Κώστα Δημ Χρονόπουλου*
Δεν πρόκειται να πλήξουμε ποτέ φίλοι μου σε ετούτη τη χώρα των φ α ι δ ρ ο λ ά γ ν ω ν χαβαλέδων. (Απ)ασχολούμαστε με ανύπαρκτα, ανούσια, άσχετα, τυπικά και όχι ουσιαστικά θέματα όπως πχ εκείνο της εκλογής του ατόμου που θα καθίσει στον θώκο της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
· Θα είναι γένους αρσενικού ή θηλυκού (σ.σ ευτυχώς ακόμη δεν έχει τεθεί θέμα τρίτης περίπτωσης /επιλογής).
· Τι επάγγελμα είχε.
· Ποια η πολιτική /κομματική του ένταξη.
· Τα προσωπικά του δεδομένα (διαζύγια κ.ο.κ).
· Ποιες οι τυχόν ιδιαιτερότητές του.
· Ποιες οι ενδυματολογικές και γαστριμαργικές προτιμήσεις του.
· Αν είναι φιλοευρωπαϊκών ή Αμερικανοαρνητικών προδιαγραφών.
Τα παραπάνω –λίγα, πλην ενδεικτικά –μεταξύ αρκετών άλλων, φιλοτεχνούν το (διακοσμητικό) πορτραίτο του /της θ ω κ ο ύ χ ο υ που θα πρέπει να προτιμηθεί.
Ανεξάρτητα από το πώς αξιολογεί ο κάθε πολίτης το πρόσωπο που θεωρεί ως το καταλληλότερο, καλό θα είναι να συνυπολογιστούν και τα εξής:
- Το Πολίτευμά μας είναι: Προεδρευόμενη και όχι Προεδρική Δημοκρατία.
Συνεπώς ο/η Π.τ.Δ δεν έχει κυβερνητικές αρμοδιότητες και ακόμη (καλώς ή κακώς, κάκιστα κατ΄ εμέ) δ ε ν ε κ λ έ γ ε τ α ι από το λαό. Συνεπώς δεν (θα πρέπει να ) έχει νόημα το ενδιαφέρον και η ενασχόληση των ΜΜΕ, Κομμάτων, αναλυτών , αρθρογράφων, δημοσκόπων και πολιτών με το πιο πρόσωπο θα τοποθετηθεί στην ΠτΔ.
- Ιδιαίτερα το να γίνονται δημοσκοπήσεις για τις προτιμήσεις των πολιτών αναφορικά με το ποία/ον θα ήθελαν ως πρώτο πολίτη της χώρας, ποίος άραγε εξουσιαστής πρόκειται να λάβει υπόψιν του τη γνώμη τους;.
- Οι Κρατούντες – έχοντας το μαχαίρι και το πεπόνι – αποφασίζουν (ανάλογα με το κομματικό τους συμφέρον και το διαβόητο πολιτικό κόστος τους) τι επιλογή θα κάνουν.
- Κομματικά παζάρια θα γίνουν. Σκοπιμότητες θα πρυτανεύσουν.
Ιστορικά προηγούμενα και ισορροπίες θα συζητηθούν (όπως πχ αν η Κυβέρνηση είναι … δεξιόστροφη, θα πρέπει ο /η Π.τ.Δ να είναι –αριστερόστροφος-η και τούμπαλιν κ. α ανυπόστατες /ανεδαφικές προϋποθέσεις /προσόντα που οφείλει να διαθέτει ο/η Π.τ.Δημοκρατίας).
- Τίθεται ευλόγως (και προς αποφυγή μαγειρεμάτων) το απλό ερώτημα: Γιατί να μην εκλέγουν οι πολίτες τον/την πρώτο /η Πολίτη τους;.
· Τι δουλειά έχει –και σε τι εξυπηρετεί – η εκλογή από τους βουλευτές ;.
Πρέπει παντού να ανακατεύονται;.
· Δεν θα είναι πιο λαοπρόβλητος /η κομματικά αποστασιοποιημένος /η ΠτΔ , χωρίς να αισθάνεται … υποχρέωση στο Κόμμα/Κόμματα που τον/την επέλεξαν;.
· Δεν είναι –εξ ορισμού/προσδιορισμού- μειωτικό για το πρόσωπο που τοποθετείται στην ύψιστη θέση, να αισθάνεται (τόσο το ίδιο, όσο και όλος ο κόσμος) πως αποτελεί επιλογή σκοπιμότητας –κομματικής ταυτότητας;.
Πρόταση
· Στην μελλοντική –οψέποτε γίνει –αναθεώρηση του Συντάγματος , να μειωθεί η 5ετής θητεία ΠτΔ και να γίνει 4ετής.
· Η εκλογή να γίνεται ταυτόχρονα με εκείνη των βουλευτικών επιλογών.
· Αυτό –εκτός των άλλων – θα αποκλείει την δυνατότητα συναλλαγών και τρικυμιών /πτώσεων Κυβερνήσεων (σε συνάρτηση εξαιτίας επιλογών ή συμπεριφορών ΠτΔ).
ΥΓ Αντί να ρωτούν –για τα «δημοκρατικά», μάτια, το λαό, τι , ποιόν /α, προτιμά για ΠτΔ , καλό , ανυπόκριτο, έντιμο και δημοκρατικό, θα είναι, να του επιτρέψουν εκείνος να κρίνει και να επιλέξει.
Άλλωστε τι κυρίαρχος είναι; Είναι; Ή μήπως πρόκειται για … δημοκρατικό παράδοξο /ανένδοτο/ καλαμπούρι !!!.
«Κανένα –δημοκρατικό –στόμα δεν το ‘βρε και δεν (μας) το ‘πε ακόμα» (!).
Ιατρού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου