Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης
Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου, Τμήμα Βιολογίας, Α.Π.Θ. email:triant@bio.auth.gr
Η ομιλία μου σε power point στο συνέδριο για τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, μαζί με άλλες 3 εισηγήσεις αναρτήθηκε στο e-learning του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=OrpDSi3XC3M (πρωινό). Είμαι ο τελευταίος ομιλητής.
ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΙΝΩ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΜΟΥ.
Γράφοντας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ, μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις εισηγήσεις. Με εντυπωσίασαν οι ομιλίες του Chris Spyrou, Προέδρου της Ελληνοαμερικανικής ΄Ενωσης, καθώς και του Γεωργίου Κοντογιώργη, πρώην Πρύτανη. (Χθεσινή απογευματινή συνεδρία).
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΜΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΩΝ ΣΛΑΒΩΝ της π.Γ.Δ.Μ.
H υποτιθέμενη στενή συγγένεια των Ελλήνων με Υποσαχάριους
Αφρικανούς
Η π.Γ.Δ.Μ. (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) είναι ένα σχετικά νέο και πολυεθνικό κράτος που οι κάτοικοί του προέρχονται από πολλές εθνότητες και ακολουθούν διάφορες θρησκείες. Στην αρχαιότητα η περιοχή ονομαζόταν Παιονία. Μετά την κατάκτηση της περιοχής από το γειτονικό βασίλειο της Μακεδονίας τον 4ο αιώνα π.Χ., η περιοχή ήρθε διαδοχικά υπό την κυριαρχία των Ρωμαίων, των Βυζαντινών και των Οθωμανών. Η πιο κρίσιμη περίοδος για την ιστορία της περιοχής ήταν ο Μεσαίωνας (6ος έως 13ος αιώνας) όταν Σλάβοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και μέχρι πρόσφατα παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό υπό την επίδραση της Βουλγαρίας. Κατά την Οθωμανική κυριαρχία υπήρξαν και Τουρκικοί εποικισμοί και εγκαταστάσεις, μέχρι τους Βαλκανικούς πολέμους, όταν η περιοχή προσαρτήθηκε από τη Σερβία. Μεταξύ των ετών 1929 και 1941, η π.Γ.Δ.Μ. ήταν επαρχία του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας, γνωστή στα σερβικά ως Vardarska Banovina (Επαρχία του Βαρδάρη) από τον ποταμό Βαρδάρη (Αξιό) που ρέει μέσα από αυτή. Μετά το 1944, ήταν μέλος της Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, γνωστή ως «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η μεγαλύτερη εθνική πληθυσμιακή ομάδα (περίπου το 64%) είναι Σλάβοι, ενώ ποσοστό 25% είναι Αλβανοί. Οι υπόλοιπες πληθυσμιακές ομάδες αποτελούνται από ΄Ελληνες, Τούρκους, Roma, Σέρβους και Βόσνιους.
Το διαδίκτυο. Το διαδίκτυο έχει αναδειχθεί ως το κύριο μέσο πληροφόρησης και εξάπλωσης ιδεών στις Δυτικές κοινωνίες. Ο χρήσης, εύκολα θα διαπιστώσει, ότι η πλειονότητα των ιστοσελίδων τον πληροφορεί ότι οι Μακεδόνες δεν ήταν ΄Ελληνες και ότι οι ΄Ελληνες σφετερίζονται/κλέβουν την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας. Επιπρόσθετα, οι περισσότερες ιστοσελίδες είναι ανθελληνικές και ελάχιστες δίνουν πληροφορίες που εκπροσωπούν τις Ελληνικές απόψεις αναφορικά με το θέμα της Μακεδονίας και της καταγωγής των Μακεδόνων. ΄Ολες αυτές οι δοξασίες έχουν μείνει, με ελάχιστες εξαιρέσεις, αναπάντητες, λέγοντας για πολλά χρόνια, ότι πρόκειται για ανύπαρκτο πρόβλημαγια, παρά τις προσπάθειες της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ή εκδηλώσεων όπως η σημερινή. Περαιτέρω, οι λέξεις μιας κρατικής οντότητας έχουν κάποιο συμβολισμό. Λέξεις όπως Μακεδονία ή Ιρλανδία χρησιμοποιούνται με σκοπό να μεταφέρουν το προηγούμενο συμβολικό τους βάρος, δηλ. γεωγραφικό, εθνικό ή ιστορικό, στο κράτος που τις επιλέγει. Οπότε, δίνοντας στους γείτονές μας τον προσδιορισμό (΄Ανω Μακεδονία, ή Βόρεια Μακεδονία), όχι μόνον δεν κερδίζουμε, αλλά θα τους
επιτρέπει να επιμένουν πως είναι οι μόνοι πραγματικοί Μακεδόνες, με δικό τους, ελεύθερο Μακεδονικό κράτος.
Γενετική - αναλύσεις DNA. Η τεράστια πρόοδος της ανάλυσης του γενετικού υλικού (DNA) την τελευταία 15 ετία από σύγχρονους πληθυσμούς ανθρώπου, αλλά και αρχαϊκά λείψανα επιτρέπει να απαντηθούν ποικίλα ερωτήματα, όπως: Είναι οι σύγχρονοι ΄Ελληνες απόγονοι Σλάβων; Ποια είναι η γενετική σχέση των Σλάβων της π.Γ.Δ.Μ. με εκείνη των Ελλήνων, αλλά και άλλων Ευρασιατικών λαών; Είναι οι Σλάβοι της π.Γ.Δ.Μ. εκσλαβισμένοι απόγονοι αρχαίων Μακεδόνων; Ας δούμε τι δείχνουν τα αποτελέσματα των γενετικών αναλύσεων πάνω στο θέμα:
Είναι οι Νέο-Έλληνες απόγονοι Σλάβων; Σε μελέτη, που δημοσιεύτηκε το 2017, εξετάστηκε η γενετική σύσταση των Πελοποννησίων (Βλέπε Εικόνα). Διαπιστώθηκε ότι τα ποσοστά επιμειξίας Πελοποννησιακών υποπληθυσμών με σλαβικό DNA κυμαίνονται από 0,2 έως 14,4%. Με άλλα λόγια, οι Σλάβοι δεν εξάλειψαν τους γηγενείς Ελληνικούς πληθυσμούς και δεν πήραν τη θέση τους, όπως υπέθεσε ο Φαλμεράυερ. Μάλιστα, υποπληθυσμοί τη Πελοποννήσου, π.χ. Τσάκωνες και Μανιάτες, που θεωρούσε ο Φαλμεράυερ ότι είναι Σλαβικά φύλα έχουν σχεδόν μηδενική επιμειξία με Σλάβους. Η μελέτη αυτή, σε συνδυασμό με άλλες, απορρίπτουν τη θεωρία του Φαλμεράυερ για την καταγωγή των Πελοποννησίων/Ελλήνων από Σλάβους.
Σχέση των Σλάβων της π.Γ.Δ.Μ. με τους Έλληνες και άλλους Ευρωπαϊκούς λαούς. Η μελέτη των γενεαλογικών γραμμών του χρωμοσώματος Υ έδειξε εντυπωσιακή γενετική διαφοροποίηση, όσον αφορά τη συχνότητα των απλοομάδων R και Ι του χρωμοσώματος Υ, ανάμεσα στους Σλάβους της π.Γ.Δ.Μ και τους ΄Ελληνες. Η διαφοροποίηση, μάλιστα, ανάμεσα στους Σλάβους της π.Γ.Δ.Μ και τους ΄Ελληνες στην πατροπλευρική γενετική σύστασή τους απεικονίστηκε σε φυλογενετικό δένδρο. Σε αυτό, οι Σλάβοι της π.Γ.Δ.Μ εντάσσονται μαζί με Ευρωπαϊκούς λαούς που μιλούν κυρίως Σλαβικά, ενώ οι ΄Ελληνες εντάσσονται σε άλλον όμιλο. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι παρά τη γεωγραφική γειτνίαση, η προγονική πατροπλευρική γενετική σύσταση των Ελλήνων διαφέρει σημαντικά από αυτή των Σλάβων της π.Γ.Δ.Μ. Παρόμοια, οι φυλογενετικές σχέσεις που βασίζονται στο μητρικά κληρονομούμενο DNA έδειξε ότι το πληθυσμιακό δείγμα Σλάβων από την π.Γ.Δ.Μ. έδειχνε μεγαλύτερη γενετική συγγένεια με τους Βουλγάρους (βλέπε εικόνα).
Οι Σλάβοι της π.Γ.Δ.Μ. εντάσσονται γενετικά με άλλους Σλαβικούς λαούς. Οι Jakovski et al. διαπίστωσαν ότι το πληθυσμιακό δείγμα Σλάβων από την π.Γ.Δ.Μ. έδειχνε μεγαλύτερη γενετική συγγένεια με τους Βουλγάρους, έπειτα με τους Σέρβους, ενώ μικρότερη γενετική συγγένεια έδειχνε με τους Κροάτες (βλέπε εικόνα). Παρόμοια, άλλοι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι οι Σλάβοι της π.Γ.Δ.Μ είναι γενετικά πιο στενά συγγενείς με τους Βουλγάρους. Περαιτέρω, τα γενετικά αποτελέσματα υποδεικνύουν
ότι οι Σλάβοι της π.Γ.Δ.Μ εντάσσονται μεταξύ Βαλκανικών Σλαβικών πληθυσμών (Βούλγαροι, Σλάβοι από την π.Γ.Δ.Μ., Κοσσοβάροι, Γιουγκοσλάβοι, Σέρβοι Κροάτες, Βόσνιοι) και είναι απομακρυσμένοι γενετικά από τους Έλληνες.
Είναι οι Σλάβοι της π.Γ.Δ.Μ. εκσλαβισμένοι απόγονοι αρχαίων Μακεδόνων; Φυλογενετικό δένδρο που βασίζεται σε μικροδορυφορικούς δείκτες του χρωμοσώματος Υ έδειξε ότι οι Σέρβοι, οι Βούλγαροι, οι Σλάβοι και οι Βόσνιοι εντάσσονται στον ίδιο γενετικό κλάδο. Τα προηγούμενα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι οι Σλάβοι της π.Γ.Δ.Μ. εντάσσονται μεταξύ των Σλαβικών λαών, ενώ τα όσα ισχυρίζονται περί της καταγωγής τους, ότι δηλ. είναι απόγονοι αρχαίων Μακεδόνων, απορρίπτονται ακόμη και από Σλάβους γενετιστές, καθώς οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν μεταξύ των προγόνων του Βουλγαρικού και Γιουγκοσλαβικού λαού. Ως εκ τούτου, τα περί καταγωγής τους από τους αρχαίους Μακεδόνες είναι φαντασιώσεις.
H υποτιθέμενη στενή γενετική συγγένεια των Ελλήνων με Υποσαχάριους Αφρικανούς. Ο ανοσολόγος Arnaiz-Villena από την Ισπανία και συνεργάτες του από την π.Γ.Δ.Μ., χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα μόνο από ένα γονίδιο, το HLA-DRB1 που καθορίζει λευκοκυτταρικά αντιγόνα, κατέληξαν στο παράδοξο συμπέρασμα, ότι οι Σλάβοι της π.Γ.Δ.Μ είναι γενετικά πιο στενά συγγενείς με τους κατοίκους της Κρήτης, αλλά όχι με τους γεωγραφικά πλησιέστερους Έλληνες της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Αυτοί ισχυρίζονταν, επιπλέον, ότι οι ΄Ελληνες είναι στενά γενετικά συγγενείς με Υποσαχάριους Αφρικανούς. Τα αποτελέσματα αυτού του αμφιβόλου ποιότητας δημοσιεύματος παρουσιάζονται συνεχώς στη γειτονική χώρα. Με απλά λόγια, οι Σκοπιανοί προσπαθούν με χαλκευμένα στοιχεία να αποδείξουν την καταγωγή τους «επιστημονικά».
Οι Petlichkovski et al. από το Πανεπιστήμιο “Κυρίλλου και Μεθοδίου” των Σκοπίων επικεντρώνοντας πάλι την έρευνά τους μόνο στο ίδιο γονίδιο, κατέληξαν – λίγα χρόνια αργότερα – σε εντελώς αντίθετα συμπεράσματα από τα προηγούμενα, δηλ. ότι δεν υπάρχει γενετική συγγένεια των Ελλήνων με Υποσαχάριους Αφρικανικούς πληθυσμούς. Επιπλέον, στη γενετική σύσταση των Βούλγαρων και των Σλάβων από τον Βαρδάρη υπάρχουν περισσότερα αλληλόμορφα γονίδια που χαρακτηρίζουν Ασιατικούς και Αφρικανικούς πληθυσμούς, από ότι τον Ελληνικό πληθυσμό.
Η αντιεπιστημονική και ανιστόρητη αυτή άποψη επικρίθηκε και αμφισβητήθηκε από επιστήμονες από όλο τον κόσμο, δεδομένου ότι έρχονταν σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες έρευνες στο θέμα. Ειδικότερα, απαντήθηκε τεκμηριωμένα από διαπρεπείς επιστήμονες της αλλοδαπής και εμπεριστατωμένα από τα αποτελέσματα/συμπεράσματα τεσσάρων άρθρων*. Ως εκ τούτου, για να προστατευθεί η επιστήμη της γενετικής από τη λαθεμένη και καταχρηστική/προπαγανδιστική χρήση της, θα πρέπει επίσης να αποσυρθούν από τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία οι σχετικές εργασίες του Arnaiz-Villena και των συνεργατών του από τα Σκόπια.
*Ο υπότιτλος του ενός άρθρου – που είναι ελεύθερα προσβάσιμο - είναι:
“Genetics Studies in the Greek Population vs. Pseudoscience” http://greek-dna-sub-saharan-myth.org/greeks-sub-saharan.ht…
Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου, Τμήμα Βιολογίας, Α.Π.Θ. email:triant@bio.auth.gr
Η ομιλία μου σε power point στο συνέδριο για τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, μαζί με άλλες 3 εισηγήσεις αναρτήθηκε στο e-learning του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=OrpDSi3XC3M (πρωινό). Είμαι ο τελευταίος ομιλητής.
ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΙΝΩ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΜΟΥ.
Γράφοντας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ, μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις εισηγήσεις. Με εντυπωσίασαν οι ομιλίες του Chris Spyrou, Προέδρου της Ελληνοαμερικανικής ΄Ενωσης, καθώς και του Γεωργίου Κοντογιώργη, πρώην Πρύτανη. (Χθεσινή απογευματινή συνεδρία).
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΜΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΩΝ ΣΛΑΒΩΝ της π.Γ.Δ.Μ.
H υποτιθέμενη στενή συγγένεια των Ελλήνων με Υποσαχάριους
Αφρικανούς
Η π.Γ.Δ.Μ. (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) είναι ένα σχετικά νέο και πολυεθνικό κράτος που οι κάτοικοί του προέρχονται από πολλές εθνότητες και ακολουθούν διάφορες θρησκείες. Στην αρχαιότητα η περιοχή ονομαζόταν Παιονία. Μετά την κατάκτηση της περιοχής από το γειτονικό βασίλειο της Μακεδονίας τον 4ο αιώνα π.Χ., η περιοχή ήρθε διαδοχικά υπό την κυριαρχία των Ρωμαίων, των Βυζαντινών και των Οθωμανών. Η πιο κρίσιμη περίοδος για την ιστορία της περιοχής ήταν ο Μεσαίωνας (6ος έως 13ος αιώνας) όταν Σλάβοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και μέχρι πρόσφατα παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό υπό την επίδραση της Βουλγαρίας. Κατά την Οθωμανική κυριαρχία υπήρξαν και Τουρκικοί εποικισμοί και εγκαταστάσεις, μέχρι τους Βαλκανικούς πολέμους, όταν η περιοχή προσαρτήθηκε από τη Σερβία. Μεταξύ των ετών 1929 και 1941, η π.Γ.Δ.Μ. ήταν επαρχία του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας, γνωστή στα σερβικά ως Vardarska Banovina (Επαρχία του Βαρδάρη) από τον ποταμό Βαρδάρη (Αξιό) που ρέει μέσα από αυτή. Μετά το 1944, ήταν μέλος της Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, γνωστή ως «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η μεγαλύτερη εθνική πληθυσμιακή ομάδα (περίπου το 64%) είναι Σλάβοι, ενώ ποσοστό 25% είναι Αλβανοί. Οι υπόλοιπες πληθυσμιακές ομάδες αποτελούνται από ΄Ελληνες, Τούρκους, Roma, Σέρβους και Βόσνιους.
Το διαδίκτυο. Το διαδίκτυο έχει αναδειχθεί ως το κύριο μέσο πληροφόρησης και εξάπλωσης ιδεών στις Δυτικές κοινωνίες. Ο χρήσης, εύκολα θα διαπιστώσει, ότι η πλειονότητα των ιστοσελίδων τον πληροφορεί ότι οι Μακεδόνες δεν ήταν ΄Ελληνες και ότι οι ΄Ελληνες σφετερίζονται/κλέβουν την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας. Επιπρόσθετα, οι περισσότερες ιστοσελίδες είναι ανθελληνικές και ελάχιστες δίνουν πληροφορίες που εκπροσωπούν τις Ελληνικές απόψεις αναφορικά με το θέμα της Μακεδονίας και της καταγωγής των Μακεδόνων. ΄Ολες αυτές οι δοξασίες έχουν μείνει, με ελάχιστες εξαιρέσεις, αναπάντητες, λέγοντας για πολλά χρόνια, ότι πρόκειται για ανύπαρκτο πρόβλημαγια, παρά τις προσπάθειες της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ή εκδηλώσεων όπως η σημερινή. Περαιτέρω, οι λέξεις μιας κρατικής οντότητας έχουν κάποιο συμβολισμό. Λέξεις όπως Μακεδονία ή Ιρλανδία χρησιμοποιούνται με σκοπό να μεταφέρουν το προηγούμενο συμβολικό τους βάρος, δηλ. γεωγραφικό, εθνικό ή ιστορικό, στο κράτος που τις επιλέγει. Οπότε, δίνοντας στους γείτονές μας τον προσδιορισμό (΄Ανω Μακεδονία, ή Βόρεια Μακεδονία), όχι μόνον δεν κερδίζουμε, αλλά θα τους
επιτρέπει να επιμένουν πως είναι οι μόνοι πραγματικοί Μακεδόνες, με δικό τους, ελεύθερο Μακεδονικό κράτος.
Γενετική - αναλύσεις DNA. Η τεράστια πρόοδος της ανάλυσης του γενετικού υλικού (DNA) την τελευταία 15 ετία από σύγχρονους πληθυσμούς ανθρώπου, αλλά και αρχαϊκά λείψανα επιτρέπει να απαντηθούν ποικίλα ερωτήματα, όπως: Είναι οι σύγχρονοι ΄Ελληνες απόγονοι Σλάβων; Ποια είναι η γενετική σχέση των Σλάβων της π.Γ.Δ.Μ. με εκείνη των Ελλήνων, αλλά και άλλων Ευρασιατικών λαών; Είναι οι Σλάβοι της π.Γ.Δ.Μ. εκσλαβισμένοι απόγονοι αρχαίων Μακεδόνων; Ας δούμε τι δείχνουν τα αποτελέσματα των γενετικών αναλύσεων πάνω στο θέμα:
Είναι οι Νέο-Έλληνες απόγονοι Σλάβων; Σε μελέτη, που δημοσιεύτηκε το 2017, εξετάστηκε η γενετική σύσταση των Πελοποννησίων (Βλέπε Εικόνα). Διαπιστώθηκε ότι τα ποσοστά επιμειξίας Πελοποννησιακών υποπληθυσμών με σλαβικό DNA κυμαίνονται από 0,2 έως 14,4%. Με άλλα λόγια, οι Σλάβοι δεν εξάλειψαν τους γηγενείς Ελληνικούς πληθυσμούς και δεν πήραν τη θέση τους, όπως υπέθεσε ο Φαλμεράυερ. Μάλιστα, υποπληθυσμοί τη Πελοποννήσου, π.χ. Τσάκωνες και Μανιάτες, που θεωρούσε ο Φαλμεράυερ ότι είναι Σλαβικά φύλα έχουν σχεδόν μηδενική επιμειξία με Σλάβους. Η μελέτη αυτή, σε συνδυασμό με άλλες, απορρίπτουν τη θεωρία του Φαλμεράυερ για την καταγωγή των Πελοποννησίων/Ελλήνων από Σλάβους.
Σχέση των Σλάβων της π.Γ.Δ.Μ. με τους Έλληνες και άλλους Ευρωπαϊκούς λαούς. Η μελέτη των γενεαλογικών γραμμών του χρωμοσώματος Υ έδειξε εντυπωσιακή γενετική διαφοροποίηση, όσον αφορά τη συχνότητα των απλοομάδων R και Ι του χρωμοσώματος Υ, ανάμεσα στους Σλάβους της π.Γ.Δ.Μ και τους ΄Ελληνες. Η διαφοροποίηση, μάλιστα, ανάμεσα στους Σλάβους της π.Γ.Δ.Μ και τους ΄Ελληνες στην πατροπλευρική γενετική σύστασή τους απεικονίστηκε σε φυλογενετικό δένδρο. Σε αυτό, οι Σλάβοι της π.Γ.Δ.Μ εντάσσονται μαζί με Ευρωπαϊκούς λαούς που μιλούν κυρίως Σλαβικά, ενώ οι ΄Ελληνες εντάσσονται σε άλλον όμιλο. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι παρά τη γεωγραφική γειτνίαση, η προγονική πατροπλευρική γενετική σύσταση των Ελλήνων διαφέρει σημαντικά από αυτή των Σλάβων της π.Γ.Δ.Μ. Παρόμοια, οι φυλογενετικές σχέσεις που βασίζονται στο μητρικά κληρονομούμενο DNA έδειξε ότι το πληθυσμιακό δείγμα Σλάβων από την π.Γ.Δ.Μ. έδειχνε μεγαλύτερη γενετική συγγένεια με τους Βουλγάρους (βλέπε εικόνα).
Οι Σλάβοι της π.Γ.Δ.Μ. εντάσσονται γενετικά με άλλους Σλαβικούς λαούς. Οι Jakovski et al. διαπίστωσαν ότι το πληθυσμιακό δείγμα Σλάβων από την π.Γ.Δ.Μ. έδειχνε μεγαλύτερη γενετική συγγένεια με τους Βουλγάρους, έπειτα με τους Σέρβους, ενώ μικρότερη γενετική συγγένεια έδειχνε με τους Κροάτες (βλέπε εικόνα). Παρόμοια, άλλοι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι οι Σλάβοι της π.Γ.Δ.Μ είναι γενετικά πιο στενά συγγενείς με τους Βουλγάρους. Περαιτέρω, τα γενετικά αποτελέσματα υποδεικνύουν
ότι οι Σλάβοι της π.Γ.Δ.Μ εντάσσονται μεταξύ Βαλκανικών Σλαβικών πληθυσμών (Βούλγαροι, Σλάβοι από την π.Γ.Δ.Μ., Κοσσοβάροι, Γιουγκοσλάβοι, Σέρβοι Κροάτες, Βόσνιοι) και είναι απομακρυσμένοι γενετικά από τους Έλληνες.
Είναι οι Σλάβοι της π.Γ.Δ.Μ. εκσλαβισμένοι απόγονοι αρχαίων Μακεδόνων; Φυλογενετικό δένδρο που βασίζεται σε μικροδορυφορικούς δείκτες του χρωμοσώματος Υ έδειξε ότι οι Σέρβοι, οι Βούλγαροι, οι Σλάβοι και οι Βόσνιοι εντάσσονται στον ίδιο γενετικό κλάδο. Τα προηγούμενα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι οι Σλάβοι της π.Γ.Δ.Μ. εντάσσονται μεταξύ των Σλαβικών λαών, ενώ τα όσα ισχυρίζονται περί της καταγωγής τους, ότι δηλ. είναι απόγονοι αρχαίων Μακεδόνων, απορρίπτονται ακόμη και από Σλάβους γενετιστές, καθώς οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν μεταξύ των προγόνων του Βουλγαρικού και Γιουγκοσλαβικού λαού. Ως εκ τούτου, τα περί καταγωγής τους από τους αρχαίους Μακεδόνες είναι φαντασιώσεις.
H υποτιθέμενη στενή γενετική συγγένεια των Ελλήνων με Υποσαχάριους Αφρικανούς. Ο ανοσολόγος Arnaiz-Villena από την Ισπανία και συνεργάτες του από την π.Γ.Δ.Μ., χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα μόνο από ένα γονίδιο, το HLA-DRB1 που καθορίζει λευκοκυτταρικά αντιγόνα, κατέληξαν στο παράδοξο συμπέρασμα, ότι οι Σλάβοι της π.Γ.Δ.Μ είναι γενετικά πιο στενά συγγενείς με τους κατοίκους της Κρήτης, αλλά όχι με τους γεωγραφικά πλησιέστερους Έλληνες της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Αυτοί ισχυρίζονταν, επιπλέον, ότι οι ΄Ελληνες είναι στενά γενετικά συγγενείς με Υποσαχάριους Αφρικανούς. Τα αποτελέσματα αυτού του αμφιβόλου ποιότητας δημοσιεύματος παρουσιάζονται συνεχώς στη γειτονική χώρα. Με απλά λόγια, οι Σκοπιανοί προσπαθούν με χαλκευμένα στοιχεία να αποδείξουν την καταγωγή τους «επιστημονικά».
Οι Petlichkovski et al. από το Πανεπιστήμιο “Κυρίλλου και Μεθοδίου” των Σκοπίων επικεντρώνοντας πάλι την έρευνά τους μόνο στο ίδιο γονίδιο, κατέληξαν – λίγα χρόνια αργότερα – σε εντελώς αντίθετα συμπεράσματα από τα προηγούμενα, δηλ. ότι δεν υπάρχει γενετική συγγένεια των Ελλήνων με Υποσαχάριους Αφρικανικούς πληθυσμούς. Επιπλέον, στη γενετική σύσταση των Βούλγαρων και των Σλάβων από τον Βαρδάρη υπάρχουν περισσότερα αλληλόμορφα γονίδια που χαρακτηρίζουν Ασιατικούς και Αφρικανικούς πληθυσμούς, από ότι τον Ελληνικό πληθυσμό.
Η αντιεπιστημονική και ανιστόρητη αυτή άποψη επικρίθηκε και αμφισβητήθηκε από επιστήμονες από όλο τον κόσμο, δεδομένου ότι έρχονταν σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες έρευνες στο θέμα. Ειδικότερα, απαντήθηκε τεκμηριωμένα από διαπρεπείς επιστήμονες της αλλοδαπής και εμπεριστατωμένα από τα αποτελέσματα/συμπεράσματα τεσσάρων άρθρων*. Ως εκ τούτου, για να προστατευθεί η επιστήμη της γενετικής από τη λαθεμένη και καταχρηστική/προπαγανδιστική χρήση της, θα πρέπει επίσης να αποσυρθούν από τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία οι σχετικές εργασίες του Arnaiz-Villena και των συνεργατών του από τα Σκόπια.
*Ο υπότιτλος του ενός άρθρου – που είναι ελεύθερα προσβάσιμο - είναι:
“Genetics Studies in the Greek Population vs. Pseudoscience” http://greek-dna-sub-saharan-myth.org/greeks-sub-saharan.ht…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου