Για αιώνες οι κάτοικοι από την Παπούα-Νέα Γουινέα έπιναν κάβα για να ηρεμήσουν τα νεύρα τους, να έχουν χαλάρωση και να καταπολεμήσουν την κόπωση. Λαμβανόμενο σε μεγάλες ποσότητες, προκαλεί μια κατάσταση ευφορίας. Θεωρούμενο ένα δυναμωτικό τονωτικό, δινόταν για την καταπολέμηση των αισθημάτων αδυναμίας και νευρικής εξάντλησης και των κρυολογημάτων. Το κάβα χορηγείτο ως φάρμακο για ασθένειες και μολύνσεις της ουροδόχου κύστης, για το άσθμα, τον ρευματισμό και την αρθρίτιδα, για τις στομαχικές ενοχλήσεις, τους πονοκεφάλους, τις κράμπες, τους μυϊκούς πόνους, τους καλόγερους (πυώδη εξανθήματα), για τη σύφιλη και τη βλεννόρροια. Παρασκευάσματα από τα ριζώματα του κάβα λεγόταν ότι νεκρώνουν τον πόνο, προλαμβάνουν τις μολύνσεις και δρουν ως αφροδισιακό. Τα μπουμπούκια του φυτού μασιούνταν από τα παιδιά ως ένα γενικό τονωτικό. Το αφέψημα όλου του φυτού λαμβανόταν για παθήσεις των πνευμόνων. Στη δυτική βοτανική ιατρική το κάβα αναγνωριζόταν για την αξία του ως ένα ισχυρό διουρητικό χρήσιμο για την ουρική αρθρίτιδα, τον ρευματισμό, βρογχικές παθήσεις και για τις ηρεμιστικές του επιδράσεις για την αντιμετώπιση του άγχους και τη νευρική ένταση.
Ο ρόλος του κάβα στη σύγχρονη βοτανική ιατρική είναι κυρίως ως ένα αντιαγχολυτικό βοήθημα. Συστήνεται επίσης για την καταπολέμηση διαταραχών του ύπνου, για το στρες και την ανησυχία και ως ένα μυοχαλαρωτικό.
Το κάβα περιέχει έναν αριθμό χημικών ενεργών συστατικών, γνωστών ως καβαλακτόνες. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι καβαλακτόνες δένονται σε διάφορους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων των υποδοχέων ντοπαμίνης. Αυτή η δράση εξηγεί τις χαλαρωτικές, μυοχαλαρωτικές, ηρεμιστικές και ήπιες αναλγητικές επιδράσεις του βοτάνου. Κάποιοι ερευνητές εικάζουν ότι το κάβα ίσως επηρεάζει άμεσα το μεταιχμιακό σύστημα, το αρχαίο τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα συναισθήματα και άλλες δραστηριότητες του εγκεφάλου.
Διάφορες καλά διεξαγμένες ελεγχόμενες κλινικές μελέτες έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα του κάβα στην αντιμετώπιση του άγχους, της έντασης και της ταραχής. Το βότανο φαίνεται ότι είναι τόσο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του άγχους όσο και τα δημοφιλή συνταγογραφούμενα ηρεμιστικά, όπως η διαπεζάμη. Σε αντίθεση με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα για το άγχος, το κάβα δεν επηρεάζει τη νοητική διαύγεια, δεν αναστατώνει το στομάχι και δεν προκαλεί εξάρτηση. Μια μελέτη έδειξε ότι το κάβα μειώνει τα συμπτώματα ανησυχίας στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι αυξάνει την αντι-αγχωτική δράση της θεραπείας αποκατάστασης ορμονών.
ΣΥΝΤΑΓΗ
Για τη θεραπεία του άγχους συνιστώνται τα εκχυλίσματα κάβα που παρέχουν 120-240 mg καβαλακτόνες την ημέρα, λαμβανόμενα σε δύο ή τρεις ξεχωριστές δόσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου