Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Σήμα κινδύνου για παυσίπονα που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά



Δύο συνηθισμένα αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα τα οποία κυκλοφορούν ευρέως στην ελληνική αγορά είναι ικανά να προκαλέσουν σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, όπως στεφανιαία νόσο και έμφραγμα του μυοκαρδίου
Σύμφωνα με διεθνή επιστημονική έρευνα, πρόκειται για τα μη στεροειδή Ιμπουπροφέν και ντικλοφενάκ, τα οποία αν λαμβάνονται σε μεγάλες δόσεις και για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυξάνουν τον κίνδυνο για θανατηφόρο καρδιακό επεισόδιο.
Τα συγκεκριμένα φάρμακα, που λαμβάνονται για την
αντιμετώπιση τόσο οξέων όσο και χρόνιων πόνων, όπως της αρθρίτιδας ή των μόνιμων πονοκεφάλων, δημιουργούν σχετικά μεγαλύτερο κίνδυνο σε όσους καπνίζουν ή είναι υπέρβαροι. Ο κίνδυνος για την καρδιά από τα δύο φάρμακα είχε επισημανθεί και παλαιότερα, ωστόσο για πρώτη φορά έγινε αντικείμενο τόσο αναλυτικής μελέτης από την ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον καθηγητή Κόλιν Μπέιτζεντ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Lancet».
Οι επιστήμονες ανέλυσαν περιπτώσεις άνω των 353.000 ασθενών με βάση 639 κλινικές δοκιμές και εστίασαν την προσοχή τους σε μεγάλες ημερήσιες δοσολογίες (τουλάχιστον 150 μιλιγκράμ ντικλοφενάκ και 2.400 μιλιγκράμ Ιμπουπροφέν). Ετσι διαπίστωσαν ότι για κάθε 1.000 άτομα που ακολουθούσαν θεραπεία με τα συγκεκριμένα φάρμακα υπήρχαν τρία πρόσθετα εμφράγματα, εκ των οποίων το ένα θανατηφόρο και τέσσερα επιπλέον περιστατικά καρδιοπάθειας!
Ωστόσο, όπως τόνισε ο Κόλιν Μπέιτζεντ, δεν πρέπει κανείς να διστάζει να παίρνει ακόμα και χωρίς συνταγή τα συγκεκριμένα φάρμακα σε μικρές δόσεις και για σύντομο διάστημα, για παράδειγμα εξαιτίας περιστασιακών πονοκεφάλων ή μυικών πόνων.
Το πόσο επικίνδυνα μπορεί να γίνουν τα εν λόγω φάρμακα επιβεβαίωσε στην «Espresso» και ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Ιωάννης Καλλικάζαρος: «Τα συγκεκριμένα φάρμακα, που όντως κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, έχει διαπιστωθεί ότι σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και έμφραγμα του μυοκαρδίου. Η νέα αυτή μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει μια παλιότερη η οποία αναφερόταν στους συγκεκριμένους κινδύνους. Θα πρέπει, λοιπόν, οι ασθενείς που τα λαμβάνουν να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου