Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Δείτε την αρχαιοελληνική εφεύρεση που αποτέλεσε την "ενεργειακή πηγή" της βιομηχανικής επανάστασης - Η αιολόσφαιρα του 'Ηρωνα

aiolosfaira2
 Γράφει η Μαρισία Σπίνου
Φοιτήτρια Παντείου Πανεπιστημίου

Ο 'Ήρωνας ο Αλεξανδρινός ήταν μια από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες στην ιστορία της μηχανικής επιστήμης, ο οποίος διετέλεσε και διευθυντής του <<Μουσείου >> της Αλεξάνδρειας, του παγκοσμίως μεγαλύτερου επιστημονικού ιδρύματος της εποχής εκείνης.

Η κορωνίδα των μηχανισμών του Ήρωνα ήταν η αιολόσφαιρα. Η χρησιμοποίηση του ατμολέβητα για την δημιουργία κινητικής δύναμης αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες επινοήσεις, όλης της
αρχαιότητας.

Αν και υπάρχουν ενδείξεις για απλή χρήση του ατμού από τους Αρχύτα, Αρχιμήδη, Φιλομένη και Φίλων, η ανακάλυψη της ατμομηχανής ανήκει αποκλειστικά στον Ήρωνα, ο οποίος προέβη σε αυτή την επινόηση έχοντας μελετήσει σε βάθος την θεωρία "περί της υλικής υποστάσεως του αέρα".

Στην ιστορία της μηχανικής η περιστροφική ατμομηχανή που εφεύρε ο Ήρων αναφέρεται σαν Αιολόσφαιρα ή Αιόλου πύλη ή ατμοστήλη.

Η Αιολόσφαιρα είναι μία μικρή κοίλη σφαίρα τοποθετημένη πάνω από ένα κλειστό λέβητα με τον οποίο επικοινωνεί με στρόφιγγες. Ο ατμός που παράγεται στον λέβητα, εισέρχεται μέσω στροφίγγων στην κοίλη σφαίρα και εξέρχεται από τα δύο ακροφύσια της σφαίρας τα οποία είναι σχήματος "Γ" και αντίθετα τοποθετημένα μεταξύ τους.

Ο διοχετευόμενος ατμός βγαίνει υπό πίεση και κινεί την σφαίρα κυκλικά. Το εντυπωσιακό είναι ότι η λειτουργία αυτή (κίνηση δι' εκτονώσεως αερίου) είναι ίδια με την θεωρία της πρόωσης των σύγχρονων πυραύλων και αεριωθουμένων.

Η συμβολή του Ήρωνα υπήρξε σημαντικότατη, τόση στην διάσωση του έργου άλλων Ελλήνων μηχανικών, όσο και στην βελτίωση υπαρχόντων και ανακάλυψη νέων μηχανισμών. Το έργο του αποτέλεσε σημείο αναφοράς και έδωσε ερεθίσματα σε πολλούς επιστήμονες.

Όπως η επανεφεύρεση της δύναμης του ατμού από τον Λεονάρντο ντα Βίντσι που κατασκεύασε το αρχιτρόνιτο- ένα ατμοπυροβόλο που στηριζόταν σε ανακάλυψη του Αρχιμήδη, έως τη χύτρα του Παπίνου, οφείλουν πολλά στους Έλληνες μηχανικούς Αρχιμήδη, Φίλωνα, Ήρωνα, ακόμη και στο γιατρό Φιλομένη, ο οποίος στα 250π.χ. είχε χρησιμοποιήσει τη χύτρα του Παπίνου(1681) σε ανάλογο πείραμα του χωρίς όμως την ασφαλιστική δικλείδα που πρόσθεσε ο Παπινος.
Ο τελευταίος, μάλιστα,πιθανώς να στηριχθεί στην κατασκευή του Ήρωνα,καθώς είναι γνωστό ότι αλληλογραφούσε με τον Λάιμπνιτς, που εκτός των άλλων είχε μεταφράσει το έργο του Ήρωνα ,<<πνευματικά>>, όπου εκεί περιγράφεται η αιολόσφαιρα.

Επομένως η αιολόσφαιρα του Ήρωνα που αξιοποιούσε την πίεση του ατμού και την μετάτρεπε σε κινητήρια περιστροφική δύναμη, αποτέλεσε αναμφίβολα τον πρόδρομο της ατμομηχανής και ίσως την <<ενεργειακή πηγή>> για αυτό που μετέπειτα ονομάστηκε βιομηχανική επανάσταση.

aiolosfaira



ΠΗΓΗ:Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΔΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου