Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024

Η αρχαια ελληνική Φοινίκη, αποικία πρωτοελληνικών πελασγικών φυλών

 Η αρχαια ελληνική Φοινίκη, αποικία πρωτοελληνικών πελασγικών φυλών


Φοινίκη, ελληνική ονομασία <φοινός,-ή- όσημαίνει το πορφυρό χρώμα του αίματος.

Το τοπονύμιο Φοινίκη υπήρχε στην Ελλάδα πολύ πριν από τον εποικισμό των Συριακών παραλιών.΄Ηταν η πρωτεύουσα στην Β. Ήπειρο, στο σημερινό Φοινίκι.Τα τοπονύμια Φοινίκη και Ποσείδι αφθονούν στην Μητροπολιτική Ελλάδα. Αποτελούν μια ισχυρή ένδειξη της ελληνικότητας της Φοινίκης.

Το όνομα Φοίνιξ είχαν και πολλοί Έλληνες ένας από αυτούς ήταν ο βασιλιάς των Δολόπων της Φθίας, φίλος του Αγαμέμνονα.

[Ιλιάδα Ι]

Οι πρώτοι Φοίνικες ήταν Έλληνες που πήγαν εκεί με τον Αγήνορα. Ο Αγήνωρ ήταν γενάρχης και ιδρυτής της Φοινίκης, το όνομα

ανήρ+άγαν σημαίνει λεβέντης. Η θρησκεία των Φοινίκων ήταν περίπου η ίδια με των Ελλήνων με κάποιες παραλλαγές. Τα νομίσματά τους τα είχαν κατασκευάσει με ελληνικές παραστάσεις.

Οι σημαντικότερες πόλεις των παραλίων της Φοινίκης ήταν η Βύβλος, η Σιδών, η Τύρος, η Άραδος, η Ιόππη, η Μινώα ή Μινύα και η Τρίπολις. Ιδρύθηκαν είτε από Αιολείς Θεσσαλούς είτε από Κυκλαδίτες το 3.600-1.600πχ τότε που οι πρόγονοί μας ήταν αδιαφιλοκίνητοι θαλασσοπόροι.

Ευαγορίτης: [Ουγκαρίτ] όνομα προερχόμενο από τον Κύπριο βασιλιά Ευαγόρα.

Οι κάτοικοι Ίωνες, Κάρες, Κύπριοι, Διδυμαίοι. Η γραφή τους ήταν το Κυπριακό συλλαβάριο το αρχαιότερο στον κόσμο. Οι ανασκαφές στο Ρας ελ Σαμάρα [Συρία] απέδειξαν ότι η πόλη ήταν ελληνική.

Δίδυμα ή Δίδυμαι: βρισκόταν ο ναός του Απόλλωνα.

Άραδος: ιδρύθηκε από Κρητικούς.

Βύβλος: λατρευόταν ο Άδωνις [Στράβων ΙΣΤ.ΙΙ] το όνομά του το οφείλει στον Κύπριο Βύβλον, του οποίου η θυγατέρα ήταν η Κύπρος.

Σιδών: αναφέρεται και από τον Όμηρο ως ελληνική πόλη με βασιλιά τον Φαίδημο.

Τύρος: ιδρύθηκε από τους Έλληνες της Φθιώτιδας και της Μαγνησίας, είχε τον ναό του Ηρακλή. Πήρε το όνομά της από την Τυρώ, θυγατέρα του Σαλμονέος της Θεσσαλίας. Η Τυρώ με τον Ποσειδώνα απέκτησε τον Πελία και τον Αίδωνα, που έγιναν βασιλείς της Ιωλκού και τον Νηλέα που ίδρυσε την Πύλο.

Τρίπολις: κτισμένη μεταξύ Αράδου και Βύβλου από εκει πήρε το όνομα.

Ποσείδιον και Μινώα ή Μινύα [Αλ Μίνα] ελληνικές πόλεις κτίσθηκαν από τις αρχές της 2ης χιλιετίας από αποίκους της παλαιάς Ερέτριας.

Οι Έλληνες Φοίνικες μεγαλούργησαν στην περιοχή. Οι Σημίτες μετά την ήττα των Ελλήνων από τους Χετταίους 1.300πχ, μαζί με το ελληνικό αλφάβητο, το οποίο ήταν σε χρήση από παλαιότερα από τους Έλληνες της διασποράς ιδιοποιήθηκαν και τον ελληνικό πολιτισμό.

Ο Όμηρος στην Οδύσσεια χαρακτηρίζει τους Έλληνες Φοίνικες - Αγαύοι δηλαδή μεγαλοπρεπείς και τους Σημίτες - Τρώκτες.

Μέρος του υλικού αντλήθηκε από το βιβλίο «Οι Φοίνικες» του ιστορικού ερευνητή κ. Κ. Μαντινάου.

Χαριάνα Τ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου