Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Κυριακή 27 Ιουλίου 2025

ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ :

 Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο που λέει "tmo M Ay Keunion Βέροιας τστορικός EUMETNS"


Στην φωτογραφία διακρίνεται ο Καθηγητής και Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ιωάννης Θεοφανόπουλος (Χαλανδρίτσα Αχαΐας, 1876 –Αράχωβα 12-01-1945), ο οποίος Εκτελέστηκε κατά τη Διάρκεια των ‘’Δεκεμβριανών’’ από τους Κομμουνιστές
Καθώς ουδέποτε αποδέχτηκε τον κομμουνισμό ως ιδεολογία, χωρίς όμως και ποτέ να εναντιωθεί, γεγονός όμως που τον στοχοποίησε στην ηγεσία του ΚΚΕ χαρακτηρίζοντάς τον ως ‘’εθνικόφρονα’’..
Αφοσιώθηκε αποκλειστικά στα επιστημονικά του καθήκοντα χωρίς ποτέ να πολιτικοποιηθεί. Το 1939-1941 διετέλεσε αντιπρύτανης του ΕΜΠ, το 1941-1943 πρύτανης, και το 1943 ως το θάνατό του προπρύτανης.
Στη διάρκεια της πρυτανείας του συνυπέγραψε επιστολή με τον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό και άλλους διανοούμενους την 23-03-1943 προς τον Πρωθυπουργό Κ. Λογοθετόπουλο, ζητώντας την προστασία των Ελλήνων Εβραίων, ενώ άλλη διασωζόμενη επιστολή του σχετίζεται με το επισιτιστικό πρόβλημα των φοιτητών την 06-11-1942, όπου ζητούσε από τις κατοχικές αρχές και την Γερμανική διοίκηση την ενίσχυση του συσσιτίου των φοιτητών.
Επίσης λόγω του κύρους και της θέσεώς του είχε κατορθώσει να φυγαδεύσει πολλούς Έλληνες και ξένους προς την Μέση Ανατολή για την συνέχιση του Αγώνα κατά των κατακτητών. Κατά τα ‘’Δεκεμβριανά’’ του 1944 απήχθη από τους πρώτους από την οικία του επί της οδού Φερρών από ΕΛΑΣίτες σε συνεργασία με κομμουνιστές φοιτητές
Οι οποίοι τον οδήγησαν εσκεμμένα με τα πόδια ξυπόλυτο να διασχίσει την χαράδρα της Κάζας στον Κιθαιρώνα μέσα στα χιόνια, με προορισμό την Λειβαδιά, όπου εκεί πέρασε λαϊκό δικαστήριο από τον λόχο «Λόρδος Βύρων» (ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ) υπό τον ΓΡΗΓΟΡΗ ΦΑΡΑΚΟ (μετά την μεταπολίτευση διετέλεσε βουλευτής ΚΚΕ και Συναπισμού),και από δύο ακόμη ‘’εξέχουσες’’ προσωπικότητες της εποχής, τον ιατρό ΠΕΤΡΟ ΚΟΚΚΑΛΗ (παππού του σημερινού ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ) και τον τότε φοιτητή και μετέπειτα διάσημο σκηνοθέτη ΝΙΚΟ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟ, οι οποίοι και τον έκριναν ένοχο !
Την καταδικαστική απόφαση ακολούθησε νέα πεζοπορία στην Αράχωβα, όπου μετά από παραμονή πολλών ημερών σε παράπηγμα υπό άθλιες συνθήκες και συνεχείς ξυλοδαρμούς, την 12 Ιανουαρίου 1945 αφού τον απογύμνωσαν τον εκτέλεσαν δια τυφεκισμού έξω από το ξωκλήσι του Αγίου Τρύφωνα μαζί με άλλες προσωπικότητες (Σπύρος Τρικούπης, Στ. Κορυζής, Γ. Κερασιώτης, 2 ακόμη καθηγητές του ΕΜΠ Γ.Σαρρόπουλος και Σ.κορώνης, καθώς και 12 φοιτητές χαρακτηρισμένοι όλοι ως δεξιοί).
Προτομή του Ιωάννη Θεοφανόπουλου υπήρχε επί χρόνια πίσω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και κάποιοι πριν 44 χρόνια κατά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία (18 Οκτωβρίου 1981), κάλυψαν το μνημείο με ένα κουτί και στην συνέχεια το εξαφάνισαν, και στη θέση του μνημείου άφησαν το καφάο της ΔΕΗ (δεξιά φωτογραφία).
Σήμερα, στην οδό Μπουμπουλίνας σχεδόν στην συμβολή με την οδό Στουρνάρη, το συγκεκριμένο καφάο της ΔΕΗ συνεχίζει να καλύπτει τον χώρο του μνημείου του Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ιωάννη Θεοφανόπουλο που εκτελέστηκε από τους ΕΛΑΣίτες, γιατί πολύ απλά η ‘’Δημοκρατία’’ της Αριστεράς δεν επιτρέπει να Αναδεικνύεται η Αλήθεια και τα Εγκλήματα που Διέπραξε..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου