιατί; Μα επειδή η χώρα εξαρτάται από τις εξαγωγές (50% του ΑΕΠ) και το 70% των εξαγωγών της κατευθύνονται προς την Ευρώπη.
Το πρόβλημα είναι πως όλα αυτά δεν παρουσιάζονται συστηματικά.
Ευτυχώς που στη χώρα δεν έχει κανείς όρεξη να ακούει τον ΣΥΡΙΖΑ και τα «προγράμματά» του! Ούτε να διαβάζει τα «σεντόνια» των ανακοινώσεών του…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου