Ο πρόεδρος της ‘Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χαράλαμπος Αθανασίου τα λέει έξω από τα δόντια σε συνέντευξη του στη Press Time του Σαββάτου και επιβεβαιώνει ότι οι πολιτικοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να χειραγωγήσουν τη Δικαιοσύνη.
Γίνονται παρεμβάσεις στην.....
Δικαιοσύνη
‘Ότι η εκτελεστική εξουσία παρεμβαίνει διαχρονικά στη Δικαιοσύνη καταγγέλλει ο πρόεδρος της ‘Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χαράλαμπος Αθανασίου. Μιλώντας στην “PRESS Time”, ο κος Αθανασίου τονίζει ότι γίνεται προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, ζητά την απόσυρση η αναθεώρηση διατάξεων του πολυνομοσχεδίου του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαΐωάννου, χαρακτηρίζοντας αρκετές από αυτές αντισυνταγματικές, ενώ άλλες ισχυρίζεται πως δε βοηθούν στην «ανεξαρτησία» της Δικαιοσύνης. Ο πρόεδρος των δικαστών και εισαγγελέων εμφανίζεται αντίθετος σε αρκετές διατάξεις, όπως αυτές που αφορούν το ρόλο των ολομελειών των δικαστηρίων ως προς την ψήφιση των κανονισμών εσωτερικής λειτουργίας, την περικοπή του μισθού σε περίπτωση αδικαιολόγητης καθυστέρησης έκδοσης αποφάσεων, τις μεταθέσεις των δικαστώ, την άδεια μητρότητας και μεταξύ άλλων της διάταξη για την στέρηση των δικαστικών αποφάσεων.
Που εντοπίζετε το μεγαλύτερο πρόβλημα της Δικαιοσύνης αυτή τη περίοδο; Και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί κατά τη γνώμη σας;
«Η ταχεία απονομή της είναι το μεγάλο πρόβλημα της Δικαιοσύνης αυτή τη στιγμή. Η «ασθένεια» της Δικαιοσύνης είναι ότι υπολειτουργεί από απόψεως ταχείας απονομής της. ‘Έχουμε χρέος όλοι να βοηθήσουμε στην ταχύτητά της. Οι δικαστικοί υπάλληλοι έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις των αποδοχών τους και τα κενά στη γραμματεία των δικαστηρίων ανέρχονται στο 30%. Είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Δεν υπάρχουν υποδομές. Οι δικαστικοί γραμματείς βρίσκονται σε απόγνωση. Επίσης αξίζει να σημειώσουμε ότι πέρα των άλλων η καθυστερημένη απονομή της Δικαιοσύνης, έχει τις εξής συνέπειες: Πρώτον, ο λαός δεν παίρνει γρήγορα αποφάσεις. Δεύτερον, καταδικαζόμαστε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τρίτον αποθαρρύνονται οι ξένοι επενδυτές. Πρέπει να ληφθούν μέτρα δραστικά και τολμηρά. ‘Όμως ποτέ δεν τα έλαβε τα μέτρα που προτείνουμε η πολιτεία και η εκάστοτε κυβέρνηση».
Και σε τι οικονομική κατάσταση βρίσκεται η Δικαιοσύνη;
«Οι δικαστικοί λειτουργεί έχουμε υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις των αποδοχών μας από όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, οι οποίες ανέρχονται σε 40%. Σύνθετο με την ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης είναι και η οικονομική της αυτοτέλεια. Πρέπει να υπάρχει δικός της προϋπολογισμός, όπως υπάρχει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες για να καθορίζονται τα έξοδα κάθε δικαστηρίου ανελαστικά και μη. Δεν είναι δυνατόν σήμερα να πηγαίνετε στα δικαστήρια και να μην υπάρχει χαρτί υγείας στις τουαλέτες. ‘Η για παράδειγμα πριν από λίγες μέρες στον παγετώνα, με πήραν συνάδελφοι από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών και μου είπαν ότι έχουν παγώσει, γιατί δεν υπήρχε πετρέλαιο».
Τον τελευταίο καιρό, ακούγονται πολλά για τις παρεμβάσεις και πιέσεις στη Δικαιοσύνη. Εσείς τι άποψη έχετε για το θέμα; Θεωρείτε ότι υπάρχουν; ‘Η υπάρχει ανεξάρτητη Δικαιοσύνη στην Ελλάδα;
«Δεν είναι αυτός που θα κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του. Παρεμβάσεις από την εκάστοτε εκτελεστική εξουσία γίνονται διαχρονικά. Η εκτελεστική εξουσία σήμερα κατάφερε και έχει καθυποτάξει πλήρως τη νομοθετική. Και αποπειράται να χειραγωγήσει και την δικαστική»
‘Έχετε αναφέρει ότι υπάρχουν διατάξεις στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης οι οποίες «στοχεύουν στην υπαλληλοποίηση και τον εκφοβισμό των δικαστών». Τι ακριβώς εννοείτε;
«Υπάρχουν διατάξεις στο πολυνομοσχέδιο της Δικαιοσύνης, στις οποίες διαφωνούμε απόλυτα. Διατάξεις του Οργανισμού Δικαστηρίων που είναι ο θεσμικός νόμος των δικαστικών λειτουργών και έχουν σχέση με την ανεξαρτησία, εσωτερική και λειτουργική, των δικαστικών λειτουργών. Διότι η παραβίαση θεμελιωδών διατάξεων έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα που καθιερώνει τη διάκριση των εξουσιών και τους διακριτούς ρόλους των τριών λειτουργών του κράτους. Μερικές λοιπόν διατάξεις του νομοσχεδίου άγουν στον εκφοβισμό των δικαστών και στην υπαλληλοποίηση μας. Για παράδειγμα καταργείται η αρμοδιότητα των ολομελειών των δικαστηρίων να καθορίζουν με κανονισμούς τι εσωτερικές υπηρεσίες τους. Αυτό διότι ανατίθενται αρμοδιότητες σε πολλά πρόσωπα να προσφεύγουν στην Ολομέλεια τους Ανώτατου Δικαστηρίου για να ακυρώνουν τους κανονισμούς. Αλλά σε περίπτωση που η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου πει ότι τους κανονισμούς αυτούς μπορούν να τους αποποιηθούν ή να τους συμπληρώσουν έχει δικαίωμα ξανά, ο υπουργός Δικαιοσύνης να τους αναπέμπει για ακύρωση».
Υπάρχει διάταξη σύμφωνα με την οποία θα περικόπτεται ο μισθός των δικαστικών υπαλλήλων σε περίπτωση αδικαιολόγητης καθυστέρησης έκδοσης αποφάσεων…
«Αυτό είναι παράλογο. Υπάρχει διάταξη που λέει ότι αν δικαστικός λειτουργός από υπαιτιότητα του δεν παράγει εργασία, τότε ο μισθός του περικόπτεται. Σε αυτό δεν υπάρχει καμία αντίρρηση. Από εκεί και πέρα, όταν βάζουν το στοιχείο της ποσοτικής απόδοσης στην εργασία του δικαστή, αυτό είναι επικίνδυνο. Οι δικαστές μπορεί με την βιασύνη τους να βγάλουν αποφάσεις, μπορεί να πέσει η ποιότητα και να προβούμε σε άδικες αποφάσεις. Αυτό λόγω της πίεσης του χρόνου να βγάλουν πολλές υποθέσεις. Επίσης, υπάρχουν υποθέσεις εύκολες και υποθέσεις δύσκολες που θα χρειαστούν μια ολόκληρη ημέρα για να βγάλουν οι δικαστές απόφαση. Αν άλλοι δικαστές έχουν ευκολότερες υποθέσεις και βγάλουν περισσότερες, αυτό θα είναι το κριτήριο για να τους περικόπτουν το μισθό; Και είναι μόνο ένα πρόσωπο κατάλληλο, ο προϊστάμενος δηλαδή, να το κρίνεί αυτό; Ο οποίος έχει και σχέση με την υπηρεσιακή απόδοση και εξέλιξη του δικαστή. Αυτά πρέπει να τα κρίνει μόνο το Επιθεωρητής και το Ανώτατο Δικαστήριο».
Πως σχολιάζετε τη διάταξη που αφορά την άδεια μητρότητας, η οποία θα μειωθεί από 9 σε 5 μήνες;
«Είναι 9 μήνες η άδεια μητρότητας για όλες τις εργαζόμενες στο ευρύτερο δημόσιο τομέα και με το νομοσχέδιο προτείνεται να γίνουν πέντε. Αυτό είναι αντισυνταγματικό, γιατί παραβιάζει την αρχή της ισότητας. ‘Η όλες οι εργαζόμενες γυναίκες θα έχουν εννέα μήνες ή πέντε. Δεν είναι δυνατόν να γίνεται η διάκριση αυτή. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο».
Πείτε μου τη γνώμη σας για την υπόθεση των δύο οικονομικών εισαγγελέων, κ.Πεπόνη και κ. Μουζακίτη…
Οι εισαγγελικοί λειτουργοί είναι εξαίρετοι δικαστικοί λειτουργοί. Ασκούσαν τα καθήκοντά τους με φιλοτιμία. Δημιουργήθηκε ένα θέμα με την διάταξη που η κυβέρνηση ήθελε να εισαγάγει, για να αντικατασταθούν από ανώτερους. Το Ανώτατο Δικαστικό συμβούλιο ωστόσο, την Πέμπτη, κρίνοντας όλο τον φάκελο που σχηματίστηκε, αποφάσισε ότι δε συντρέχει λόγος να αντικατασταθούν.
Τα τελευταία χρόνια η οργή του κόσμου ξεχειλίζει. Αυτό περισσότερο λόγω του ότι τόσα χρόνια δεν έχει τιμωρηθεί ούτε ένας πολιτικός. Γιατί συμβαίνει αυτό;
«Το θεσμικό πλαίσιο, η Συνταγματική διάταξη και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών έχουν δέσει τα χέρια των δικαστικών λειτουργών , οι οποίοι δεν μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε ανακριτική πράξη σε βάρος πολιτικού προσώπου, όταν αναφανεί ότι εμπλέκεται σε κάποια υπόθεση εάν δεν δώσει προηγουμένως άδεια η Βουλή. Για αυτό, όσοι διενεργούν προκαταρκτική εξέταση, προανάκριση κλπ. όταν εντοπίσουν πολιτικό πρόσωπο, υπουργό, είναι υποχρεωμένοι να στείλουν τη δικογραφία στη Βουλή. Η οποία είναι η μόνη αρμόδια να ασκήσει ποινική δίωξη. Αυτό αλλάζει μόνο με Συνταγματική αναθεώρηση πάνω σε αυτό το ζήτημα».
Νικήτας
Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».
ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.
Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου