Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με 170 βουλευτές.
Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών σε κείμενο που ανήρτησε στο προσωπικό του ιστολόγιο ξεκαθαρίζει ότι δεν μιλά για μη υπολογισμό των ψήφων των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, αφού το Σύνταγμα ξεκάθαρα ορίζει στην τρίτη ψηφοφορία «πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών», δηλαδή 180 βουλευτές, και η τυπική αυτή προϋπόθεση δεν μπορεί να ξεπεραστεί.
Ο κ. Τσακυράκης προτείνει ουσιαστικά μια πολιτική συμφωνία απομόνωσης της Χρυσής Αυγής, ώστε να μην γίνεται το ακροδεξιό κόμμα καθοριστικός παράγοντας των πολιτικών εξελίξεων.
newego_LARGE_t_1101_54200599.JPG
«Νομίζω ότι όπως θα έπρεπε να ντρεπόμαστε αν εκλεγόταν Πρόεδρος με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, το ίδιο πρέπει να ντρεπόμαστε αν με τις ίδιες ψήφους αποτραπεί η προεδρική εκλογή και οδηγηθούμε σε βουλευτικές εκλογές» τονίζει ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, προτείνοντας στα κόμματα του πολιτικού τόξου μια «συμφωνία κυρίων» ενόψει της δεύτερης ψηφοφορίας, που θα αποκλείει να προσμετρηθούν οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής είτε υπέρ είτε κατά της εκλογής.
«Να κρίνει η δεύτερη ψηφοφορία την εκλογή ή μη του Προέδρου»
Πως θα γίνει αυτό; Όπως εξηγεί ο ίδιος, οι δημοκρατικές δυνάμεις μπορούν να συμφωνήσουν ότι η δεύτερη ψηφοφορία, στις 23 Δεκεμβρίου, θα είναι η αποφασιστική και η καθοριστική για την εκλογή Προέδρου.
Οι υπολογισμοί, λοιπόν, θα γίνουν με βάση τον αριθμό 282 (300 βουλευτές μείον 18 που είχε εκλέξει η Χρυσή Αυγή το 2012, δηλαδή συμπεριλαμβανομένων και των δυο που ανεξαρτητοποιήθηκαν). Τα 2/3 του αριθμού αυτού -που απαιτούνται για να βγει Πρόεδρος- είναι οι 170 βουλευτές, ενώ αντιστοίχως τα 2/5 που απαιτούνται για να μη βγει Πρόεδρος είναι οι 113 βουλευτές.
«Αν η υποψηφιότητα Δήμα συγκεντρώσει 170 ψήφους στη δεύτερη ψηφοφορία, χωρίς φυσικά καμία χρυσαυγίτικη ψήφο, τότε η Βουλή πρέπει να αναγνωρίσει ότι συγκέντρωσε ουσιαστικά την απαιτούμενη πλειοψηφία. Αντιστοίχως, αν υπάρξουν 113 ψήφοι εναντίον της υποψηφιότητας Δήμα, χωρίς καμία χρυσαυγίτικη εννοείται, η Βουλή οφείλει να αναγνωρίσει ότι η υποψηφιότητα απέτυχε και πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές» ξεκαθαρίζει ο ίδιος.
Επί της ουσίας, αν έχει υπάρξει συμφωνία, η «ηττημένη» πλευρά στην τρίτη ψηφοφορία θα προσχωρήσει στην πλειοψηφία έτσι ώστε είτε να αναδειχθεί Πρόεδρος με 180 ή περισσότερες ψήφους είτε να μην εκλεγεί και να οδηγηθούμε σε εκλογές.
«Δεν πρόκειται περί τρικ ή αλχημείας»
Ο κ. Τσακυράκης, μιλώντας στο star.gr, υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται για τρικ παρά για καθαρή πολιτική συμφωνία: «Επειδή παρεξηγήθηκε από αρκετούς η πρόταση μου, ξεκαθαρίζω ότι δεν πρόκειται περί τρικ ή αλχημείας. Εκφράζω καθαρά την πρόθεση να αντιμετωπιστεί πολιτικά η Χρυσή Αυγή με μια πολιτική συμφωνία αντιμετώπισής της».
αφαφ.jpg
Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου τονίζει ότι η πρόταση του είναι προσωπική και δεν εκφράζει το Ποτάμι, του οποίου είναι στέλεχος, ενώ εκτιμά ότι δύσκολα θα γινόταν -υπό τις παρούσες συνθήκες- αποδεκτή μια τέτοια συμφωνία.
«Τα δημοκρατικά κόμματα έχουν συμφωνήσει στην αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής με πολιτική απομόνωση σε άλλα θέματα. Πχ. στην εκλογή αντιπροέδρου της Βουλής. Γιατί όχι και εδώ λοιπόν; Θέλουμε τη Χρυσή Αυγή ως παράγοντα των πολιτικών εξελίξεων; Το θέμα με τις ψήφους του ακροδεξιού κόμματος θα το αντιμετωπίσουμε, όπως φαίνεται, και μελλοντικά» υπογραμμίζει ο ίδιος.
Πέτρος Κατσαβριάς
star.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου