Ακόμη και η ναζιστική Γερμανία, του Γ' Ράιχ, είχε πιο ήπια συμπεριφορά από αυτή της σημερινής ηγεσίας του Βερολίνου, αφού είχε αρχίσει να αποπληρώνει δόσεις του δανείου της Κατοχής, ενώ σήμερα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνεχίζει να προκαλεί με τις δηλώσεις του επί του θέματος.
Όπως αναφέρει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» το γερμανικό Γ' Ράιχ από τον Απρίλη του 1943 ξεκίνησε την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και μέχρι τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους κατεβλήθησαν ορισμένες εξοφλητικές δόσεις.
Ο ίδιος ο Χίτλερ είχε αναγνωρίσει το νομικό χαρακτήρα των δανείων και είχε δώσει εντολή να αρχίσει η διαδικασία εξόφλησής τους σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Ξενοφώντα Ζολώτα. Η γερμανική πλευρά επικαλείται τη δήλωση -προφορική και μυστική- περί παραίτησης της Ελλάδας από τις απαιτήσεις της από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή προς τον τότε καγκελάριο Κόνραντ Άντανάουερ, το Νοέμβριο του 1958. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι στις 31 Μαρτίου του 1967 η Γερμανία, απαντώντας σε ελληνική ρηματική διακοίνωση αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει νόμιμες αξιώσεις τόσο επί του κατοχικού δανείου όσο και επί των επανορθώσεων απ΄οτις οποίες ουδέποτε παραιτήθηκε.
Η γερμανική πλευρά ισχυρίζεται ότι εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της, περιλαμβανομένου και του κατοχικού δανείου με τη συμφωνάι της 18ης Μαρτίου του 1960, η οποία αφορούσε παροχές υπέρ ελλήνων πολιτών που είχαν πληγεί από τις ναζιστικές θηριωδίες την περίοδο της Κατοχής.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, όπως και στον Ευάγγελο Βενιζέλο και στον Φώτη Κουβέλη, απεστάλη τον περασμένο Δεκέμβριο πόρισμα, το οποίο συνέταξε ο επίτιμος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Παπανικολάου. Σε αυτό επισημαίνεται ότι η συμφωνία Ελλάδας-Γερμανίας συνήφθη δύο χρόνια μετά την υποτιθέμενη «παραίτηση» Καραμανλή, ενώ το περιεχόμενο της δεν αφορά σε καμία περίπτωση το κατοχικό δάνειο, παρά καλύπτει μόνο μέρος μόνο των ελληνικών απαιτήσεων για επανορθώσεις. Παράλληλα, αναφέρεται ότι οι γερμανικοί ισχυρισμοί περί συμψηφισμού με τη γερμανική βοήθεια στο πλαίσιο ΝΑΤΟ και Ε.Ε. είναι αβάσιμοι.
Είναι λογικό να φοβάται κάποια αρνητική εξέλιξη ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αφού η αξία των 13,5 εκατομμυρίων χρυσών λιρών του «αναγκαστικού» κατοχικού δανείου που έδωσε η Ελλάδα στα στρατεύματα κατοχής υπολογίζονται σήμερα στα 60-70 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το «Βήμα». Και αυτό φυσικά δεν είναι και το χειρότερο για τη Γερμανία, αλλά ενδεχόμενο κύμα παρόμοιων αξιώσεων, αφού ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση με 53 χώρες...
newpost
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου