Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Ξεπουλάνε τα χρυσοφόρα ναυπηγεία Σκαραμαγκά


Θεόδωρος Κατσανέβας

Πριν από έξι μήνες περίπου δημοσιοποιήσαμε μια εσωτερική έκθεση-μελέτη που έχουμε από πολύ παλαιότερα διαβιβάσει σε ανώτερα κυβερνητικά στελέχη σχετικά με την άγνωστη υπεραξία των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Αυτό οφείλεται κυρίως στην τεράστια δεξαμενή των 500.000 τόνων, η οποία είναι η μοναδική στη Μεσόγειο για τον ελλιμενισμό περισσότερων από 400 δεξαμενοπλοίων αυτού του μεγέθους που διαπλέουν τη Μεσόγειο ετησίως και που έχουν ανάγκη ναυπηγοεπισκευής, αλλά υποχρεώνονται να μεταβούν σε ναυπηγεία της Άπω Ανατολής για το σκοπό αυτό.

Ύστερα πό κυβερνητικές συσκέψεις με τη συμμετοχή και του Πρωθυπουργού, τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, αντί να παραμείνουν στον έλεγχο του ελληνικού κράτους με παραχώρηση της διοίκησής τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια σε Έλληνες εφοπλιστές που ελέγχουν τη μεγαλύτερη διεθνώς ναυτιλία, τα παραδίδουν προφανώς έναντι πινακίου φακής στην Αμερικάνικη εταιρεία ΟΝΕΧ Shipyards. Η τελευταία έχει ήδη αποκτήσει μέσω της διαδικασίας εκποίησης εν λειτουργία του άρθρου 106, τα ναυπηγεία του Νεώριο Σύρου. Στην ίδια εταιρεία θα καταλήξει, όπως όλα δείχνουν, και τα ναυπηγεία Ελευσίνας, έτσι ώστε να υπάρξει απόλυτο Άμερικάνικο μονοπώλιο, που αποκλείει Έλληνες αλλά και άλλους ενδιαφερόμενους όπως είναι πρωτίστως οι Κινέζοι. 

Η δημοσιοποίηση της πρότασης εξαγοράς της ΟΝΕΧ Shipyards έγινε από τον επικεφαλής της ΟΝΕΧ Πάνο Ξενοκώστα το πρωί του Σαββάτου στην ΔΕΘ παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του αμερικανού υπουργού Εμπορίου W. Ross, του αμερικανού πρέσβη J. Pyatt και του καθ’ ύλη αρμόδιου υπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα.Η πρόταση εξαγοράς για Σκαραμαγκά και Ελευσίνα έρχεται από την αμερικανική εταιρία η οποία ήδη αποκτά μέσω του άρθρου 106 το Νεώριο Σύρου κατόπιν και της σχετικής συζήτησης που έγινε την Πέμπτη στο μονομελές πρωτοδικείο Σύρου.

Όσον αφορά στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ), ο Π. Ξενοκώστας τόνισε πως  η ΟΝΕΧ εκδήλωσε ενδιαφέρον τόσο για τo εμπορικό τμήμα όσο και για το στρατιωτικό τμήμα των ναυπηγείων. Η πρόταση αναμένεται να προχωρήσει μέσω της διαδικασίας του ειδικού διαχειριστή που έχει τοποθετηθεί στα ΕΝΑΕ.

Όσον αφορά στα ναυπηγεία Ελευσίνας, συμφερόντων του ομίλου Ν. Ταβουλάρη, η πρόταση εξαγοράς αναμένεται να προχωρήσει μέσω διαδικασίας εξυγίανσης με τη συναίνεση των πιστωτών, την οποία ήδη «τρέχει» η κυβέρνηση.

Παραθέτουμε ποιο κάτω μέρος της έκθεσης-μελέτης για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά που δημοσιοποιήσαμε σχετικά πρόσφατα από την Οδό Δραχμής,εκτενέστερο μέρος της οποία έχει δοθεί παλαιότερα σε ανώτερα κυβερνητικά στελέχη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου