Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Αν ξέραμε τι παγωτά τρώμε! Χάρη στο νομοθετικό κενό και τους ανύπαρκττους ελέγχους, ΠΡΟΣΕΞΤΕ!

Νικος Κατσαρός
π. πρόεδρος ΕΦΕΤ.


 Τα παγωμένα γλυκίσματα πού περιέχουν φοινικέλαιο η έλαιο ινδικής καρύδας που συχνά προστίθεται στα παγωτά ,και συνήθως δεν αναγράφεται προκαλούν βλάβες στην υγεία.
Όλοι γνωρίζουμε ότι τα παγωτά είναι παγωμένα προϊόντα γάλακτος και κρέμας γάλακτος,και κακάου (αν πρόκειται για παγωτά σοκολάτας) με διάφορες γεύσεις (συνήθως από συνθετικές ουσίες) βανίλιας,λεμόνι κλπ. Δυστυχώς οι περισσότεροι καταναλωτές δεν γνωρίζουν την διαφορά ανάμεσα σε παγωτά και παγωμένα γλυκίσματα ή επιδόρπια παγωτού και που είναι συνήθως τα παγωτά οικογενειακής συσκευασίας και βρίσκονται στα ίδια ράφια με τα παγωτά στα πολυκαταστήματα και αλλού.
Διαβάστε λοιπόν τι περιέχει ένα παγωμένο γλύκισμα ή επιδόρπιο παγωτού:
Γάλα αποβουτυρωμένο ανασυσταθέν.
Τι καταλαβαίνει ο καταναλωτής; τι είδους ανασύσταση έχει υποστεί το ήδη αποβουτυρωμένο γάλα ; γιατί αποβουτυρώνεται αφού οπως βλέπεται παρακάτω προστίθεται λίπος και μάλιστα φυτικό που είναι επιβλαβές για τον οργανισμό;απλά εννοούν γάλα σκόνη αλλά δεν το λένε.
Ζάχαρη (εμπορίου)
.Σ ιρόπι γλυκόζης (εμπορίου)
Φυτικό λίπος
Τα φυτικά λίπη περιέχουν trans λιπαρά οξέα που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( World Health Organization,WHO) είναι ύποπτα για καρδιαγγειακές παθήσεις κλπ.) και αφαίρεσαν το λίπος δηλ. το βούτυρο απο το γάλα για να βάλουν το φθηνότερο αλλά και πιο επικίνδυνο φυτικό λίπος.
Στερεά ορού γάλακτος
Ο ορός γάλακτος είναι κυρίως νερό
6.Γαλακτοματοποιητές.
Μην σας παρασύρει η ονομασία δεν έχει καμμία σχέση με το γάλα,αποτελούν μονογλυκερίδια- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων,φωσφατίδια του αμμωνίου,πολυγλυκερίδια του πολυρικινελαίκού οξέος ,αλγινικό νάτριο και μία σειρά από άλλες χημικές ουσίες που καμία σχέση δεν έχουν με το γάλα..
7.Σταθεροποιητές
Αυτές συνήθως είναι¨ελαίο χαρουπιού,καραγενίνη, έλαιο γκουάμ,΄γάλα αποβουτυρωμένο,αφυδατομένο δηλ.γάλα σκόνη,αρωματικές ύλες κλπ.πού καμία σχέση δεν έχουν με το γάλα.
Η νομοθεσία επιτρέπει ενα σημαντικό μέρος να είναι γάλα σκόνη ,που δεν περιέχει ασβέστιο,βιταμίνες αλλά και άλλα θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία.όπως το φρέσκο γάλα. Δυστυχώς υπάρχει κενό στην νομοθεσία των παγωτών.
Τα παγωμένα γλυκίσματα πού περιέχουν φοινικέλαιο η έλαιο ινδικής καρύδας που συχνά προστίθεται στα παγωτά ,και συνήθως δεν αναγράφεται προκαλούν βλάβες στην υγεία. Τα παγωτά των ζαχαροπλαστείων συνήθως δεν περιέχουν όλα αυτά τα συνθετικά συστατικά.
Τέλος τα παγωτά πρέπει να είναι καλά συντηρημένα.Πρακτικά αυτό σημαίνει σταθερή θερμοκρασία στους -18βαθμούς Κελσίου και ο καταψύκτης δεν έχει προβλήματα λειτουργίας.Πρέπει να προσέχουμε οτι τ ο παγωτό δεν έχει χαρτί συσκευασίας σχισμένο ή κολλημένο πάνω στο τρόφιμο και δεν έχει παραμορφωμένο σχήμα ή συσκευασία.Επίσης δεν είναι μαλακό ή με υφή που θυμίζει γιαούρτι ή βούτυρο ή είναι ξινό,δεν εμφανίζει ίζημα ούτε θρυμματίζεται σε μικρά κομμάτια,δεν περιέχει μικροκρυστάλους, ούτε έχει άλλη περίεργη γεύση ή οσμή.
Είναι γεγονός οτι στα παγωτά και την σύσταση τους υπάρχει νομοθετικό κενό και η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει την υγεία των καταναλωτών ,μέχρι τότε να εντείνει τους ελέγχους για τα ευαλλοίωτα αυτά προϊόντα.Δυστυχώς οι έλεγχοι είναι σχεδόν ανύπαρκτοι.Μέχρι τότε ας επιβληθεί στά ράφια των καταστημάτων να υπάρχει σαφής και διακριτός διαχωρισμός των παγωτών απο τα παγωμένα γλυκίσματα.

http://euro-crimes.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου