Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024

Παπαπαναγιώτου: Ο ΜΠΡΕΖΝΙΕΦ ΚΑΙ η «Παναγιώταινα»

 Αν δεν πρόκειται για «διατεταγμένη θριαμβολογία», πρόκειται περί πολιτικής παράκρουσης. Ο λόγος για τις θριαμβευτικές δηλώσεις που συνόδευσαν τη «μισή νίκη»-εκλογή του Σ. Φάμελλου. Δηλώσεις που δημιούργησαν την εντύπωση πως εκείνοι που τις έκαναν έχουν τη βεβαιότητα ότι με ένα απλό restart ο ΣΥΡΙΖΑ θα γυρίσει τον χρόνο πίσω, όταν ήταν μεγάλο κόμμα και αδιαμφισβήτητη αξιωματική αντιπολίτευση. Δηλώσεις που μοιάζουν με ένα μαγικό σφουγγάρι, το οποίο «έσβησε» όλα τα κωμικοτραγικά που έχουν συμβεί μετά την ήττα του 2023 και τη νέα ήττα στις ευρωεκλογές του 2024, την περίοδο της ηγεσίας Κασσελάκη, τη συνεχή πολιτική απίσχνασή του, τη νέα διάσπασή του, την απώλεια του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την κατάρρευση στην πέμπτη θέση με ποσοστά που είναι πιο κοντά στο 3% παρά στο 10%.


Κι όμως, πανηγύρισαν προχθές το βράδυ στην Κουμουνδούρου. Οι ίδιοι μπορεί να πανηγύρισαν γιατί έχασαν μόνο με 10-0 και όχι με 15-0. Μπορεί επίσης να πανηγύρισαν γιατί δεν εξαϋλώθηκαν και τυπικά μέσα σε ένα «πολιτικό φέρετρο» που χωρούσε μόνο 30-40.000 συμμετέχοντες στη διαδικασία εκλογής αρχηγού. Οι 70.000 που φέρονται να πήραν μέρος στην εκλογή του Σ. Φάμελλου μοιάζουν στα μάτια τους με ατέλειωτες στρατιές έτοιμες να καταλάβουν τον κόσμο όλο. Αντιπαρερχόμενος τις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν και δημοσίως από την Κυριακή το βράδυ, αν οι 70.000 ήταν 70.000 και ότι αυτός ο αριθμός ήταν «πειραγμένος». Ας πούμε ότι ήταν 70.000 και ο Σ. Φάμελλος εξελέγη από περίπου 35.000 μέλη και φίλους του εναπομείναντος ΣΥΡΙΖΑ. Με περίπου 70.000 ψήφους είχε εκλεγεί ο Στ. Κασσελάκης πριν από έναν χρόνο. Και τις ψήφους που συγκέντρωσε ο Σ. Φάμελλος τις πήρε στις πρόσφατες εκλογές του ΠΑΣΟΚ η Α. Διαμαντοπούλου, η οποία ήρθε τέταρτη.

Η σχετικότητα των αριθμών πάντα έχει κάποια αξία, αλλά ποτέ η αξία της δεν μπορεί να συγκριθεί με την αξία των απόλυτων αριθμών. Υπάρχει άλλωστε και το γνωστό ανέκδοτο με τον Μπρέζνιεφ, σύμφωνα με το οποίο έτρεξαν ένας Αμερικάνος κι ένας Ρώσος αθλητής και ο Αμερικάνος ήρθε πρώτος και ο Ρώσος δεύτερος. Κατά τον Σοβιετικό ηγέτη όμως, ο Ρώσος θριάμβευσε γιατί ήρθε δεύτερος, ενώ ο Αμερικάνος… προτελευταίος. Κάπως έτσι και οι «Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ», μέσα στον καταποντισμό τους «είδαν νίκη» και το κόμμα «όρθιο» κι ας κοιτάζει από πολύ μακριά και το δεύτερο και το πρώτο κόμμα και πολύ περισσότερο την προοπτική να γίνει ξανά κόμμα, που μπορεί να διεκδικήσει την εξουσία.

Δεν ξέρω αν το ανέκδοτο με τον Μπρέζνιεφ ή η ελληνική παροιμία «από το ολότελα καλή και η Παναγιώταινα» περιγράφουν με μεγαλύτερη ακρίβεια αυτό που πραγματικά συμβαίνει σε ό,τι έχει απομείνει και θα απομείνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα χάσει κι άλλους βουλευτές στο αμέσως προσεχές διάστημα, οι οποίοι θα πλαισιώσουν το κόμμα Κασσελάκη. Ενώ ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει το «Διχασμένο Κορμί» του Μπράιαν Ντε Πάλμα: Ο Π. Πολάκης το είπε καθαρά «δεν κέρδισα, αλλά είμαι ο μισός ΣΥΡΙΖΑ» με το 43,5% που πήρε. Και όλοι, ακόμα και οι περαστικοί από την Κουμουνδούρου, ξέρουν ότι οι «87» (που στήριξαν Φάμελλο) ήταν οι επισπεύδοντες να ολοκληρωθεί η διαγραφή του Π. Πολάκη από τον Στ. Κασσελάκη. Σε αυτό το «νικηφόρο» κόμμα υπάρχουν ήδη δύο σχεδόν συμπαγή κόμματα: των «87» και του Πολάκη. Για πόσο θα μπορέσουν να συνυπάρξουν, όχι μόνο λόγω χαρακτήρων και νοοτροπιών, αλλά και για αμιγώς πολιτικούς λόγους; Ο Σ. Φάμελλος δεν θέλει π.χ. εθνικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, ούτε των ΕΛ,ΠΕ. Δεν θέλει επίσης να διωχθούν οι δικαστές και να αντικατασταθούν απ’ αυτούς που θα βγουν από την «Πολάκειο Σχολή Δικαστών». Ο «μισός ΣΥΡΙΖΑ» του Π. Πολάκη αυτά τα θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ. Για πόσο μπορούν να συνυπάρξουν τόσο αποκλίνουσες αντιλήψεις;

Οχι για πολύ. Γι’ αυτό η τεχνητή ευφορία της Κυριακής δικαιολογείται εν μέρει. Ισως ήταν η τελευταία ευκαιρία κοινών πανηγυρισμών.

ΚΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ…

Αν και ο χρόνος που έχει παρέλθει από τότε που «κλείστηκε» η θεσμική συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον επανεκλεγέντα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη δεν είναι υπερβολικά μεγάλος, είναι επαρκής ώστε να αναρωτηθεί κανείς γιατί δεν έχει γίνει ακόμα. Ο πρωθυπουργός, στη χθεσινή ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο, υπενθύμισε την εκκρεμότητα της συνάντησης. Ενώ κύκλοι της Χ. Τρικούπη φέρονται να έχουν διαμηνύσει στο Μ. Μαξίμου «μην τηλεφωνήσετε, θα σας τηλεφωνήσουμε εμείς»…

Οι ερμηνείες για την «καθυστέρηση» ποικίλλουν. Μεταξύ του ότι ο Ν. Ανδρουλάκης πριν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό θέλει να έχει δώσει ένα σαφές «αντιδεξιό στίγμα» και του ότι περιμένει την ψήφιση του Προϋπολογισμού και την έκβαση του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Αν ισχύει η δεύτερη εκδοχή, η συνάντηση μάλλον θα γίνει… του χρόνου και μετά τη συνάντηση Κ. Μητσοτάκη-Τ. Ερντογάν στην αγκυρα το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2025.

Αν ισχύει κυρίως η πρώτη εκδοχή, τότε οι συνθήκες μάλλον είναι αρκετά ώριμες. Το ΠΑΣΟΚ έχει καταψηφίσει άμεσα ή έμμεσα (διά του «παρών») σημαντικά νομοσχέδια της κυβέρνησης, τα οποία κάτω από άλλες συνθήκες θα τα είχε υπερψηφίσει (απογευματινά χειρουργεία, Προσωπικός Γιατρός, επιτάχυνση προσλήψεων μέσω του ΑΣΕΠ κ.λπ.). Ενώ η ρητορική του είναι αρκούντως αντιδεξιά, ώστε ο Ν. Ανδρουλάκης να μη κινδυνεύει να παρεξηγηθεί.

Πέρα από τις τακτικές όμως, που πάντα είναι μέρος της πολιτικής, υπάρχει και η ουσία. Η οποία είναι η -επιτέλους- αποκατάσταση ενός σοβαρού και θεσμικού διαλόγου-ανεξαρτήτως συμφωνίας -τουλάχιστον μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης- για τα μεγάλα θέματα της χώρας. Η αστάθεια της Ε.Ε., η παγκόσμια πολιτική ρευστότητα και η στάση της Ελλάδας, η ενεργειακή κρίση που ολοένα μεταλλάσσεται χωρίς να υποχωρεί και η ρεαλιστική λύση σημαντικών θεμάτων της καθημερινότητας που ταλαιπωρούν τον πολίτη (ασφάλεια, υγεία, μεταναστευτικό, συγκοινωνίες κ.λπ.) συγκροτούν μια μεγάλη ατζέντα που αφορά το σήμερα και το αύριο της χώρας.

Εβδομάδα δημοσκοπήσεων

Αρκετές δημοσκοπήσεις αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας την τρέχουσα εβδομάδα. Καθώς η πολιτική ύλη που έχει συσσωρευτεί είναι πλούσια. Η εκλογή νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, η δημιουργία του «Κινήματος Δημοκρατίας» του Στ. Κασσελάκη, η διαγραφή του Α. Σαμαρά και το ξεκαθάρισμα του Κ. Καραμανλή ότι δεν ενδιαφέρεται για την Προεδρία ης Δημοκρατίας. Μαζί με τον Προϋπολογισμό και τα προβλήματα της ακρίβειας και τις μειώσεις φόρων δημιουργείται μια μεγάλη γκάμα, η οποία έχει ενδιαφέρον ποια «εικόνα της στιγμής» θα επιτρέψει να φωτογραφήσουν οι δημοσκοπήσεις.

Ωστόσο, όπως εκτιμούν έμπειροι δημοσκόποι, οι μετρήσεις που θα έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι αυτές που θα γίνουν τον προσεχή Μάρτιο. Οταν δηλαδή θα έχουν «χωνευτεί» οι νέες εξελίξεις, θα έχει γίνει η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και θα έχει καταστεί σαφές ως πού μπορεί να φτάσει ο διάλογος με την Τουρκία…

Το νέο πλαίσιο Μητσοτάκη

Ενα νέο πλαίσιο έβαλε με τη χθεσινή ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Κ. Μητσοτάκης. Κι όπως φαίνεται, αυτό ήταν και ο λόγος που συνεκλήθη «ξαφνικά» το Υ.Σ.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε την αναντιστοιχία που υπάρχει μεταξύ των σημαντικών επιτευγμάτων της κυβέρνησης στην οικονομία (γι’ αυτό συνεχάρη τον νυν ΥΠΟΙΚ Κ. Χατζηδάκη και τον τέως Χρ. Σταϊκούρα) και της αίσθησης «που έχει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας», η οποία δεν είναι αυτή. «Παρά το γεγονός ότι οι μισθοί έχουν αυξηθεί και έχουμε ρεκόρ στη μείωση της ανεργίας, πολλοί συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν προβλήματα, κυρίως λόγω του συσσωρευμένα αυξημένου κόστους ζωής», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης, καταλήγοντας στο καθαρό μήνυμα -με διάφορους αποδέκτες- «απαιτείται απόλυτη συναίσθηση αυτή της πραγματικότητας», προτάσσοντας το δίπολο μειώσεις φόρων-δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

ΑΠΟΡΙΕΣ-1

Πώς τα κατάφερε έτσι ο Α. Τσίπρας και έκανε λάθος σε όλους τους σχεδιασμούς του;

ΑΠΟΡΙΕΣ-2

Οι εκλογές με τα χαρτόκουτα για κάλπες και με πεσμένες τις «μπαταρίες» μπορούσαν να βγάλουν αποτελέσματα χωρίς δεκαδικούς αριθμούς και χωρίς νέες εγγραφές μόνο στην επαρχία που ελέγχουν οι «87»;

Twitter Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου